Meesterlijke no-hitter Javier en Astros tegen New York Yankees

Die zagen we niet direct aankomen. Zaterdagavond (Nederlandse tijd) slaagden de red hot New York Yankees er niet in een hit te noteren tegen de Houston Astros. Wéér de Astros, want de laatste no-hitter van de Yankees was ook tegen Houston. Daarvoor moeten we terug naar 2003. Net als nu was ook dat een combined no-hitter. Voor Houston was het de eerste no-no sinds 2019, toen Justin Verlander weer eens een meesterwerk afleverde.

LOODZWARE TAAK

Het meesterwerk kwam zaterdag voor het grootste deel op naam van Christian Javier. De 25-jarige pitcher uit de Dominicaanse Republiek begon het seizoen nog even vanuit de bullpen, maar mag zich nu ruim een maand weer verheugen in zijn rol als starter. Zoals van een jonge werper verwacht kan worden, gaat dit nog met vallen en opstaan. Tegen de Yankees, in New York, stond Javier op. En hoe! Zijn outing op 19 juni tegen de Chicago White Sox ging best aardig (5.0 IP, 1 ER, 4 BB, 5 K), maar die viel in het niet bij wat Christian Javier in Yankee Stadium III liet zien.

Mogelijk voelde Javier de bui al hangen toen hij zaterdag naar de heuvel toog. Justin Verlander had de Yankees vrijdag op slechts 5 hits gehouden en de Bronx Bombers scoorden slechts 1 run tegen de 3 van Houston. Het kon bijna niet anders of ’t team met een run differential van ruim 140 zou tegen de jonge starter als een vulkaan tot uitbarsting komen. Voor zijn vertrouwen was het dan ook lekker dat hij voor Aaron Judge en Anthony Rizzo slechts 4 pitches nodig had. De twee Yankees-sterren kregen de knuppel tegen de bal maar bogen elk middels een fly out.

TREIN KOMT OP GANG

Josh Donaldson maakte het Javier veel lastiger en de ervaren derdehonkman dwong vier wijd af. De starter herpakte zich snel door Giancarlo Stanton te trakteren op een strikeout. Wat Christian Javier op dat moment nog niet wist, was dat dit bepaald niet de enige van de wedstrijd zou worden. Die eerste inning had Javier goed gedaan. Met vertrouwen werkte hij toe naar de volgende inning en daar trok hij de lijn van de eerste door. In de derde inning zag Javier Judge voor de tweede keer tegenover zich, maar het deerde hem niet. Met een K werd de man met de meeste homeruns (27) in de MLB weggezet.

Javier zat lekker in de wedstrijd, maar dat kon ook gezegd worden van collega Gerrit Cole. Beide starters bewogen zich probleemloos door de eerste vier innings, maar in de vijfde was het Cole die als eerste met zijn ogen knipperde en 2 hits moest toestaan. Daar was Javier nog niet aan toe. Hij bleef nullen op het bord zetten en steeds vaker gebeurde dit door middel van een strikeout. Na vijf innings had hij er daar acht van. Javier had al vaker wedstrijden met 9 K’s gehad, maar de dubbele cijfers waren onbekend terrein. Met een tweede strikeout voor Judge bracht hij daar in de zesde inning verandering in.

EINDELIJK STEUN

Christian Javier was geweldig bezig voor de Astros, maar op run support kon de starter niet rekenen. Zijn slagmensen kregen geen grip op de pitches van Gerrit Cole, maar in de zevende inning was daar dan eindelijk de beloning die Javier toekwam. Rookie J.J. Matijevic zag een fastball waar hij wel iets mee kon en sloeg de bal het rechtsveld uit. Gesteund door die homerun vervolgde Javier zijn meesterwerk in de zevende inning.

Hij had de smaak wat strikeouts betreft flink te pakken, want Rizzo, Stanton en Gleyber Torres werden stuk voor stuk met drie slag aan de kant gezet. Donaldson bereikte het eerste honk, maar dit was vanwege een error van Alex Bregman.

De teller voor Javier stond na zeven innings op 13 K’s en de jongeling werkte hard aan een prachtige no-hitter. Helaas voor de man uit de Dominicaanse Republiek vroeg Dusty Baker hem de bal af te geven. Hij had inmiddels 115 pitches (7.0 IP, 0 ER, 13 K, 1 BB) gegooid (71 strikes) en dat was veel meer dan zijn maximum dit seizoen (96). Zijn no-hitter lag nu dus in handen van de bullpen.

Hector Neris nam de achtste inning voor zijn rekening en maakte het met 2 walks nog even spannend. Met een solo homerun had Jose Altuve voor wat lucht gezorgd, maar die no-hitter zou voor de werpers ook wel lekker zijn. Neris had er 20 pitches voor nodig, maar hield de shutout én de no-hitter in leven.

REVANCHE VOOR PRESSLY

Met een 3-0 voorsprong op zak mocht Ryan Pressly het karwei afmaken. Dat was nog wel even een dingetje, want de closer gaf donderdag in de eerste wedstrijd (7-6 Yankees) een 3-run homerun op. Pressly had wat goed te maken en stuurde Rizzo alvast met drie slag weg. Nog twee nullen te gaan voor de eerste no-hitter tegen de Yankees in 19 jaar. Josh Donaldson zag 6 pitches, maar kon ook met een K gaan zitten. Nog één out nodig voor pas de negende no-hitter in de lange geschiedenis van de Yankees.

Stanton was de enige die dit nog kon voorkomen, maar de voormalig Marlin kreeg de bal niet uit het infield. Het meesterwerk van Christian Javier was voltooid, maar hij mocht ook zeker Neris en Pressly dankbaar zijn. Op 11 juni 2003 was het de laatste keer dat de Yankees geen hit noteerden en ook toen was Houston de boosdoener. Destijds hadden ze zes werpers nodig om tot de no-hitter te komen. Dit was overigens ook nog in het vorige Yankee Stadium.

Cover photo: Karen Warren/Houston Chronicle

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen