NHL Entry Draft 32 in 32 | #13 Pavel Mintyukov

Tampa Bay verkleinde afgelopen nacht de voorsprong na een game-winning goal van Ondrej Palat. Bij SportAmerika kijkt men ook richting de toekomst. Over twaalf dagen staat in Montreal namelijk de 2022 NHL Entry Draft op het programma. De afgelopen weken kwamen er reeds diverse pareltjes voorbij, met vandaag een Russisch pareltje: Pavel Mintyukov.

2021 – 2022 TEAM: Saginaw Spirit (OHL)
GEBOORTEPLAATS: Moskou, Rusland
GEBOORTEDATUM: 25 november 2003
LENGTE/GEWICHT: 185cm / 87kg
SCHIET: Links
POSITIE: Verdediger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Ladies and gentlemen, we’ve got ourselfs a winner here.’ Pavel Mintyukov maakte vorig jaar de overstap naar het Noord-Amerikaanse ijshockey door in de Import Draft in de OHL neer te strijken bij Saginaw Spirit.

Geboren onder de rook van Moskou werd het talent van de blue-liner al snel opgemerkt. Een uitnodiging van de Russia Selects U13 en Team Moskou U14, leverde hem vanaf het begin van het seizoen 2017 – 2018 een plek op in de jeugdopleiding van Dynamo Moskou. Na ijzersterke optredens in de U16, U17 en de U18 en een dertigtal wedstrijden in de MHL, kwam de kans om naar Noord-Amerika te verkassen. In de 2020 CHL Import Draft, werd de Rus in de eerste ronde — 52e overall — door Saginaw Spirit opgepikt.

Door de uitbraak van het COVID-19 virus werd zijn vuurdoop met een jaar uitgesteld, daar er een streep door de voltallige Minor Leagues ging. De blue-liner rook aan het begin van dit seizoen bloed en werd met 62 punten (zeventien goals, 45 assists) lijstaanvoerder van de Saginaw Spirits in zowel punten als goals.

THE RUSSIAN EXPRESS

Pavel Mintyukov is één van de beste blue-liners beschikbaar in de komende NHL Entry Draft. Met een enorme pressie en agressie in de aanvallende zone legt hij als blue-liner de meeste afstand af en gunt hij de tegenstander geen moment van rust. Goede stick handling in combinatie met zijn fysieke gestalte geeft de Rus het voordeel dat hij nauwelijks van de puck te krijgen is.

Met zijn aanvallend ingestelde mindset, fungeert de blue-liner vaak als een ”vierde” aanvaller en aast hij op rebounds en tip-ins. Zijn sterkste punt is het opzetten van turnovers in de verdedigende zone. Met een hoog passpercentage en nauwkeurigheid, is de Rus bij 65% van de turnover goals van Saginaw Spirit betrokken geweest in 2021 – 2022. Zijn schot is okay-ish en gebruikt Mintyukov voornamelijk om chaos te creëeren voor de vijandelijke goalie. Met een kiezelharde one-timer levert dit veelvuldig assists op.

EEN VAN DE BESTE BLUE-LINERS VAN 2022

Zoals reeds aangegeven is Mintyukov een van de beste blue-liners de aankomende Entry Draft. De kracht van de Rus ligt vooral in de verdedigende zone. Net als in de aanvallende zone, geeft de achttienjarige blue-liner ook in de eigen zone forwards nauwelijks de ruimte. Continu oefent hij pressie uit op de puck en levert dit veelvuldig turnovers en puckbezit op. Met een 65% Corsi was Saginaw Spirit oppermachtig met de Rus op het ijs.

In de een op een gebruikt Mintyukov zijn fysiek sterke lichaam dusdanig, dat hij in 88% (!) van de situaties als winnaar uit de bus komt. De defensieve man-to-man tactiek van Saginaw Spirit zat de Rus hierdoor als gegoten. Kijkt men naar defensieve ”tekortkomingen”, dan is overcompensatie wellicht een goede term.

Wanneer een ploeggenoot zich geklopt ziet in de 1 vs 1, probeert Mintyukov dit goed te maken. Hierdoor verliest hij zijn eigen zone compleet uit het oog, waardoor directe tegenstanders volledige vrijheid genieten in de aanvallende zone.

VERWACHTING

Met het pakket aan kwaliteiten van de Russische blue-liner, zal menig franchise in de handen wrijven om de achttienjarige aan zich te binden. Er zijn weinig blue-liners deze Drafft die een dusdanige aanvallende impact hebben, dan dat Mintyukov dat kan. Met de juiste begeleiding en training aan zijn verbeterpunten, kan de Rus uitgroeien tot een toekomstige first-liner.

Als dertiende overall, zou Mintyukov zich vanaf komend seizoen een New York Islander mogen noemen. Met een gebrek aan diepte op de blue-line in the Big Apple, zou er wellicht in 2022 – 2023 al ruimte op het roster in New York kunnen zijn.

Photo: Natalie Shaver/OHL Images

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen