NHL At The Rink: Hoe de DEB bouwt aan een ’Goldene Generation’

Vanaf het seizoen 2022 – 2023 introduceert SportAmerika een nieuwe, vaste rubriek op woensdag: NHL At The Rink. Roemrijke jaargangen, prospects, Farm reports en nog veel meer onderwerpen zullen de revue uitgebreid passeren. Waar al eerder de records van Wayne Gretzky en Phil Kessel centraal stonden, zoeken we het deze week dichter bij huis. Duitsland gooide een aantal jaar geleden het roer om en bouwt aan een ’Goldene Generation’. De kroon op het werk moet een gouden medaille op de Olympische Spelen van 2026 in Milaan worden: ’Powerplay26’.

Als je de gemiddelde fan vijf jaar geleden naar de staat van het Duitse ijshockey had gevraagd, dan had je waarschijnlijk een gezicht vol vraagtekens aangetroffen. Leon Draisaitl was drie jaar eerder als third overall in de 2014 NHL Entry Draft door Edmonton Oilers geselecteerd, wat op zichzelf al een uniek feit was. De huidige superster was na Orest Romashyna (1963), Olaf Kölzig (1989), Marco Sturm (1996) en Marcel Goc (2001) pas de vijfde Duitse speler, die in de eerste ronde van de Entry Draft werd opgepikt.

De andere kant van de medaille leidde uiteindelijk tot de ‘eye-opener’ bij de Deutsche Eishockey Bund (DEB). Leon Draisaitl was weliswaar één van de smaakmakers in de 2014 Draft, maar was tegelijkertijd ook de enige Duitse prospect van dat jaar. Extra pijnlijk maakte het feit dat ‘LD’ vanuit de jeugdtak van Adler Mannheim de oversteek naar de Western Hockey League had gemaakt, om zich daar optimaler te kunnen ontwikkelen. Bovendien zag het er ook niet naar uit dat er op korte termijn een “tweede Draisaitl” klaar ging staan. Zowel de U18, als de U20 van die Mannschaft waren uit de topdivisies gedegradeerd en ook het herenteam strandde in de kwalificatierondes van eindtoernooien.

Hoe anders is die situatie vandaag de dag. Met olympisch zilver, een Art Ross Trophy, Ted Lindsay Award, Calder Trophy en een Hart Memorial Trophy winnaar hebben de Duitsers flinke stappen gemaakt. Bovendien zijn er ook vier first-round picks bijgekomen: Dominik Bokk (2018), Moritz Seider (2019), Tim Stützle en Lukas Reichel (beide 2020). Om dit alles te scharen onder een dosis geluk gaat zelfs de doorgewinterde sceptici te ver. De DEB is namelijk een nieuwe weg ingeslagen. Een weg die het Duitse systeem een flinke boost heeft gegeven en onderdeel is van het uiteindelijke einddoel: Olympisch goud in 2026 in Italië en daar voorbij: ’Powerplay26’.

POWERPLAY26, EEN WEG NAAR STRUCTUREEL SUCCES

De DEB introduceerde met ‘Powerplay26’ een concept, dat het Duitse ijshockey op de langere termijn weer op de internationale kaart moe(s)t gaan zetten. In samenspraak met clubs uit de DEL en de lagere divisies – waaronder de Oberliga van Tilburg Trappers – werden tienjarige doelen opgesteld, die moeten leiden tot gouden succes op de Olympische Spelen in 2026. Naast de resultaten van het seniorenteam, stond en staat de hervorming van het jeugdplan centraal. Onder leiding van een groep investeerders — met Dietmar Hopp als wellicht bekendste naam in het gezelschap – werd er een kapitaalinjectie voor de Duitse jeugdopleiding gereserveerd. De eigenaar van voetbalclub TSG Hoffenheim is een bekende naam in de internationale zakenwereld en is samen met zoon Daniel onder meer als directeur van de SAP Arena (Mannheim) en ijshockeyclub Adler Mannheim actief.

Met het beschikbare budget werd onder leiding van toenmalig bondspresident Franz Reindl een eerste hervorming doorgevoerd in de ontwikkeling van jeugdspelers en coaches. Om niet alleen spelers, maar ook coaches betere faciliteiten te bieden werd er flink geïnvesteerd in een verbeterde opleiding voor coaches en bijbehorende diploma’s. Bovendien werden ook de beschikbare faciliteiten voor de spelers flink onder handen genomen met onder meer plannen voor een nationale trainingscampus in Krefeld. Dat deze investering op korte termijn werd terugbetaald, zag men echter niet aankomen.

OLYMPISCH SUCCES IN ZUID KOREA EN VERHOOGD NIVEAU DEL

Op de Olympische Spelen van 2018 behaalde die Mannschaft onder leiding van head coach Marco Sturm sensationeel de zilveren medaille. Hiermee schreven de Duitsers direct geschiedenis, door de bronzen medailles van Lake Placid (1932) en Innsbruck (1976) uit de boeken te spelen. Kwalificatie voor de Spelen werd via het kwalificatietoernooi bewerkstelligd en rekenden op weg naar de finale met onder meer Zweden en topfavoriet Canada af. Dat er uiteindelijk in overtime van Rusland werd verloren, deed echter niets af aan het feit dat ‘die Wende’ reeds zichtbaar werd.

Niet alleen het seniorenteam plukt de vruchten van de hervorming, ook de U20 en U18 zijn weer vaste gasten in de hoogste jeugddivisies en behoren structureel bij de outsiders voor een medaille. De laatste jaren stromen er steeds meer spelers door naar de DEL en bovendien is het aantal Duitsers in de NHL vermenigvuldigd. Het spel in de DEL is sneller en beter geworden en komen de Duitse clubs steeds verder in de Champions League. Debet aan ‘Powerplay26’ zijn de dragende rollen die de Duitse spelers meer en meer op zich nemen. Het zorgt niet alleen voor een verhoging van het niveau, maar de inkomsten van de clubs in onder meer merchandise zijn sinds de invoer van het ambitieuze plan verhoogd.

MORITZ SEIDER EN TIM STUTZLE IN HET SPOOR VAN LEON DRAISAITL

In de NHL is Leon Draisaitl al jaren één van de absolute smaakmakers. Na de invoering van het Duitse ‘Powerplay26’, zijn inmiddels Moritz Seider en Tim Stützle uitgegroeid tot gearriveerde sterren.

Het was een primeur voor Duitsland. Na zestig Canadezen, een dozijn Amerikanen, acht Russen, vier Zweden, twee Finnen, een Slowaak en een Brit voor het eerst in de geschiedenis van de NHL dat een Duitser de Calder Trophy op de schoorsteenmantel bij mocht zetten. De 21-jarige Moritz Seider trad met zijn uitverkiezing in de voetsporen van Olaf Kölzig – beste goalie ’99 – ’00 – en Leon Draisaitl – zo’n beetje iedere individuele prijs in ’19 – ’20 –, waarmee het pas de derde keer in de geschiedenis een individuele prijs naar een Duitser ging. Met vijftig punten (acht goals, 42 assists) in 82 wedstrijden hield Seider onder meer teamgenoot Lucas Raymond en Maple Leaf Michael Bunting achter zich.

Geboren in het dorpje Zell, sloot de veertienjarige Seider zich in de zomer van 2015 aan bij de jeugdacademie van Adler Mannheim. Mede door de vernieuwde mogelijkheden die de jeugdopleidingen te bieden hadden, ontwikkelde de talentvolle blue-liner zich sneller dan normaal. Al in het seizoen 2018 – 2019 was de Duitser een vast gezicht in de DEL en maakte hij vanaf de eerste minuut indruk. Zijn sterke spel werden niet alleen beloond met een first-round uitverkiezing, maar voegde Seider ook de DEL Rookie of the Year Award aan zijn prijzenkast toe. Bovendien won de blue-liner met de Duitse U20 goud op het Divisie 1A WK.

STUTZLE VOLGT ZELFDE PAD

Iets noordelijker in het Duitse dorpje Viersen zag Tim Stützle een kleine acht maanden later het levenslicht. De centre maakte net als Seider op vroege leeftijd de overstap naar Adler Mannheim. Zijn astronomische cijfers bij Krefelder EV 1981 – 147 punten in 66 wedstrijden —  lieten hem vrijwel direct van de U16 doorstromen naar de U19.

Zijn goede spel in de jeugdacademie trok ook de aandacht van Junior Leagues in Noord-Amerika. Ondanks dat Stützle zijn commitment aan de Universiteit van New Hampshire had gegeven, bleef de Duitser actief bij Adler Mannheim. Nadat hij ook een nee verkocht aan onder meer de Western Hockey League en de United States Hockey League, volgde de Duitser na ijzersterke optredens in de DEL en de Champions League, Moritz Seider op als Rookie of the Year. Waar Seider met de U19 zegevierde op het Divisie 1A WK, drukte Stützle met negen punten in vijf wedstrijden meer dan zijn stempel op de WK titel van de U18.

Beide jonkies worden vandaag de dag in één adem genoemd met de grote namen in de NHL en afgelopen september kreeg Tim Stützle met een recordverlenging – acht jaar, $66,8 miljoen dollar — reeds loon na werken.

OP WEG NAAR ITALIE

Met ‘Powerplay26’ nog volop in beweging, zullen de vruchten de komende jaren hopelijk alsmaar meer worden. Het niveau van de DEL blijft groeien en het percentage Duitsers in de hoogste divisie is sinds de invoer met 18% gestegen. Desondanks zullen er in de boeken van de DEB wat regels moeten veranderen. Zo hikken veel clubs tegen de 9+2 regel aan, die ervoor zorgt dat niet iedere Duitse speler in aanmerking komt voor een contract. Hierdoor zijn zij noodgedwongen in de 2. Liga actief, wat aan de andere kant het niveau weer doet stijgen.

Of Duitsland in 2026 met de gouden medaille op het hoogste schavot zal staan is een groot vraagteken – hallo Ziggo uitspraak –. Dat de DEB met de herstructurering van het Duitse ijshockey in de roos heeft geschoten, is een groot uitroepteken!

Coverfoto: DEB-online.de

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

1 REACTIE

  1. Voor Nederlanders: ga vooral eens kijken in Keulen, bij de Hair, of wat verser in Berlijn of Mannheim. NHL-level toeschouwersaantallen en ambiance en een heel goed niveau.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen