NHL 32-in-32 | Winnipeg Jets: Krijgt Rick Bowness alle neuzen weer dezelfde kant op?

Het nieuwe NHL-seizoen staat weer voor de deur en bij SportAmerika laten we dat niet onopgemerkt voorbij gaan! Al op 7 oktober openen de San Jose Sharks en Nashville Predators in het kader van de Global Series het bal in Praag en op 11 oktober volgen de eerste wedstrijden in Noord-Amerika. De komende 32 dagen leggen wij alle teams langs de meetlat en besluiten natuurlijk met titelverdediger Colorado Avalanche. Vandaag de franchise die maar niet weg lijkt te komen uit het grijze niemandsland: Winnipeg Jets.

2021 – 2022: ROCK ’N’ ROLLER COASTER

Het seizoen 2021 – 2022 voelde voor de fans wellicht aan als een vlucht van een straaljager: Van links naar rechts, van boven naar beneden en van voren naar achteren. Onder leiding van head coach Paul Maurice begon men enigszins met hoopvolle verwachtingen aan de campagne.

Op vrijdag 17 december hing de vlag in Canada er echter heel anders voor. Paul Maurice maakte bekend per direct de handdoek in de ring te gooien. De 54-jarige Canadees was bezig aan zijn negende seizoen en deed iedereen versteld staan met zijn beslissing. Toch lag zijn beslissing om er de brui aan te geven langer op zijn hart. Al tijdens het offseason maakte Maurice aan GM Kevin Cheveldayoff bekend, dat hij twijfels had over het feit of hij nog wel de juiste man voor de groep was.
Onder leiding van assistent Dave Lowry (vader van Jets’ centre Adam Lowry, red.) eindigde de Canadese franchise met een 39-32-11 record op een zesde plaats in de Central Division. Het miste hierdoor voor het eerst sinds 2016 – 2017 de playoffs.

Grote man aan de kant van de Jets was zonder twijfel Kyle Connor. De Jets’ first rounder van 2015 speelde met een totaal van 93 punten (47G, 46A) verreweg het beste seizoen uit zijn nog jonge loopbaan. De captain is echter vanaf het komend seizoen niet meer ”in charge”. Afgelopen donderdag kwam het nieuws naar buiten, dat de Jets in ’22 – ‘23 zonder vaste captain willen gaan spelen.

HET ROMMELT IN DE KLEEDKAMER

Grootste struikelblok het afgelopen seizoen lag hem niet op het ijs, maar daar buiten. Uitgerekend kind van de club Mark Scheifele bracht tussen neus en lippen door, dat het rommelt binnen de (kleedkamer)muren van het Canada Life Centre. Het versterkte de vermoedens over de mogelijke reden van aftocht van Paul Maurice. Bovendien lijkt het vertrouwen in GM Kevin Cheveldayoff niet meer zoals het eerst was. Toch trakteerde men KC op een driejarige verlenging van zijn contract.

Met nog een tweejarig contract op zak, bestaat er ergens een kans dat de centre Winnipeg vroegtijdig zal willen ontvluchten, waarmee hij zich bij een aardig rijtje namen zou voegen: Dustin Byfuglien, Patrik Laine, Jack Roslovic, Jacob Trouba, Evander Kane, Andrew Copp en Paul Stastny (?) vertrokken allen om soortgelijke redenen.

OFFSEASON: NIEUWE COACH, NIEUWE START

Een kleine twee dagen na het slotakkoord tegen Seattle Kraken, begon de zoektocht naar een nieuwe head coach. Toch liet Cheveldayoff aan interim Dave Lowry weten, dat hij zijn CV mocht insturen voor de sollicitatieprocedure. Na een aantal gesprekken bleek vrij snel dat men voor Rick Bowness de cirkel rond wilde gaan maken. De 67-jarige Canadees speelde tussen 1980 en 1982 al in het shirt van de voormalig Jets (huidig Arizona Coyotes) en verdiende in het seizoen 1988 – 1989 zijn eerste sporen als head coach van de Jets in de NHL.

Na zijn vertrek bij Dallas Stas, begint Bowness aan zijn tweede termijn als head coach in Winnipeg. Vooral in Dallas liet de head coach zien over een goede dosis tactische kennis te beschikken. In zijn eerste seizoen (‘19 – ‘20) behaalde de ploeg uit Texas voor het eerst sinds 1999 – 2000 de Stanley Cup finale. Over zes wedstrijden bleek Tampa Bay Lightning echter een maatje te groot. Bovendien legden de Stars in de voorbije eerste ronde het vuur aan de schenen van Pacific Division winnaar Calgary Flames. Als underdog kropen de Texanen onder de huid van de ploeg uit Calgary en trokken de serie naar een allesbepalende Game 7.

Helaas bleef het ‘rostertechnisch’ vrij rustig in het zuiden van Canada. Men verleidde Pierre-Luc Dubois (één jaar, $6 miljoen) en Mason Appleton (drie jaar) tot een langer verblijf, maar van harte ging het zeker niet. Zeker Pierre-Luc Dubois stak niet onder stoelen of banken, dat hij geen trek heeft/had in een langdurig verblijf in Canada. David Rittich is de nieuwe back-up achter goalie Connor Hellebuyck. De 30-jarige Tsjech komt over vanuit Nashville — waar hij dezelfde rol vertolkte — en tekende een eenjarige deal.

Na het vertrek van Andrew Copp, sloot ook veteraan Paul Stastny het boek Winnipeg. Als Free Agent tekende de 36-jarige centre een eenjarig contract bij Carolina Hurricanes. Grappig genoeg is dit pas zijn eerste franchise uit de Eastern Conference — na eerdere periodes bij Colorado, St. Louis, Winnipeg (2x) en Vegas. Voor wat snelheid op de vierde lijn werd Sam Gagner voor een jaar vast gelegd. De voormalig first-rounder komt over vanuit Detroit.

2022 – 2023: KEERT DE RUST WEDER?

Rick Bowness drukte afgelopen week direct zijn stempel op zijn autoriteit in Winnipeg. Blake Wheeler is per direct geen captain meer en vangt het team het seizoen aan zonder vaste aanvoerder. Wellicht speelt de ervaren rot hier in op de onrust in de kleedkamer. Diverse jeugdspelers gaven aan zich niet thuis en bovendien welkom te voelen, wanneer men zich bij de hoofdmacht aansluit.

Komt men tot de voorzichtige conclusie dat het seizoen 2022 – 2023 wellicht andermaal een ”tussenjaar” zal worden. Met een significant aantal franchises die op papier sterker voor de dag zullen komen in de Western Conference, zullen de puzzelstukjes vrij snel goed in elkaar moeten passen om minimaal een Wildcard eruit te slepen. Met een head coach van het kaliber Bowness, is dit zeker niet onmogelijk.

Coverfoto: OHN LEYBA-USA TODAY SPORTS

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen