Dutch Watch: historische hit voor Bogaerts, korte rentree Albies

Voor Kenley Jansen en zijn Atlanta Braves was het een goede week. De closer verzamelde weer de nodige saves, een ticket voor de play-offs werd veiliggesteld én Ozzie Albies keerde terug. Helaas voor de tweedehonkman was dit geen lang leven beschoren. Beter ging het met Xander Bogaerts, die zichzelf in een zeer exclusief rijtje sloeg. Alles over hen en de overige internationals kun je weer lezen in deze Dutch Watch!

SEIZOENSSTATS: 247 AB, .247/.294/.409, .703 OPS, 36 R, 35 RBI, 16 2B, 8 HR, 3 SB, 94 OPS+

Op 13 juni speelde Ozzie Albies zijn laatste wedstrijd. Die dag brak de tweedehonkman zijn voet in het duel met de Washington Nationals. Er volgde daarna een lange periode van herstel, maar afgelopen vrijdag was hij klaar voor zijn rentree in de majors. Dat was middenin een 14-game winning streak, een serie die de Braves terug in contentie voor de divisietitel bracht. Tegen de Phillies en de Nationals hoopten Albies en de Braves deze week de Mets te passeren. Met name voor de man uit Willemstad liep het allemaal wat anders.

Het bleef vorige week vrijdag lang spannend tussen de nummers twee en drie in de NL East. Pas in de achtste inning namen de thuisspelende Braves afstand van hun rivaal en dat was ook mede aan Ozzie Albies te danken. De infielder was 1-for-4 bij zijn rentree, maar die ene hit was wel van groot belang. Zijn ietwat fortuinlijke double naar ’t linksveld liet William Contreras en Michael Harris scoren, waardoor de stand op 7-2 in het voordeel van Atlanta kwam.

WEER NAAR IL

Voor zijn eerste runs moest Albies wachten tot de tweede ontmoeting. Deze werd met 4-3 gewonnen door de Braves en de helft van de runs werd gescoord door onze landgenoot. Na zijn vier wijd in de derde inning sloeg Ronald Acuna Jr. zijn maatje via een homerun binnen. Een inning later sloeg dit duo opnieuw toe. Een single zette Albies op de honken en Acuna sloeg met een tweehonkslag even later opnieuw 2 runs binnen.

Helaas verliep dit alles niet naar wens voor Albies en de Braves. Bij een sliding naar het tweede honk raakte de infielder geblesseerd. Later bleek zijn pink gebroken te zijn, waardoor Ozzie Albies in elk geval de laatste weken van het reguliere seizoen moet missen. De jonge Vaugh Grissom zal hem normaal gesproken opnieuw vervangen. Atlanta trakteerde de Phillies afgelopen weekend op een sweep. Met name voor de ploeg uit Philly een vervelend resultaat, want zij moeten nog behoorlijk aan de bak voor die laatste wildcards.

SEIZOENSSTATS: 518 AB, .317/.385/.471, .856 OPS, 83 R, 68 RBI, 38 2B, 14 HR, 8 SB, 138 OPS+

Is Xander Bogaerts bezig aan zijn laatste weken in het uniform van de Boston Red Sox? Op die vraag krijgen we pas later antwoord, want de kortestop heeft natuurlijk de mogelijkheid na dit seizoen uit zijn contract te lopen. Voor het zover is, wil Bogaerts nog flink naam maken voor zichzelf. Afgelopen weekend speelden de BoSox tegen de Kansas City Royals en voor de Oranje-international werd dit een historische serie. Later deze week volgde een tweeluik in Cincinnati.

Boston opende de serie tegen Kansas City met een 2-1 overwinning. Voor Xander Bogaerts eindigde deze dag een bescheiden 5-game hitting streak, een reeks die begon op 9 september. De tweede ontmoeting, die met 9-0 door de Royals gewonnen werd, liet Bogaerts schieten. In de series finale haalden de Boston Red Sox, met Bogaerts terug in de line-up, hun gram. De Royals werden met 13-3 van het veld geblazen en Xander Bogaerts timmerde zichzelf de boeken in.

ILLUSTER RIJTJE

Met 4 hits en 3 RBIs was Rafael Devers de grote man bij Boston, maar aandacht was er zeker ook voor onze landgenoot. Zijn RBI-double in de eerste inning bracht niet alleen het evenwicht terug (1-1) in dit duel, maar die tweehonkslag was zijn 308e in diens van de Red Sox. Daarmee nestelt de infielder zich naast Dom DiMaggio (jongere broertje van Joe) op de negende plaats op de all-time lijst van de Red Sox. Gezien de gigantische historie van de franchise een bijzonder knappe prestatie.

Daar hield het nog niet op. Xander Bogaerts tekende in dit duel ook voor zijn 1400e hit. De infielder is daarmee de vierde speler in de geschiedenis van de Red Sox die voor zijn dertigste verjaardag aan dat aantal komt. Bogaerts wordt 30 op 1 oktober. Carl Yastrzemski, Bobby Doerr en Jim Rice gingen hem voor. Stuk voor stuk spelers die zijn opgenomen in de Hall of Fame.

Dinsdag in Cincinnati maakte Bogaerts veelvuldig de gang naar de honken. Niet omdat hij de ene na de andere hit sloeg, maar vooral omdat de kortestop drie keer vier wijd kreeg. Met al twee nullen op het bord leidde z’n walk in de derde inning tot de eerste run van de wedstrijd. Bogaerts, die uiteindelijk 0-for-2 was, scoorde na een triple van J.D. Martinez. Boston won dit eerste duel met 5-3, maar ging woensdag met 5-1 onderuit. Xander Bogaerts kwam in de vierde en de negende inning door met een single, maar tot runs of RBIs kwam hij dit keer niet.

SEIZOENSSTATS: 57.0 IP, 5-2 (36 SV), 3.63 ERA, 1.105 WHIP, 3.41 FIP, 25 R, 23 ER, 20 BB, 75 K, 114 ERA+

Kijken we niet verder dan het aantal saves, dan is Kenley Jansen ouderwets op dreef voor de Atlanta Braves. Duiken we wat meer de statistieken in, dan zien we toch ook dat de closer met name na de ASG een soort Dr. Jekyll en Mr. Hyde is. Het ene moment is hij de dominante closer die we zo goed kennen en het andere moment worstelt Jansen met zijn controle en vooral zichzelf. De routinier heeft nog een paar weken de tijd om dit bij te schaven. Deze week kreeg hij daar tegen de Phillies en Nationals weer een kans voor.

Tegen de Phillies diende zich die kans maar één keer aan. Op vrijdag (7-2) werden de bezoekers met grote cijfers verslagen, maar zaterdag moest Kenley Jansen aan de bak. Met een marge van slechts één run kreeg de closer het vertrouwen van Brian Snitker en we kunnen stellen dat hij dit niet beschaamde. Met een nipte voorsprong had Jansen het nog wel eens lastig de laatste tijd, maar met de Phillies maakte hij korte metten.

Voor Matt Vierling (flyball) had hij 4 pitches nodig, de gevaarlijke Kyle Schwarber kon al na één pitch gaan zitten en Alec Bohm werd getrakteerd op drie slag. In totaal duurde de werkdag van Kenley Jansen slechts 9 pitches en de manier waarop deze verliep zal hem vertrouwen geven. Zijn 34e save liet zijn ERA dalen naar 3.76 en nog altijd is Jansen wat aantal saves betreft één van de beste closers in de MLB. Zondag was zijn inbreng niet nodig. Met een 5-1 voorsprong begon de ploeg toen aan de negende inning, maar daarin bracht J.T. Realmuto de achterstand nog terug tot 5-2.

EVEN IN DE PROBLEMEN

Tegen de Washington Nationals mocht Kenley Jansen maandag al direct op zoek naar zijn 35e save. De Braves zetten hun closer met een 5-2 voorsprong af in de negende inning en Jansen had duidelijk haast. Slechts 8 pitches had hij nodig voor de drie benodigde nullen en vier daarvan had hij nodig voor CJ Abrams, die drie slag kreeg. Een etmaal na nummer 35 volgde save nummer 36 al, maar deze had dinsdag wat meer voeten in de aarde.

Ildemaro Vargas verraste Jansen en de Braves met een stootslag en ook Victor Robles wist op een soortgelijke manier het honk te bereiken. De closer, die een 3-1 voorsprong verdedigde, liet zich niet van de wijs brengen en zette Josh Palacios en Lane Thomas weg met een strikeout. Een RBI-single van Luis Garcia maakte het toch weer spannend. Joey Meneses werd opzettelijk op de honken gezet en dit bleek de juiste keuze. Een flyball van Luke Voit maakte een einde aan deze wedstrijd. Het bezorgde Jansen zijn 36e save en Atlanta naast de 3-2 zege een plek in het postseason.

SEIZOENSSTATS: 532 AB, .237/.328/.393, .721 OPS, 76 R, 58 RBI, 34 2B, 15 HR, 5 SB, 107 OPS+

Langzaam maar zeker kunnen Jurickson Profar en de San Diego Padres gaan finetunen voor de play-offs. Profar zal de komende weken gebruiken om weer de vorm terug te vinden die hij een paar maanden geleden had. Tikte zijn slaggemiddelde in juni nog .270 aan, in augustus was dit met .225 al veel minder en die trend zet zich door in september. Met de Padres speelde Profar deze week tegen de Diamondbacks en Cardinals en kreeg hij dus de kans om vertrouwen te tanken.

Op bezoek bij de Diamondbacks trok Profar de lijn van de laatste weken door. Manager Bob Melvin zette hem nog altijd als leadoff hitter op papier, maar die status maakte de outfielder vorige week donderdag niet waar. San Diego boog met 4-0 het hoofd in de eerste wedstrijd in de serie van vier en Jurickson Profar was 0-for-3. Vanuit de dug-out zag de international hoe zijn team zich vrijdag revancheerde. Zonder Profar haalde San Diego hard uit: 12-3.

Voor de derde ontmoeting deed Melvin weer een beroep op zijn outfielder uit Willemstad, maar weer wist Profar niet te imponeren. De Padres wonnen met 2-0, maar net als een paar dagen eerder zat een hit er voor Profar niet in. Overigens hield de wedstrijd voor de tweede keer in deze serie voor Jurickson Profar op na acht innings. De Padres besloten deze road trip zondag met een 6-1 overwinning. Profar kwam in de derde inning door met zijn eerste en enige hit in 12 AB’s in deze serie. Zijn single resulteerde even later in de derde run van de Friars.

AAN DE BETERENDE HAND?

San Diego begon goed aan de serie thuiswedstrijden tegen de Cardinals. De Padres openden met een 5-0 overwinning en ook Profar liet van zich horen. Met twee uit sloeg de outfielder in de zevende inning zijn 33e double van dit seizoen. Een single van Juan Soto was voldoende om Profar de vijfde run te laten scoren. Door zijn 1-for-3 (met een walk in de eerste inning) steeg het slaggemiddelde weer licht. Dit stond op .237 toen Profar woensdag aan de tweede ontmoeting begon.

Daarin hadden met name de werpers het ontzettend op de heupen. Profar was 0-for-3 in een duel waarin de teams gezamenlijk tot slechts 7 hits en één run kwamen. Die run was wel in het voordeel van San Diego. In de derde wedstrijd had Profar niet lang nodig om van die 0 af te komen. Al in de eerste inning ging de bal de tribunes in voor zijn vijftiende homerun en een 1-0 voorsprong. Luis Campusano kon in de vijfde inning de 3-1 scoren na een RBI-double van zijn outfielder, maar de productieve avond van onze landgenoot mocht de Padres niet baten. Een grand slam van Brendan Donovan besliste dit duel in het voordeel van de Cardinals: 5-4.

SEIZOENSSTATS: 447 AB, .199/.233/.318, .551 OPS, 43 R, 364 RBI, 21 2B, 10 HR, 5 SB, 59 OPS+

Jonathan Schoop werd vorige week van de IL gehaald, maar veel plezier beleefde hij nog niet aan zijn rentree. In zijn eerste 10 AB’s kwam Schoop vorige week tot slechts één schamele hit. Manager A.J. Hinch hield hem de laatste twee wedstrijden tegen de Houston Astros zelfs aan de kant. Vreemd is dat niet, want Schoop is ronduit bezig aan een belabberd seizoen. Zijn korte periode in Milwaukee (.202 BA en 21 RBIs in 46 wedstrijden) hield niet over, maar zo slecht als nu in Detroit deed Schoop het niet eerder. Tegen de White Sox en Orioles hoopte hij deze week nog iets van een eindsprint in te zetten.

Schoop ging tegen de White Sox op zoek naar eerherstel. De infielder wilde bewijzen dat hij in de line-up hoorde en vorige week vrijdag slaagde hij in die opzet. In de vierde inning kwam Schoop door met zijn 21e tweehonkslag van dit seizoen, maar in zijn volgende AB liet hij pas echt van zich horen.

Er waren tijden dat Jonathan Schoop met speels gemak minimaal 20 homeruns in een seizoen sloeg, maar die in de zesde inning tegen de White Sox was pas zijn tiende in 2022. Die klap naar het linksveld zette de Tigers op een 2-0 voorsprong, maar ze hadden uiteindelijk extra innings nodig om een 3-2 overwinning te boeken.

Helaas kon Schoop dit goede optreden geen vervolg geven. In de tweede ontmoeting was hij 0-for-4 en wederom waren er extra innings nodig. Dit keer waren het de favoriete Chicago White Sox die aan het langste eind trokken: 4-3. Veel minder spannend was de series finale van zondag. Chicago rekende eenvoudig af met de tandeloze Tigers (11-5) en Schoop bleef opnieuw aan de kant.

TWEEDE PLAN

Op bezoek bij zijn oude liefde speelde Jonathan Schoop alleen afgelopen maandag een volledige wedstrijd. Aan slag was de infielder 0-for-3, maar desondanks was Schoop wel productief. In de derde inning straften de Tigers een walk aan zijn adres af met een run en Schoop zelf sloeg middels een sac fly in de negende inning de tiende run over de thuisplaat. De Baltimore Orioles stonden met slechts 2 hits volledig machteloos in deze eerste ontmoeting en werden met 11-0 afgedroogd.

Voor Schoop restte in de volgende twee wedstrijden slechts een bijrol. Dinsdag kwam hij, met al twee nullen op het bord, alleen in de achtste inning aan slag. De pinch hitter zag vijf pitches van Cionel Perez, maar via een lineout naar het rechtsveld werd Schoop de derde nul. Goed nieuws was er ook, want er werd wel weer gewonnen door de Tigers: 3-2. Jonathan Schoop bleef in de series finale aan de kant. Dit duel ging met 8-1 naar Baltimore, dat nog altijd een beetje mag hopen op de derde wildcard in de AL.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen