Jeremy Colliton ontslagen bij Chicago Blackhawks

Zaterdagavond Nederlandse tijd kwam het bericht naar buiten dat de wegen tussen Jeremy Colliton en Chicago Blackhawks per direct scheiden. Met een abominabel 1-9-2 record was voor General Manager Kyle Davidson de maat vol. Derek King werd, direct na het uitbrengen van het persbericht, als interim-coach aangesteld. King komt over van Rockford IceHogs uit de AHL.

Hiermee bewandelt King dezelfde route als voorganger Jeremy Colliton. Op 6 november 2018 werd Colliton de opvolger van Joel Quenneville, die na een 6-6-3 start zijn biezen mocht pakken. De erfenis die de — onlangs in opspraak geraakte — Quenneville op het bordje van de piepjonge coach schoof, was nauwelijks te overtreffen: Met Stanley Cups in 2010, 2013 en 2015, negen playoff-optredens en 452 wins werd het een zware taak. Met zijn 33 jaar werd Colliton tevens de jongste, actieve coach in NHL.

VOLGENDE PASSAGE IN HET ZWARTE BOEK

Het vertrek van Colliton brengt andermaal een schok teweeg in The Windy City. Nog geen twee weken geleden kwam het nieuws naar buiten dat in 2010 voormalig speler Kyle Beach door video coach Brad Aldrich seksueel werd misbruikt binnen de muren van het United Center. Een boete van $ 2 miljoen dollar en het congé voor President of Hockey Operations en General Manager Stan Bowman volgden.

Daarbovenop houdt ook de sportieve malaise nog altijd aan. In het offseason werden de Blackhawks nog als een serieuze contender gezien. Het aantrekken van Marc-Andre Fleury, de broers Jones (Seth en Caleb) en Tyler Johnson. Na twaalf wedstrijden hing de zo opgehemelde vlag plots halfstok. Met 47 tegengoals incasseerde de ploeg uit Chicago de meeste van alle clubs in de NHL. Bovendien hield het qua aantal punten enkel Arizona Coyotes onder zich. Een 5-1 nederlaag tegen Winnipeg Jets — met slechts negen schoten op goal — deed Colliton exact drie jaar na zijn aanstelling definitief de das om. Naast Colliton trekken ook assistenten Sheldon Brookbank en Tomas Mitell de deuren in Chicago achter zich dicht.

TACTISCH NIET ALLE NEUZEN DEZELFDE KANT OP

Waar Jurgen Klopp met zijn Gegenpressing fantastische prestaties levert in het voetbal bij Liverpool en voorheen Dortmund, zo anders liep het huwelijk tussen Colliton en Chicago. Met hoog druk zetten en een hoge blue-line behaalden de Hawks niet het gewenste effect. In twaalf wedstrijden staat er een -21 goal differential en met 3.92 GA/G houden ze alleen Arizona Coyotes onder zich. Bovendien zijn aanwinsten Marc-Andre Fleury, Seth Jones en Jake McCabe nog verre van de gewenste versterking gebleken.

In drie jaar Chicago behaalde Colliton éénmaal de playoffs en bleef het record steken op 86-83-24 in 193 wedstrijden. In januari van dit jaar verlengde hij zijn contract nog met drie jaar. Tijdens die ene trip naar ’t postseason verrasten ze in de bubbel van Edmonton de plaatselijke Oilers. Een ronde later konden de Blackhawks na vijf wedstrijden diezelfde bubbel verlaten. De Vegas Golden Knights bleken een paar maten te groot voor Jonathan Toews, Patrick Kane en consorten. Het zou de laatste serie zijn die Colliton als coach van de Blackhawks zou meemaken.

TRAINERSCARROUSEL OP KOMST?

Niet alleen Colliton hing aan een zijden draadje. Ook Dominique Ducharme zit op de schopstoel. De coach van Montreal Canadiens presteert dit seizoen tot dusverre ver beneden de verwachtingen. De verliezend Stanley Cup finalist van het vorige seizoen mist nog altijd aanvoerder Shea Weber en ook top prospect Cole Caufield gaf nog altijd niet thuis. Het deed de Habs zelfs besluiten om voor een herstel van het gevoel en het vertrouwen hem terug te sturen naar de AHL.

Coverfoto: David Banks/USA TODAY Sports

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen