NFL 4-on-4: Rodgers, OBJ, de RB1-kroon en verrassingen

Het was een heftige week in de NFL. Henry Ruggs veroorzaakte — met dubbel het toegestane alcoholpromillage — een ongeluk waarbij een 23-jarige vrouw overleed. Hij reed 250 kilometer per uur. Deze week werd ook bekend dat de Cleveland Browns hun ster wide receiver, Odell Beckham Jr., zullen laten gaan. Even later deed Aaron Rodgers een duit in het zakje door bij de Pat McAfee show een anti-vaxbetoog af te steken vol schijnwetenschap. In deze NFL 4-on-4 laat de NFL-redactie hun licht schijnen over deze onderwerpen en meer.

1. De headlines zijn gevuld met de uitspraken en houding van Aaron Rodgers omtrent COVID-19 en vaccinatie. Wat betekent dit voor Rodgers? Voor de Packers? Voor de NFL?

Chris van Dijk: “Voor Rodgers betekent dit vooral gezichtsverlies, een mogelijke boete voor het niet naleven van de protocollen en mogelijk zelfs het verlies van enkele reclamedeals. Voor de Packers is het pijnlijk dat ze hun quarterback zondag moeten missen. Voor de NFL is het vooral vervelend dat Rodgers deze week zijn mening — die door diverse wetenschappers al direct werd tegengesproken — over corona zo mag delen. En er zullen vragen gesteld worden over hoe goed de protocollen van de NFL nu echt werken.”

Lars Leeftink: “Rodgers zou niet gestraft moeten worden voor het hebben van een — door velen niet gedeelde — mening. Waar hij wel voor gestraft moet worden, is bijvoorbeeld het niet dragen van een mondkapje tijdens persconferentie; iets wat moet als niet-gevaccineerde. Daarnaast moeten de Packers en de NFL maar eens nagaan waarom Rodgers daar niet al voor gestraft is. Het is duidelijk in beeld en het gebeurt al vanaf week 1. Het is ronduit bizar dat de Packers en vooral de NFL niet eerder hebben ingegrepen.”

Luuk Dokter: “Het is een enorme deuk in het imago van Rodgers, behalve bij een groep mensen waardoor je toch liever niet op een schild gehesen wordt. Voor de Packers is het wederom een reden om afstand te nemen van hun “face of the franchise“. Ook kan ik me best indenken dat dit gedrag van een boegbeeld leidt tot fans die heroverwegen voor wie ze willen juichen. Wat betreft de NFL is dit — evenals voor Rodgers en de Packers — zeer slechte PR. De MVP — een uithangbord van de league — laat zich in met schijnwetenschap en dubieuze COVID- en vaccinatie-adviseurs als Joe Rogan. Tenslotte wil ik benadrukken dat iedereen recht heeft op een eigen mening. Echter, als die mening ingegeven is door aantoonbare verzinsels en verkondigd wordt door iemand met de impact en het bereik van Rodgers is het zeer schadelijk en onverantwoord.”

Toon Aerts: “Het betekent dat hij toch wel als een idioot en een clown overkomt. Een man met zo’n gevolg en zo’n voorbeeldfunctie zou beter moeten weten. Voor de Packers verandert er in principe niets, vermoed ik, behalve natuurlijk dat ze hun quarterback 1 à 2 games zullen moeten missen. Maar wie weet doet Love het wel zo goed dat Rodgers op de bank wat kan gaan anti-vaxxen.”

2. Odell Beckham Jr. is bij de Cleveland Browns nooit lekker uit de verf gekomen. Deze week besloten zij hem te laten gaan. Waar gaat OBJ zijn vorm opnieuw vinden?

Chris van Dijk: “Coaches hebben altijd het idee dat zij een speler wel weer aan de praat krijgen. Dus er zullen genoeg teams interesse hebben. Vooral de ploegen die op het randje van de play-offs staan en er buiten dreigen te vallen. Denk aan de Colts of de 49ers en wellicht de Saints als vervanger van Michael Thomas. De ster wide receiver kan dit seizoen namelijk niet meer in actie kan komen.”

Lars Leeftink: “Odell Beckham Jr. gaat zijn vorm niet meer terugvinden. Hij is amper tot nooit fit en als hij fit is, zorgt hij zelf wel voor controversie of presteert hij niet op niveau. Ik weet niet of er een team is dat de oude Odell terug kan brengen. Helaas.”

Luuk Dokter: “OBJ is een man met een onmiskenbaar talent en ik kan me niet voorstellen dat dit talent weg is. De match met Baker Mayfield was geen goede, maar dit is gewoonweg pech. Bij de New York Giants was hij van een ongekend niveau. Als ik kijk naar de waiver wire zie ik de Colts op nummer 14 pas als een echte kandidaat, omdat zij op die lijst het eerste team zijn dat met OBJ zodanig kan verbeteren dat er een play-off push inzit.”

Toon Aerts: “Door het wegvallen van Henry Ruggs — van een onnoemelijk drama gesproken — is er een plek vrijgekomen bij de Raiders. Dat zou mij een logische bestemming lijken, maar ook andere teams kunnen nog wel wat aanvangen met OBJ. De Patriots, bijvoorbeeld, kunnen in hun matige offense wel een speler van het kaliber van OBJ gebruiken. Alleen is het daar onduidelijk of ze er wel de cap space voor hebben.”

3. Colts running back Jonathan Taylor had een fantastisch optreden tegen de Jets op donderdagavond. Is hij de gedoodverfde favoriet om het seizoen te eindigen als RB1 nu Derrick Henry geblesseerd is?

Chris van Dijk: “Ja, absoluut. Nick Chubb komt misschien nog in de buurt, al heeft die een paar wedstrijden moeten missen. Qua volume is JT de eerste achtervolger van Henry, al is de drop-off wel groot. Dat gat is nu natuurlijk lang zo groot niet meer en zijn er nog wel wat kandidaten die met een sterke tweede seizoenshelft roet in het eten kunnen gooien. Misschien dat zelfs Alvin Kamara nog wel in beeld komt als de Saints door de afwezigheid van quarterbacks gedwongen worden meer te gaan rennen.”

Lars Leeftink: “Ja, samen met Chubb. Elliot en Mixon mogen niet uitgesloten worden, maar bevinden zich wel meer in een offense waar veel gepasst wordt. Dat is bij de Browns en zeker bij de Colts minder het geval.”

Luuk Dokter: “Ja, vorig seizoen kwam hij pas op stoom in de tweede seizoenshelft, dus we kunnen er best op rekenen dat er voor hem nog meer in het vat zit. Als dat zo is en Taylor niet geblesseerd raakt, zie ik niemand die een bedreiging voor hem kan zijn.”

Toon Aerts: “De eerste achtervolger van Taylor is… Mark Ingram. Ik durf dus wel te vermoeden dat Taylor — als hij heel blijft natuurlijk — er met de Rushing Title vandoor zal gaan dit seizoen. Wie weet kan Nick Chubb nog een inhaalbeweging maken als de Browns hun goede vorm terugvinden, maar Taylor heeft nu toch wel een voorsprong genomen.”

4. Het is week 9 dus we zijn halverwege het reguliere seizoen. Welke speler of team verrast en welke valt tot nu toe tegen?

Chris van Dijk: “Negatieve verrassingen zijn voor mij de Dolphins en Patrick Mahomes. Van Miami verwachtte ik dat ze echt mee zouden gaan doen om de play-offs en Mahomes om de MVP-titel. Dat gaat allebei niet gebeuren. Daar staan natuurlijk positieve verrassingen tegenover. Qua team kun je niemand anders noemen dan de Cardinals. Ze hebben een zware divisie en halverwege het seizoen staan ze gewoon bovenaan. Hopelijk blijft Murray heel en kunnen ze deze vorm meenemen naar de play-offs. Als speler is Mac Jones voor mij de positieve verrassing. Het is niet spectaculair, maar ik had niet verwacht dat hij de Patriots al zo bij de hand zou kunnen nemen.”

Lars Leeftink: “In negatieve zin verrassen mij het Washington Football Team en Myles Gaskin mij het meest. Zeker de defense van WFT is echt een zooitje, terwijl dit vorig jaar juist hun kracht was. Gaskin was vorig jaar erg goed, maar laat dit jaar — samen met de andere running backs in Miami — bar weinig zien. In positieve zin ben ik verbaasd over de snelle ontwikkeling van Chase en de nagenoeg ongeslagen start van de Cardinals. Chase is momenteel de beste deep threat in de league en is zo enorm compleet. De Cards zullen wel achter de Rams in de divisie eindigen, maar de start is veel beter geweest dan ik had verwacht.”

Luuk Dokter: “Het is saai, maar qua tegenvallers sluit ik me aan bij Chris. Als Bills-fan had ik een mooie strijd met de Dolphins verwacht om de AFC East, maar beide keren was Miami kansloos. Patrick Mahomes heeft een terugval die zijn weerga niet kent. Iedere andere quarterback zou al afgeschreven zijn door de media. Laten we als NFL-liefhebbers hopen dat hij gauw zijn niveau hervindt. Mijn positieve verrassingen zijn twee quarterbacks in de NFC West: Matthew Stafford en Kyler Murray. Stafford had ik altijd al hoog zitten, maar de manier waarop hij zich bewijst bij een team dat wel goed is, vind ik indrukwekkend. Van Kyler Murray had ik een terugval verwacht, maar hij is alleen maar beter en completer geworden.”

Toon Aerts:Carson Wentz valt mij in positieve zin op. Het leek op een drama uit te draaien in Indy in zijn eerste games, maar ondertussen vind ik hem meer dan behoorlijk spelen en dat had ik niet verwacht. Wie dan weer bijzonder tegenvalt, is Patrick Mahomes en de Chiefs in het algemeen. Met zo’n talent aan boord zou je er toch beter voor moeten staan, vind ik. Ook de laatste zege tegen de Giants was al niet indrukwekkend. Ik durf niet meer te zeggen of het dit seizoen nog goed komt met de Chiefs. Wie had dat vooraf durven voorspellen?”


Lees hier de previews voor week 9!

Coverfoto: Trevor Ruszkowski/USA Today Sports

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen