Alex Ovechkin overtreft Jaromir Jagr met goal 767

Alex Ovechkin is Jaromir Jagr voorbij op de all-time topscorerslijst van de NHL. Dinsdag scoorde The Great Eight zijn 767e goal in de National Hockey League en daarmee is de Rus nu de meest productieve Europeaan ooit in de League. Na zijn historische treffer moet Ovechkin alleen Gordie Howe (801) en Wayne Gretzky (894) nog voor zich dulden. Het is de vraag hoe lang  zij nog veilig zijn voor de dadendrang van de Capitals-captain.

EEN LEGENDE GEËVENAARD

Vorige week, tegen de Calgary Flames, scoorde Alex Ovechkin zijn 766e in de National Hockey League. Daarmee evenaarde Ovi een record dat al sinds jaar en dag op naam stond van de inmiddels 50-jarige Jaromir Jagr. De Tsjech scoorde zijn laatste goal op 9 november 2017 en deed dit namens de Calgary Flames. Jagr was op dat moment al 45 en het beste was er bij hem al wel een tijdje af.

Hij zou nog ruim een maand actief blijven in de NHL, maar op de laatste dag van 2017 speelde Jagr zijn laatste wedstrijd. In de NHL welteverstaan, want de topfitte Tsjech speelt tot op de dag van vandaag zijn wedstrijden in de Tsjechische competitie bij Rytiri Kladno. En staat op het moment van schrijven op 8 goals en 19 punten in 43 wedstrijden.

DE GROTEN DER AARDE

Zoals zoveel ijshockeyers van zijn generatie is Ovechkin opgegroeid met spelers als Jaromir Jagr, Teemu Selanne en Matus Sundin. De kleine Alex zal in het Moskou van de jaren negentig nooit hebben kunnen vermoeden dat ook hij ooit één van de sterren in de NHL zou worden. Zijn landgenoten mochten pas aan het einde van de jaren tachtig achter het IJzeren Gordijn vandaag, dus de National Hockey League zal in huize Ovechkin ongetwijfeld iets magisch zijn geweest. Alexander was nog maar een jaar of 6 toen de grote Jaromir Jagr zijn eerste Stanley Cup won. Aan de zijde van een andere legende: Mario Lemieux. Wayne Gretzky was op dat moment al The Great One in LA.

Stuk voor stuk legendarische namen en Alex Ovechkin wordt in één adem genoemd met al die grootheden. Helaas doet de huidige situatie in zijn vaderland en de manier waarop Ovechkin daar mee omgaat wat afbreuk aan zijn reputatie. We moeten hem echter voornamelijk beoordelen als ijshockeyer en op dat gebied behoort The Great Eight tot de allergrootsten. Dinsdag passeerde hij de speler die hij adoreerde als kind. Jaromir Jagr scoorde 766 goals in zijn periodes in de NHL. Alex Ovechkin staat nu op 767.

GEDULD

Onbewust deed die goal tegen de Flames hem toch iets. Een dag later stonden de Capitals in Edmonton tegenover de Oilers en daar miste Ovechkin wat kansen (8 SOG) die hij normaal niet zou missen. Zijn ploeg sloot de road trip af in Vancouver en ook daar lukte het Ovechkin niet te scoren. De Rus schoot zes keer op doel, maar verder dan een assist kwam hij niet. Was er dan iets van een mentale drempel? Een record dat niet verbroken mocht worden? Nee, op het ijs van zijn vertrouwde Capital One Arena gebeurde dinsdag dan eindelijk het onvermijdelijke.

Tegen de New York Islanders, waar een andere Europeaan (Zdeno Chara) onlangs nog in de spotlights stond, werd het geduld van Ovechkin en de fans opnieuw op de proef gesteld. Bij een stand van 2-2, diep in de derde periode, was eindelijk het moment daar. Ovechkin kreeg de puck van landgenoot Evgeny Kuznetsov en zijn schot verschalkte Semyon Varlamov. Alex Ovechkin was eindelijk die drempel over, vierde dit heel even alleen en werd vervolgens bedolven onder zijn ploeggenoten. Eén van hen was overigens Daniel Sprong, die dit duel ruim 13 minuten op het ijs stond.

OP JACHT NAAR THE GREAT ONE

Het record van Jagr is nu het record van Ovechkin. De Tsjech was er snel bij om zijn opvolger te feliciteren, maar de lat van Ovechkin ligt hoger dan die derde plaats op de topscorerslijst. De beste doelpuntenmachine van zijn generatie wil dat worden in de geschiedenis van de NHL. Niet voor niets zette hij zijn krabbel onder een contract dat hem nog tot de zomer van 2026 in Washington houdt. Een Stanley Cup en bijvoorbeeld een olympische titel had de Rus immers al en vele individuele prijzen staan ook al op de schoorsteenmantel. Ovechkin heeft echter zijn zinnen gezet op dat ene record van The Great One. Die 894 goals van Wayne Gretzky.

Het is natuurlijk niet gezegd dat Ovi dit record  zomaar even gaat breken. Het verschil is immers nog altijd meer dan 120 goals. De kans dat hij dit gaat doen, is echter wel aanwezig. Misschien zelfs wel erg groot. Zijn gemiddelde ligt bijvoorbeeld hoger dan dat van Gretzky. De legendarische Canadees kwam tot .601 G/PG en bij Ovechkin ligt dit op .611. Houden we dat gemiddelde aan, dan zal hij ergens in 2024 of begin 2025 het record van Gretzky evenaren. Sport is echter geen wiskunde en afhankelijk van zoveel meer factoren. Zo zal Ovechkin blessures buiten de deur moeten houden en moet het management van de Capitals hem blijven voorzien van teamgenoten die hem in staat stellen het record aan te vallen.

894

Op lang niet alles heeft Ovechkin invloed. Een ongeluk zit volgens het spreekwoord niet voor niets in een klein hoekje. Zijn schot en precisie heeft de Rus echter wel zelf onder controle. Daar is helemaal niets mis mee. Dat hebben die 17 seizoenen in de NHL ons wel geleerd. In 2014 en 2015 kwam hij tot respectievelijk 51 en 53 goals. Zijn schotpercentage lag toen zelfs een fractie onder de 13.9% waar hij nu op zit. Het zal even duren voor Ovechkin Howe daadwerkelijk in het vizier heeft, maar dat Ovechkin over niet al te lange tijd ook Mr. Hockey overtreft, lijkt wel zeker. Daarna kan de blik op de grootste vis van allemaal. De bijna 900 goals van The Great One.

Cover photo: Caps Outsider

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen