14. Detroit Pistons: 18-50
  15. Orlando Magic: 18-51

IN DE SPOTLIGHT

BROOKLYN NETS VERNEDEREN HARDEN EN 76ERS IN EERSTE ONTMOETING

De Brooklyn Nets hebben de eerste ontmoeting met de Philadelphia 76ers sinds de Ben SimmonsJames Harden trade ruim gewonnen. In een wedstrijd die in voor veel Sixer-fans in het teken stond van het uitjoelen van Ben Simmons (die op de bank plaatsnam van de Nets), eindigde het in een avond waarin hun eigen ploeg werd uitgejoeld.

De Nets kwamen namelijk sterk uit de startblokken. Met een schotpercentage van 65.4 procent en een 14-3 run aan het einde van het eerste kwart, stonden de bezoekers met 40-23 voor na twaalf minuten. Ook in het tweede kwart ging Brooklyn sterk door, want bij rust stonden ze met 72-51 voor. Joel Embiid had in de eerste helft maar liefst 19 vrije worpen, maar ook die konden de Sixers niet behoeden van een ruime achterstand.

In de tweede helft begonnen de Nets andermaal sterk en werd de voorsprong uitgebouwd naar 32 punten. Met 5:29 te gaan in het derde kwart was het notabene oud-Sixer Seth Curry die de bal afpakte van Matisse Thybulle, wat de Sixers een fluitconcert opleverde. Toen duidelijk werd dat de Sixers niet meer terugkwamen in de wedstrijd, vertrokken veel fans eerder, waarna er vooral Nets-fans overbleven in Wells Cargo Center.

Embiid eindigde met 27 punten en 12 rebounds, maar wel met een schotpercentage van 29.4%. James Harden kwam in 28 minuten tot 11 punten, 6 rebounds en 5 assists met een schotpercentage van 17.6%. Bij de Nets liep het allemaal wat beter, aangezien Kevin Durant, Kyrie Irving en Seth Curry allemaal meer dan 20 punten scoorde: 25 voor Durant, 24 voor Irving en 22 voor Curry.

KLAY THOMPSON ROEPT MILWAUKEE BUCKS HALT TOE

De Milwaukee Bucks waren bezig aan een hele sterke winstreak van zes wedstrijden, met zeges tegen onder andere de Miami Heat, Chicago Bulls én Phoenix Suns. Echter werd deze streak afgelopen nacht onderbroken door Klay Thompson, die 38 punten scoorde voor de Golden State Warriors en mede daardoor de wedstrijd won.

Toch kunnen de Bucks terugkijken op een hele goede streak, met veel zware duels. Na een nipte nederlaag tegen de Brooklyn Nets reageerde ze heel sterk, door twee dagen later de Charlotte Hornets met 106-130 van het veld te vegen. De wedstrijd er na tegen de Miami Heat werd door een lay-up van Jrue Holiday met nog twee seconden te gaan gewonnen: 119-120.

De wedstrijden daarna werden allemaal wat ruimer gewonnen. Tegen de Chicago Bulls werd het 118-112, dankzij 34 punten en 16 rebounds van Giannis Antetokounmpo, gevolgd door een 122-132 zege tegen de Phoenix Suns. Toen was de derde man van de Big 3, Khris Middleton, de uitblinker. Hij was namelijk goed voor maar liefst 44 punten, 8 rebounds en 5 assists. Later werden nog de Oklahoma City Thunder (142-115) en Atlanta Hawks verslagen (115-124), voordat de Golden State Warriors deze streak stopten.

DE TEGENVALLER

ORLANDO MAGIC ALS EERSTE PLOEG DEFINITIEF UITGESCHAKELD

De Orlando Magic kunnen als eerste ploeg in de NBA definitief niet meer de playoffs halen. Ondanks een wat sterkere periode met vijf overwinningen in tien wedstrijden, is de achterstand op de tiende plaats voor een play-in wedstrijd nu te groot.

Voor de Magic was het seizoen voordat het begonnen was al een tussenjaar. Met heel veel jonge spelers werd er op voorhand niet veel verwacht van de ploeg van coach Jahmal Mosley, maar het lukte ze niet om te verrassen. Toch is het zeker geen weggegooid jaar voor Orlando.

Zo laat rookie Franz Wagner steeds vaker zien een goede keuze te zijn geweest uit de draft en ook youngsters Cole Anthony, Wendell Carter Jr. en rookie Jalen Suggs hebben regelmatig hun potentie laten zien. Nummer 1 pick uit de draft van 2017 Markelle Fultz keerde na 14 maanden blessureleed terug en topverdediger Jonathan Isaac zal hoogstwaarschijnlijk volgend seizoen terugkeren na twee seizoenen revalidatie van een gescheurde kruisband.

Mits de talenten van de Magic fit blijven, hebben ze volgend seizoen zeker de potentie om grote stappen te zetten. Maar fit blijven is daarvoor cruciaal en dat bleek niet altijd even makkelijk.

SPELER VAN DE WEEK

Jayson Tatum is voor de tweede week op rij benoemd tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. Waar we normaal er niet voor kiezen om twee weken op rij dezelfde speler te kiezen, konden we deze week niet om Tatum heen. Met 43 punten, 6 rebounds en 4 assists per wedstrijd was de keuze voor Tatum makkelijk.

Met name in de spannende wedstrijd tegen de Brooklyn Nets haalde Tatum uit. Hij scoorde namelijk maar liefst 54 punten, met acht rake driepunters tegen een schotpercentage van 53.3%. Ook tegen de Charlotte Hornets (44 punten) en Detroit Pistons (31 punten) was Tatum zeer belangrijk.

VOORUITBLIK

De komende week staan er vooral wedstrijden tussen teams uit de Eastern en Western Conference op de agenda. Toch zijn er zeker een paar pareltjes op de kalender. Zo spelen de Brooklyn Nets en New York Knicks deze avond al om 18 uur Nederlandse tijd tegen elkaar. In de nacht van woensdag op donderdag staan er ook twee mooie wedstrijden op de planning om 1 uur: Philadelphia-Cleveland en Atlanta-Charlotte.

Een andere aanrader is op donderdagavond. Het is de enige wedstrijd in de NBA die dag, maar wel één om niet te missen. Dan nemen de Detroit Pistons het op tegen de Orlando Magic: cruciaal in de strijd om de eerste draftpick!

Coverfoto: Associated Press

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.