Pick Sixteen: Een drukke dag in de NFL


Het is een drukke dag in de NFL. Er staan vandaag maar liefst veertien wedstrijden op het programma. En er zitten heerlijke wedstrijden tussen. Na vandaag (en morgen) zal een stuk duidelijker worden welke teams om de play-offs gaan strijden en wie er definitief afhaakt.
De eerste afhaker deze speelronde is Washington gebleken. Zij gingen donderdag onderuit op bezoek bij de Dallas Cowboys. Alle hoop op een optreden in de play-offs lijkt hierdoor weg te zijn.


De turnovers kostten uiteindelijk niet alleen de Redskins een kans op de overwinning, ook ik begin de week met een nederlaag. Hieronder staan de picks voor dit weekend. Zoals altijd staan de thuisploegen in hoofdletters en betekenen de cijfers tussen haakjes de spread die je bij de score van het betreffende team moet optellen of aftrekken.

JETS (+3,5) vs Chiefs

De Chiefs waren de verrassing van de eerste weken van het seizoen, maar lijken daarna in een ravijn te zijn beland. Vijf van de laatste zes wedstrijden werden verloren. De Jets zijn geen goede ploeg, maar 3,5 punt is wel erg veel. Zeker omdat de Jets het in zich hebben om het duel te winnen. Daarom was dit de gemakkelijkste keuze van het weekend (verwacht dus een ruime zege van de Chiefs en vijf touchdowns van een herboren Alex Smith).

Vikings (+3) at FALCONS

De Falcons lijken op tijd in vorm te zijn. Het is logisch dat ze favoriet zijn in eigen huis, maar Minnesota heeft de pass rush om de Falcons af te stoppen. Het is het leukste affiche van de vroege wedstrijden en cruciaal in de play-off race. De twee teams lijken aan elkaar gewaagd te zijn, en wie het laatst de bal heeft is de favoriet. In dat geval is het slim om de underdog te kiezen en de drie extra punten die daar bij komen.

Patriots (-8,5) at BILLS

De Bills hebben maar een van de vijf wedstrijden gewonnen waarin ze minder dan twee turnovers wisten te forceren. En nu spelen ze tegen de Patriots, die nog maar zeven keer balverlies hebben geleden dit seizoen. De Bills hebben meerdere plays die hun kant op vallen nodig om een kans te hebben tegen de divisierivaal, maar het is waarschijnlijker dat dit een blowout voor New England wordt.

49ers (+3,5) at BEARS

De 49ers werden vorige week gedwongen om Jimmy Garoppolo te laten spelen en hij leidde de ploeg prompt naar een touchdown. Deze week krijgt de quarterback vanaf het begin de kans. Toch zal ook veel aandacht gaan naar Robbie Gould, de succesvolle kicker die twee jaar terug plotseling bij de Bears moest vertrekken en nu voor het eerst terug is op Soldier Field. Motivatie genoeg dus voor San Fran, en een upset zou zo maar eens mogelijk kunnen zijn.

PACKERS (-2,5) vs Bucs

Er is nog hoop voor de fans van de Packers.


De vraag is of Brett Hundley de ploeg zo lang in de play-off race kan houden. Een zege is dan vandaag noodzakelijk. Jameis Winston is waarschijnlijk weer terug voor Tampa Bay, maar nog niet in topvorm. Dat terwijl Hundley steeds beter gaat gooien en nu de zwakste passverdediging uit zijn nog jonge loopbaan tegenover zich weet. Na drie nederlagen op rij trakteren de Packers hun thuispubliek eindelijk weer eens op een (ruime) zege.

TITANS (-6,5) vs Texans

Dit is een lastige. De Titans zullen deze wedstrijd wel gaan winnen, maar ze hebben het zichzelf vaak lastig gemaakt tegen mindere ploegen. En dan is een spread van 6,5 punt best fors. Het verschil zal rond de zes, zeven punten liggen, maar ik kan me er niet toe zetten Tom Savage het voordeel van de twijfel te geven, dus mijn pick is Tennessee.

DOLPHINS (+1,5) vs Broncos

Dit is een wedstrijd waar de RedZone kijkers niet zo veel van zullen zien. De twee ploegen hebben samen twaalf wedstrijden op een rij verloren en twee van de slechtste aanvallen in de NFL. Verwacht een wedstrijd met een lage score. Door de schorsing van Aqib Talib is de kans een stuk kleiner geworden dat de Broncos voor het eerst sinds 1 oktober weer een wedstrijd gaan winnen.

JAGUARS (-10) vs Colts

De Jaguars wonnen het duel in Indianapolis met 27-0 en wisten tien sacks te noteren. Zoveel worden het er waarschijnlijk zondag niet, maar dat neemt niet weg dat Jacksonville de grote favoriet is in dit duel. De ploeg gaat haar achtste zege van het seizoen boeken, waardoor het in ieder geval geen losing record zal hebben. En dat is al een bijzonderheid in Noord-Florida.

Lions (+3) at RAVENS

Dit is een duel gemaakt voor meer comeback magic van Matthew Stafford. De Ravens hebben de een-na-beste pass defense, maar dat komt mede omdat de ploeg de afgelopen weken geluk heeft gehad met de tegenstanders. Baltimore is niet zo goed als het record laat zien, en Stafford zal de Ravens voor problemen stellen. Het wordt een spannend duel, maar als het in de slotfase een strijd tussen Stafford en Joe Flacco wordt, dan is de slimme keuze die voor Stafford, zeker als die drie extra punten krijgt als underdog.

CHARGERS (-14) vs Browns

De Chargers hebben wat goed te maken. Los Angeles was namelijk het enige team wat vorig seizoen van de Browns verloor. Verwacht daarom een extra gemotiveerd team. Het is ook een ideale matchup voor de sterke verdediging van de Chargers. DeShone Kizer heeft de meeste intercepties van alle quarterbacks gegooid en het is daarom te verwachten dat de Chargers ook wel een paar passes zullen onderscheppen. Het is de grootste spread van het weekend, maar de Chargers gaan dit halen.

Giants (+8,5) at RAIDERS


Met Geno Smith hebben de Giants een afdankertje van hun stadgenoot als quarterback. Voor het eerst in jaren speelt de ploeg zonder Eli Manning en zijn de kansen op een stunt van de Giants een stuk kleiner geworden. Maar toch gaat Smith het beter doen dan mensen verwachten. Met Oakland hebben de Giants namelijk een ideale matchup. De Raiders forceren niet veel turnovers, en daar ligt nu juist het probleem voor Smith. Lukt het de nieuwe quarterback om de bal niet te vaak weg te geven dan kunnen de Giants de spread wel halen, want Oakland heeft aanvallend ook problemen door de schorsing van Michael Crabtree en de blessures van Amari Cooper.

Panthers (+5) at SAINTS

De nummer twee defense gaat op bezoek bij de nummer twee aanval. De Saints hebben goede herinneringen aan de Panthers, want de zege in Carolina was het keerpunt in het seizoen voor New Orleans. Ondertussen lijken beide ploegen op weg naar de play-offs, waarbij de winnaar van dit duel kans blijft houden op een bye in de eerste ronde. De afgelopen twee jaar eindigde het duel in 41-38, eerst voor Carolina en vorig seizoen voor de Saints. Die score zal nu niet op het bord komen, maar het wordt een spannend duel en vandaar dat ik voor de bonuspunten van de Panthers kies.

Rams (-7) at CARDINALS

Het wordt voor Arizona cruciaal of de running game succesvol kan zijn. De rushing game is laatste in de NFL, maar de verdediging van de Rams is slechts 27e tegen de run, dus er liggen kansen voor Arizona. Lukt het over de grond niet, dan moet het door de lucht gebeuren met Blaine Gabbert, en dat lijkt niet het juiste recept. Een herhaling van de 33-0 blowout eerder dit seizoen in Londen hoort dan ineens zo maar weer tot de mogelijkheden, want uiteindelijk is L.A. gewoon te sterk.

SEAHAWKS (+4) vs Eagles

Seattle doet het onder Pete Carroll goed in primetime-wedstrijden. Toch zijn de Seahawks een vier-punt underdog in hun thuiswedstrijd. Dit komt uiteraard door het uitstekende spel van Philadelphia dit seizoen en de blessures aan de kant van Seattle. Desondanks lijkt het een spannende wedstrijd te gaan worden tussen twee ploegen die elkaar in de play-offs zo maar weer tegen kunnen komen. Carson Wentz bewijst in het vierde kwart waarom hij de MVP gaat worden door een game-winning drive. Maar het verschil is minder dan vier punten, waardoor Seattle de spread weet te halen.

Steelers (-4,5) at BENGALS

De enige ploeg met een winning record die de Bengals dit seizoen hebben verslagen is de Buffalo Bills. Nu komt Pittsburgh op bezoek, met zes overwinningen op rij in topvorm. Die combinatie is teveel voor Cincinnati, voor wie vooral de eer nog op het spel staat de resterende weken van het seizoen. De Steelers geven een vervolg aan hun sterke serie en boeken een eenvoudige zege.
VORIGE WEEK: 9-6-1
DEZE WEEK: 0-1
SEIZOEN: 79-85-7

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen