SportAm NFL Mock Draft 2024: pick 11 tot en met 20

Het is tijd voor deel twee van de SportAmerika 2024 NFL Mock Draft. In deze fase van de draft zijn de offensive lineman, cornerbacks en pass rushers erg populair en vinden er wat trades plaats.

11: LOS ANGELES CHARGERS: TROY FAUTANU | LG/LT (TRADE MET DE VIKINGS)

Na hun trade met de Vikings, waarbij ze de #5 pick weggaven, is de elfde pick de eerste pick waarmee ze een nieuwe speler mogen kiezen. De drie top receivers zijn inmiddels van het bord af, waardoor de focus op offensive line kan. Precies wat Jim Harbaugh, Greg Roman en de coaching staff graag willen. Er zijn twee opties die zowel op tackle als op guard prima uit de voeten kunnen: Troy Fautanu en Taliese Fuaga.

De keuze gaat uiteindelijk uit naar Fautanu, die ook bij de speelstijl past die de Chargers met Roman en Harbaugh in huis hebben gehaald. Het team kan vervolgens zelf bepalen of ze Fautanu op guard of op tackle zetten.

12: PHILADELPHIA EAGLES: QUINYON MITCHELL | OCB (TRADE MET DE BRONCOS)

Vervolgens zijn de Denver Broncos aan de beurt. Net zoals de Vikings en Raiders zullen de Broncos graag naar voren willen traden om een QB in de top vijf te kunnen draften. De Broncos hebben echter met afstand de minste draft capital van de drie, waarbij in deze mock draft de Patriots en Cardinals ook nog eens hun pick behouden en de Vikings naar #5 traden voor de laatste QB van de vier top tier QB’s in deze draft class. De Broncos, die op deze plek in de draft geen QB besluiten te draften, traden terug naar het einde van de eerste ronde om meer picks te verzamelen en tevens in een logischere positie te komen.

Vooral de teams die offensive lineman en cornerbacks willen draften blijken interesse te hebben in deze pick, waarbij de Eagles uiteindelijk het winnende bod doen. De 22ste, 50ste en 210ste van de Eagles gaat naar de Broncos voor de twaalfde pick. Zo gaan de Eagles over aardig wat teams heen die een need op CB hebben (Raiders, Colts, Jaguars enz), terwijl ze hier alle CB’s in de draft nog kunnen kiezen. Het gaat tussen Terron Arnold en Quinyon Mitchell, waarbij ze uiteindelijk gaan voor Mitchell.

13: LAS VEGAS RAIDERS: TALIESE FUAGA | RG/RT

Vervolgens zijn de Las Vegas Raiders aan de beurt, een team dat met een nieuwe GM (Tom Telesco), een ‘nieuwe’ head coach (Antonio Pierce) en een nieuwe coaching staff aan de slag gaat om van de Raiders weer een playoff-team te maken. QB is een plek waar het team wel versterking kan gebruiken, waarbij vooral Jayden Daniels en Michael Penix Jr vaak wordt genoemd. Toch zijn er ook andere posities die versterking nodig hebben. Zo is er op offensive line ruimte zat voor versterking op guard en tackle, zeker aan de rechterkant. Met Fuaga is hier wat dat betreft de ideale speler nog beschikbaar.

Verdedigend gezien lijkt het team al sterk te zijn, met onder meer Christian Wilkins als nieuwe aanwinst. Toch zal het team zeker in de secondary zoeken naar versterking, waarbij er met Arnold nog een uitstekende CB in deze mock draft beschikbaar is. De Raiders gaan uiteindelijk echter voor Fuaga, die ook past bij de speelstijl die Pierce voor ogen heeft.

14: NEW ORLEANS SAINTS: OLUMUYIWA FASHANU | TL/RT

Dan door naar de New Orleans Saints, die met nagenoeg dezelfde organisatie en coaching staff aan 2024 gaan beginnen nadat 2023 niet is gelopen zoals werd gehoopt en verwacht. Aanvallend gezien hebben de Saints, die maar twee picks hebben tijdens de eerste vier rondes, hier eigenlijk alleen OL als optie. Zeker op tackle is er ruimte voor verbetering, met twijfels over de potentie van Trevor Penning en vooral zorgen over de toekomst van Ryan Ramczyk. Olumuyiwa Fashanu zou die probleem, zeker op LT, op kunnen lossen.

Verdedigend gezien ziet het team van de Saints er nog steeds sterk uit. In de secondary is er ruimte voor verbetering, zeker omdat Arnold hier nog beschikbaar is. Toch zou ook pass rush toevoegen met Laiatu Latu of Jared Verse geen overbodige luxe zijn. De Saints gaan uiteindelijk echter voor Fashanu om hun left tackle en wellicht right tackle te versterken.

15: INDIANAPOLIS COLTS: TERRION ARNOLD | CB

De Indianapolis Colts lijken in deze draft twee hele belangrijkste posities als voornaamste focus te hebben: wide receiver en cornerback. De drie beste wide receivers van deze draft zijn waarschijnlijk al weg wanneer de vijftiende pick aan bod komt, dus daarvoor zal het team naar voren moeten traden met bijvoorbeeld de Bears op negen of de Falcons op acht. Brian Thomas Jr zou op deze plek qua receivers het meest logisch zijn.

Wat betreft de cornerbacks is Arnold van de twee top-tier CB’s in deze draft class nog beschikbaar: Arnold. Het team heeft verdedigend verder het merendeel van het team intact weten te houden, waardoor Arnold hier de meest logische keuze is. De Colts picken in deze mock draft dan ook Arnold als versterking voor hun secondary.

16: SEATTLE SEAHAWKS: JACKSON POWERS-JOHNSON | G/C

De Seahawks hebben na deze pick pas weer de 81ste pick, in de derde ronde dus. Het team heeft vooral veel picks op de derde dag van de draft, waardoor terugtaden en wat meer picks verzamelen niet uitgesloten zal worden. Er zijn twee duidelijke needs in Seattle, met dan als hamvraag of die op deze plek in de draft ingevuld kunnen worden: pass rush en guard. Aanvallend gezien is de guard-positie een logische plek om het team te versterken, en Seattle heeft met Jackson Powers-Johnson een guard/center nog tot haar beschikking.

Wat betreft pass rush is Dallas Turner natuurlijk al door de Falcons gekozen in de top tien, maar zijn Laiatu Latu en Jared Verse nog beschikbaar. Hierbij is het afhankelijk of Seattle een technische pass rusher zoekt (Latu) of een fysieke freak (Verse). Er lijkt, gezien de needs van het team, geen reden te zijn voor een trade terug. De keuze valt uiteindelijk op Powers-Johsnon, die als starter RG of C in Seattle meteen kan gaan versterken.

17: JACKSONVILLE JAGUARS: NATE WIGGINS | OCB

Dan de Jacksonville Jaguars, die in de eerste en tweede ronde een pick hebben en verder alleen dag drie picks hebben. Met deze pick lijkt defense de focus te zijn, aangezien het team in free agency en via trades zich vooral op de offense (WR en OL) gefocust heeft. Verdedigend zijn pass rush en cornerback ook hier de grootste needs van het team uit Jacksonville, waarbij versterking in de breedte op DL ook geen kwaad kan.

Wat betreft cornerbacks zijn Cooper DeJean en Nate Wiggins de beste opties, terwijl qua pass rush Latu en Verse er nog zijn. Cornerback is echter met afstand de grootste need die hier ook nog eens goed ingevuld kan worden. De vraag is dan of ze voor de enorme upside en veelzijdigheid van DeJean gaan of voor een CB waarvan ze weten wat ze kunnen verwachten in Wiggins. De keuze valt uiteindelijk op pure outside cornerback Wiggins.

18: CINCINNATI BENGALS: BYRON MURPHY II | DL/NT

De Bengals zullen in 2024 hopen op revanche na de blessure van Joe Burrow en het uiteindelijk teleurstellende seizoen daarna. Het team heeft in de eerste, tweede en derde ronde een pick, waardoor het team prima toe kan slaan. Aanvallend gezien heeft het team eigenlijk niet direct wat nodig, waarbij een offensive tackle als toekomstige vervanger van Orlando Brown Jr of Trent Brown een optie kan zijn. JC Latham, Amarius Mims (RT’s) en Tyler Guyton (LT) zijn dan opties.

Verdedigend gezien hebben de Bengals echter wel wat gaten, zoals veel teams in deze fase van de eerste ronde. De meeste duidelijke is DT na het vertrek van DJ Reader. Met Byron Murphy II en Jer’Zhan Newton zijn er prima opties beschikbaar, waarbij zelfs terugtraden een optie kan zijn. Verder is extra pass rush toevoegen (Latu of Verse) of wat versterking in de breedte op cornerback (DeJean of Kool-Aid McKinstry) geen slecht idee in de AFC. De Bengals gaan uiteindelijk voor D-Line en kiezen voor Murphy II, die een betere allround-speler en vooral run defender is.

19: LOS ANGELES RAMS: LAIATU LATU | EDGE/OLB

Dan de Rams, die voor het eerst sinds 2016 (toen Jared Goff als #1 pick) een pick in de eerste ronde hebben en ook beschikken over een pick in de tweede en derde ronde. Daar waar het team vooral de diamantjes vaak haalt op dag drie, krijgt het team nu dus de kans om al eerder een speler te draften. Een trade down kan echter niet uitgesloten worden, de Rams kennende.

Aanvallend gezien zit het team wel aardig goed. Wat versterking op tackle of guard zou geen overbodige luxe zijn, met Latham, Mims (RT’s) en Guyton (LT) als opties. Verdedigend gezien is de nood echter groter. Een DL als Newton zou prima kunnen nu Aaron Donald gestopt is, maar pass rush is met zijn pensionering ook een plek die versterkt kan en eigenlijk moet worden. Zeker omdat Latu en Verse nog beschikbaar zijn. In de secondary heeft het team met de komst van Tre’Davious White en Darious Williams toegeslagen in free agency. De Rams gaan uiteindelijk voor de technische pass rusher Latu.

20: PITTSBURGH STEELERS | AMARIUS MIMS | RT

De laatste pick in dit artikel is voor de Steelers, die naast deze pick ook nog een pick in de tweede en derde ronde hebben en dus genoeg hebben om te kiezen tijdens de eerste twee dagen. Aanvallend gezien zou OL, en dan vooral tackle, prima versterkt kunnen worden met Latham, Amarius Mims (RT’s) of Tyler Guyton (LT). Verdedigend gezien zit het team, net zoals op de skill-posities aanvallend gezien, al goed in elkaar en zou hooguit de cornerback-positie met McKinstry of DeJean versterk kunnen worden. De Steelers kiezen uiteindelijk voor versterking op OL en kiezen RT en project Amarius Mims.

De laatste twaalf picks zien? Klik hier!

Foto: Site Toledo

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen