SportAm 2024 NFL Mock Draft: pick 1 t/m 10

Eind april staat de 2024 NFL Draft op het programma, en omdat we inmiddels alle posities hebben behandeld is het tijd voor de SportAmerika NFL Mock Draft van 2023. In dit artikel de top tien, met veel quarterbacks en de eerste overige positiespelers die van het bord gaan. Er zijn trades in deze mock draft.

#1: CHICAGO BEARS: CALEB WILLIAMS | QB

De Chicago Bears gaan met een andere coaching staf (Shane Waldron als OC en Eric Washington als DC) en met dezelfde GM (Ryan Poles) beginnen aan de draft. In free agency zijn de Bears druk bezig geweest, met als voornaamste move de trade voor Keenan Allen, de trade van Justin Fields naar de Pittsburgh Steelers en het versterken van de binnenkant van de offensive line. Hierdoor is een duidelijk need van het team dat aan het rebuilden is de quarterback-positie. Mocht de keuze hierop vallen, dan is Caleb Williams een no-brainer op deze plek in de draft.

Ook receiver (Marvin Harrison Jr) en offensive line zijn opties. Toch hebben de Bears al twee potentieel prima tackles en hebben ze in free agency de guard en center-positie al ingevuld. Daarnaast is de negende pick een logische keuze om deze need eventueel aan te pakken. De kans is daarom groter dat receiver of OL een grotere focus is met pick negen.

Verdedigend gezien zou extra pass rush naast Montez Sweat geen kwaad kunnen, terwijl in de breedte cornerback ook een optie zou kunnen zijn. Toch zijn dit ook posities die de Bears beter met hun negende pick in kunnen vullen. Er lijkt dus geen twijfel over te bestaan dat de Bears met de eerste pick een QB kiezen, waarbij Williams dan de meest logische keuze is.

#2: WASHINGTON COMMANDERS: JAYDEN DANIELS | QB

Met Adam Peters als nieuwe general manager en Dan Quinn als head coach, Kliff Kingsbury als offensive coordinator en Joe Whitt Jr als defensive coordinator zijn de Commanders klaar om een andere weg in te slaan. Dit hebben ze al gedaan door van hun cap space gebruik te maken en enorm veel spelers te halen tijdens free agency, waardoor naast de coaching staf en front office ook het team amper meer te herkennen is. Met de tweede pick als enige pick in deze ronde zullen de Commanders wel meteen toe moeten slaan.

Ook bij Washington zal QB (Marcus Mariota en Jeff Driskel zijn momenteel de QB’s) de voornaamste en meest logische focus zijn met deze pick. Drake Maye, Jayden Daniels en J.J. McCarthy zijn hier dan de meest logische opties. Een nummer twee receiver naast Terry McLaurin zou ook niet slecht zijn (Harrison Jr of Nabers), terwijl left tackle de enige OL-positie is die Washington in free agency niet heeft aangepakt (Joe Alt als optie hier).

Verdedigend zou extra pass rush en wat hulp in de secondary niet onaardig zijn, maar de focus lijkt met deze pick op offense te liggen, en dan vooral QB. De vraag is dan: welke QB? De Commanders kiezen uiteindelijk voor Daniels ten faveure van Maye, waarbij vooral het systeem waarin de Commanders willen gaan spelen de doorslag gaat geven. Wellicht is de komst van Mariota als QB daar al een kleine voorbode van.

3: NEW ENGLAND PATRIOTS: DRAKE MAYE | QB

Dit Patriots hebben deze draft in elke ronde een pick, waaronder dus de derde pick in de draft. Met nieuwe head coach Jarod Mayo, Alex van Pelt als offensive coordinator en Demarcus Covington als defensive coordinator beginnen de Patriots aan een nieuw tijdperk. Een GM hebben de Patriots eigenlijk niet, alhoewel Eliot Wolff het dichtste bij gaat komen. De vraag is: moet je een nieuw tijdperk beginnen met een nieuwe QB, een andere positie hier kiezen of de pick traden naar een team dat een QB MOET hebben.

Als de Patriots een QB kiezen, dan zijn Maye en McCarthy hier de meest logische opties gezien de voorgaande twee picks. Het team heeft met Jacoby Brissett al een prima back-up die zelfs kan starten als er een rookie QB komt of het team een ‘bridge QB’ zoekt om het seizoen mee door te komen. Mocht dat het plan zijn en de Patriots behouden pick #3, dan is receiver (Harrison Jr) of een tackle (left tackle, Alt) een optie. Verdedigend gezien staat het team er al goed voor, maar versterking qua pass rush en secondary zou geen overbodige luxe zijn. Mocht het team defense willen kiezen, lijkt terugtraden echter een betere optie.

TRADE VALT AF

Al snel valt de optie van een trade af, omdat de Patriots hier toch voor een QB willen gaan en niet het risico willen nemen de komende jaren niet meer zo’n kans te krijgen om een QB te draften. Om deze reden vallen Harrison Jr en Alt (posities die met hun pick begin tweede ronde ook in te vullen zijn) ook af. Het gaat dan tussen QB Maye en McCarthy, waarbij de Patriots uiteindelijk gaan voor Maye. LT zijn er genoeg in de beginfase van deze draft, terwijl er aan het begin van de tweede ronde ook nog erg goede receivers beschikbaar zijn. Dit kan niet van de QB’s gezegd worden, gezien hun populariteit tijdens de draft.

4: ARIZONA CARDINALS: MARVIN HARRISON JR | OWR

Ook de Cardinals hebben tijdens deze NFL Draft in elke ronde een pick – waaronder twee picks in de eerste ronde – waardoor nieuwe GM Monti Ossenfort samen met head coach Jonathan Gannon kansen zat gaat krijgen om het team te versterken. De Cardinals zijn het eerste team in deze mock draft die, dankzij de aanwezigheid van Kyler Murray, hier geen QB zullen overwegen.

De kans dat ze de pick gaan traden lijkt niet heel groot te zijn, gezien het feit dat ze al twee picks in de eerste ronde van deze draft hebben en tevens hier een need kunnen vullen. Dit omdat de Cardinals broodnodig een playmaker op receiver nodig hebben en die met Harrison hier beschikbaar is. Met teams als de Chargers, Titans en Giants hierna, is de kans klein dat ze bij een trade terug nog beschikbaar zijn. Verder heeft het team vooral op guard versterking nodig, maar die positie is hier geen optie.

Waar aanvallend de keuze duidelijk lijkt, is dit verdedigend was lastiger. Versterking qua pass rush en defensive line kan zeker geen kwaad, maar lijkt op vier een reach te zijn. Ook een cornerback lijkt hier een reach te zijn, waardoor een trade back logischer is mochten de Cardinals voor een verdedigende speler willen gaan of kunnen leven met een toekomst zonder Harrison, Nabers en Rome Odunze. De Cardinals kiezen uiteindelijk voor een WR en gaan voor de beste speler in de draft: Marvin Harrison Jr.

5: MINNESOTA VIKINGS: J.J. MCCARTHY | QB (TRADE MET CHARGERS)

Net zoals de twee voorgaande teams beschikken de Chargers in 2024 over een pick in elke ronde. De meest waardevolle is de vijfde pick, waarbij QB net zoals bij de Cardinals vanwege Justin Herbert meteen uitgesloten kan worden. Nieuwe head coach Jim Harbaugh, OC Greg Roman, DC Jesse Minter en GM Joe Hortiz zullen een paar posities met deze pick op het oog hebben, maar ze zullen ook naar QB-neady luisteren als het gaat om trades. Gezien het vertrek van Allen naar de Bears is receiver, en dus Nabers of Odunze, de meest logische keuze. Aanvallend gezien zou verder de OL – en dan vooral RT en de guard-posities – een optie kunnen zijn gezien de potentiële speelstijl en de voorkeur van de coaching staff, maar een trade-back met een QB-needy team zou dan logischer zijn.

Verdedigend gezien zijn de needs wat minder groot. Wat versterking in de breedte qua pass rush zou geen kwaad kunnen, net zoals de secondary wel wat versterking kan gebruiken. Toch lijkt ook in dit geval het traden van de pick een logischere keuze. Kortom: mochten de Chargers hier blijven en hun pick gebruiken, dan is receiver of OL de meest logische optie en zal het waarschijnlijk Nabers of Alt worden.

VIKINGS TRADEN VOOR #5

De Chargers kiezen uiteindelijk, mede ook vanwege de achtergrond en voorkeur van Harbaugh en Roman, om hun pick te traden naar de Vikings, die pick #11 en #23 inleveren + nog een pick in deze draft (vijfde ronde of daarna) of wellicht een pick in 2025. Voor de Vikings, die een QB nodig hebben na het vertrek van Kirk Cousins, is het vrij simpel: Nadat een deal met de Patriots in deze mock draft niet mogelijk bleek, was de vijfde pick de enige optie. Hier blijft er nog maar een QB over: McCarthy.

6: NEW YORK GIANTS: MALIK NABERS | SWR

Met dezelfde head coach en GM, nieuwe coördinators en een pick in elke ronde behalve de zevende ronde gaan de New York Giants aan de slag om hun team beter te maken. Ondanks dat er op QB veel onzekerheid is, lijkt het vertrouwen in Daniel Jones zo groot te zijn dat hier geen QB gekozen gaat worden. Daarnaast zijn de vier beste QB’s in deze mock draft al weg, waardoor de posities überhaupt geen optie meer is en het team ook geen trade offers meer zal krijgen van QB-needy teams. De Giants zijn op zoek naar een WR1, en Nabers en Odunze zouden hier voor New York een prima optie kunnen zijn. Het versterken van de OL, zeker guard en RT, is ook mogelijk.

Verdedigend gezien is er echter ook veel werk aan de winkel voor de Giants. Met de komst van Brian Burns kan pass rush weggestreept worden, maar versterking op DL en vooral in de secondary is zeker een noodzaak. Met Jer’Zhan Newton, Byron Murphy II (DL), Terrion Arnold en Quinyon Mitchell (CB) zijn er opties genoeg. Toch zou in dat scenario een trade terug logischer zijn. De Giants verkiezen hier uiteindelijk Nabers boven Alt, waardoor twee van de drie beste receivers na zes picks al van het bord zijn verdwenen.

7: TENNESSEE TITANS: JOE ALT | LT/RT

Brian Callahan is de nieuwe head coach en gaat samen met nieuwe GM Ran Carthon beginnen aan een nieuw tijdperk voor de Titans. In free agency hebben de Titans al aardig toegeslagen met Calvin Ridley (WR), Tony Pollard (RB) en Lloyd Cushenberry III (C) als voornaamste aanwinsten. Gezien hoe deze draft gegaan is en het feit dat Will Levis het vertrouwen krijgt als QB1, kan QB uitgesloten worden. Aanvallend gezien kan het team hier nog wat versterking vinden op receiver (Odunze) en vooral offensive tackle. Op left tackle heeft het team namelijk nog een opening, en Alt is nog beschikbaar.

Verdedigend gezien kan het team voor DL gaan (Murphy II en Newton) of cornerback naat aanwinst L’ Jarius Sneed (Mitchell en Arnold), maar de keuze gaat uiteindelijk toch tussen Odunze en Alt. Alt is daarmee de eerste, en zeker niet de laatste, offensive lineman die in deze eerste ronde gekozen wordt.

8: ATLANTA FALCONS: DALLAS TURNER | EDGE/OLB

De Falcons worden ook veel genoemd als target voor QB of WR-needy teams om mee te traden. In deze mock draft zijn de vier QB’s echter al gekozen, waardoor de interesse in het naar voren traden flink afneemt. De Falcons, die met deze pick waarschijnlijk defense op het oog hebben, zouden idealiter terug willen traden. De Cowboys, die hulp nodig hebben op WR en OL, overwegen een trade vanwege de aanwezigheid van Odunze.

De coaching staff is in Atlanta niet hetzelfde gebleven, met Raheem Morris als nieuwe head coach. GM Terry Fontenoit bleef wel en bleef verder bouwen aan het team door Kirk Cousins binnen te hengelen. Daardoor is QB tijdens de draft geen need meer en kan de focus op de defense, aangezien de offense er verder uitstekend voor lijkt te staan en het team zelfs de best beschikbare speler – Odunze – niet echt nodig lijken te hebben. Pass rush is al jaren een probleem bij de Falcons, waarbij Dallas Turner, Laiatu Latu en Jared Verse de voornaamste opties zijn. Ook de secondary, zeker aan de buitenkant, kan naast A.J. Terrell wel wat hulp gebruiken (Mitchell en Arnold).

De Falcons slaan een bod van de Cowboys (pick 24 en nog een pick later in de draft) af, omdat #24 waarschijnlijk geen tier 1 pass rusher of cornerback in deze draft op gaat leveren en het team hier de keuze heeft uit alle spelers. De Falcons kiezen uiteindelijk voor Turner, waarschijnlijk het grootste talent – in potentie – aan de verdedigende kant van de bal in deze draft.

9: BUFFALO BILLS: ROME ODUNZE | OWR (TRADE MET DE BEARS)

Dan door naar het eerste team dat in deze draft twee keer aan de beurt is: de Bears. Nadat het team met de #1 al een QB (Williams) heeft gedraft, kan de focus nu op andere spelers. Er zijn geen receivers meer beschikbaar, waardoor aanvallend gezien alleen left tackle een optie is. Alt is echter al weg, waardoor de keuze dan uit zou gaan naar Troy Fautanu of Olumuwiya Fashanu. Verdedigend gezien zijn DL (Newton en Murphy II), pass rush (Latu en Verse) en cornerback (Mitchell en Arnold) hier prima opties.

Genoeg om uit te kiezen dus voor de Bears, die vast en zeker ook aanbiedingen van andere teams zullen krijgen om een trade te maken. Denk aan de Cowboys, Jets, Saints en Seahawks, die vlak na de Bears komen en wellicht een een tackle willen pakken voordat het te laat is. De Bears voeren gesprekken en besluiten, deels ook omdat ze maar maar twee picks hebben in de rest van de draft, om meer draft picks te verzamelen.

De Bills besluiten hun 28ste, maar ook 60ste en 248ste pick van deze draft te traden voor de negende pick van de Bears. De Bears verzamelen twee extra picks, terwijl de Bills hun kans krijgen om de laatste receiver van de drie top receivers in deze draft te kiezen. De Bills hebben na de trade van Stefon Diggs en het vertrek van Gabriel Davis een nieuwe WR nodig en kunnen het zich niet veroorloven om Odunze op negen te laten lopen.

10: NEW YORK JETS: BROCK BOWERS | TE

De Jets, die met dezelfde GM en coaching staff aan het seizoen gaan beginnen, hebben hun grootste aanwinst voor 2024 al binnen: de terugkeer van QB Aaron Rodgers. Verder heeft het team al een fantastische defense staan, waarbij Hassan Reddick de vervanger moet zijn van de vertrokken Bryce Huff. De offense is met Mike Williams ook al versterkt, maar een tight end en een LT ontbreken nog. Hier staan nu Tyron Smith, die op zijn best is als guard. Iemand als Fashanu of Fautanu, waarbij Fashanu ook nog guard kan spelen, zou links van Rodgers geen onoverbodige luxe zijn. Ook Brock Bowers, de beste TE van deze draft, is als beste wapen nog beschikbaar en zal hier voor het eerst echt overwogen worden.

Zoals gezegd zijn er verdedigend gezien niet veel gaten, waarbij vooral de secondary wellicht nog wat versterkt kan worden met Mitchell, Arnold of de veelzijdige Cooper DeJean (kan CB en FS spelen). De Jets focussen zich op offense, waardoor het gaat tussen Bowers en Fautanu. De Jets, die merken dat een LT hier kiezen een reach kan zijn, het gaan gokken met Smith op LT en aanwinst John Simpson op LG, kiezen er uiteindelijk voor om Rodgers nog een extra wapen te geven en tevens voor ‘best player available’ te kiezen: Bowers.

Pick elf t/m 20 lezen? Klik hier!

Foto: John E. McGillen / USC Photography LLC

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen