Indianapolis Colts stoten New England Patriots van #1-seed

De Indianapolis Colts hebben een einde gemaakt aan een serie van zeven overwinningen van de New England Patriots. Vooral door een sterke eerste helft was de ploeg met 27-17 te goed in de eerste NFL-wedstrijd op zaterdag van dit seizoen.

De eerste helft leek het wel of beide ploegen het verkeerde shirt hadden aangetrokken. De Colts deden alles waar de Patriots dit seizoen bekend om zijn gaan staan en de formatie van Bill Belichick had hier geen antwoord op. De eerste score van de wedstrijd kwam na een drive waarin de Colts zeven run plays op rij liepen. De Patriots deden er alles aan om de thuisploeg te laten gooien, maar omdat ze geen grip kregen op Jonathan Taylor lukte dit plan niet.

Taylor liet in de wedstrijd tegen de Patriots zien waarom hij steeds vaker wordt gezien als een kandidaat voor de MVP-trofee. Niet alleen door zijn carries, maar ook door zijn spel zonder bal. De Colts scoorden hun eerste touchdown na een passje van Wentz naar Nyheim Hines, maar een belangrijke rol was weggelegd voor JT, die het laatste, cruciale blok leverde waardoor Hines de endzone kon vinden.

GEBLOKTE PUNT

Niet alleen in de aanval hadden de Colts in de eerste drie kwarten de bovenhand, ook de verdediging en special teams deden hun werk. Vlak na de openingsscore blokten de Colts een punt van de Patriots. De bal kwam opnieuw in de endzone terecht en het was E.J. Speed die zijn naam eer aan deed door als snelste bij de bal te zijn en een nieuwe touchdown te scoren.

Het zorgde ervoor dat de Patriots niet te veel op hun run konden vertrouwen, ook omdat Damien Harris met een hamstringblessure ontbrak. Hierdoor kwam er meer druk op Mac Jones te liggen en hij liet zien waarom hij een rookie is. Nadat de Colts nog drie punten hadden gekregen door een field goal, gooide Jones in de laatste serie voor rust en de eerste na de onderbreking een kostbare interceptie.

GROOTSTE ACHTERSTAND PATRIOTS DIT SEIZOEN

De eerste keer was in de redzone en voorkwam dat de Patriots dichterbij kwamen, de tweede was op eigen helft, waarna de Colts een field goal konden scoren. Ook hier ging een fout aan vooraf die niet past bij hoe de Patriots dit jaar spelen. Kicker Michael Badgley miste namelijk de field goal, maar door een offside kreeg hij een tweede kans, vijf meter dichterbij de endzone, en dit keer faalde hij niet.

Met 20-0 keken de Patriots tegen hun grootste achterstand van het seizoen aan, maar in het vierde kwart leken de bezoekers nog in staat tot een comeback. Het kantelpunt in de wedstrijd leek een onnodig opstootje te zijn tussen Kyle Dugger van de Patriots en Michael Pittman van de Colts. De speler uit New England leek de grootste schuldige te zijn, maar de scheidsrechters stuurden beide spelers van het veld.

VUUR BIJ DE PATRIOTS

Het leek de Patriots nieuw vuur te geven. Helemaal toen Badgley een nieuwe field goal miste. Jones leidde de Patriots dit keer wel over het veld en vond bij de eerste play van het vierde kwart Hunter Henry voor de touchdown. De Colts kwamen onder druk te staan en Wentz liet zien waarom de Patriots graag wilden dat hij ging gooien. Door een interceptie leken de Patriots helemaal terug in de wedstrijd te komen. Slechts vijf passes van Wentz werden gevangen (twaalf pogingen), voor in totaal 57 yards.

Na het cadeautje van Wentz kwamen de Patriots snel in de buurt van de endzone en kregen ze 1st&goal van de 4-yard lijn. Mede door een valse start lukte het Jones niet om de bal in de eerste drie pogingen in de endzone te krijgen, waarna Belichick ervoor koos om de punten te pakken via een field goal en de stand op 20-10 te brengen met iets minder dan negen minuten nog te gaan.

TWEEDE TOUCHDOWN HUNTER HENRY

De Colts gaven de bal vervolgens aan Taylor om zoveel mogelijk tijd van de klok te spelen. De drive duurde vijf minuten, maar leverde verder niet meer dan een punt op. Jones pakte die laatste kans en leidde zijn ploeg naar een tweede touchdown, opnieuw gevangen door Henry. Hierdoor leek de thuisploeg toch onder druk te komen, maar op dat moment stond MVP-kandidaat Taylor opnieuw op. Op de rand van de two minute warning brak hij door de defensive line van de Patriots heen om onbedreigd de eindstand op 27-17 te bepalen.

Door de nederlaag verloren de Patriots de #1 seed in de AFC aan de Chiefs, die donderdag al hadden gewonnen en al twee dagen aan kop stonden. Mochten de Bills zondag van de Panthers winnen, dan gaat het volgende week in Foxborough om de koppositie in de AFC East. Voor de play-offhoop van de Colts was de zege cruciaal. De Titans hebben nog steeds maar één overwinning nodig voor de divisie, maar in de wildcard is alles mogelijk en de Colts staan voorlopig op de vijfde plaats in de AFC.