NFL 4-on-4: Een league zonder Urban Meyer

De eerste drie wedstrijden van het seizoen zijn verplaatst door een groot aantal coronabesmettingen binnen de teams. Is het goed dat de wedstrijden wel worden gespeeld? Wat moeten de Jaguars doen nu Urban Meyer is ontslagen? Dat en meer in deze editie van de NFL 4-on-4.

1. Urban Meyer is ontslagen als coach van de Jaguars. Als een verrassing komt het niet. Hoe moet het nu verder voor de Jaguars? Wat moet er als eerste gebeuren?

Luuk Dokter: “Ze moeten naar het draaiboek van de Bills vragen. Die hebben McDermott en Beane als HC/GM duo neergezet en die wisten de hele verziekte cultuur binnen de franchise om te gooien. Inmiddels is het weer een team dat serieus wordt genomen in de league. Het begint dus bij de juiste mensen op de juiste plekken en die de ruimte en het vertrouwen geven.”

Toon Aerts: “Een complete reboot lijkt zich op te dringen, maar daar moeten ze zich pas na Week 18 op storten. De resterende vier games kunnen ze prima met de interim-coach Darrell Bevell afwerken. Hij zal James Robinson alleszins als RB1 inzetten, dus dat is al meteen een stap in de goeie richting.”

Jurian Ubachs: “Zoals Toon al zegt: vooral niet overhaasten en zoals Luuk zegt: de juiste mensen neerzetten om iets nieuws op te bouwen. De ‘cultuur’ in Jacksonville heeft rock bottom geraakt, dus de franchise kan alleen omhoog. Zal ik eens een héél gekke suggestie doen? Dit off-season worden de eerste stapjes gezet richting de London Jaguars. Het zal nog een paar jaar duren, maar de Jaguars hebben momenteel amper iets te verliezen, dus waarom niet?”

Chris van Dijk: “Het zou goed zijn als Bevell de komende weken wat meer uit Trevor Lawrence kan halen. Hij heeft één touchdown gegooid in de afgelopen zeven weken. Dit moet beter. Dat klinkt heel logisch, maar vooral ook voor de uitstraling van de franchise. Vorig jaar was de positie van hoofdcoach in Jacksonville een aantrekkelijke, omdat ze Lawrence konden draften. Nu komt het er alleen niet uit. Wat als Lawrence een nieuwe Sam Darnold, of erger Josh Rosen, blijkt te zijn? Dan zullen de coaches zeker niet in de rij staan om naar Noord-Florida te komen.”

2. Corona verspreidt zich enorm snel, ook door de NFL. Er staan al meer dan honderd spelers op de COVID-lijst voor komende week en het worden er elk uur meer. Moet de NFL gewoon doorgaan? Waar ligt de grens voor het verplaatsen van wedstrijden?

Luuk Dokter: “Gewoon doorgaan, het is even niet anders. Je kunt een week uitstellen, maar ik heb het gevoel dat omikron daar maling aan heeft. Strengere omgangsregels binnen teamfaciliteiten en daarbuiten is denk ik de enige optie.”

Toon Aerts: “Ik vind niet dat NFL-games koste wat het kost moeten doorgaan. Zeker voor teams die 20 spelers op de COVID-lijst hebben staan, is het allesbehalve fair te noemen dat zij reserves van de reserves moeten opstellen. Vorig jaar is al op elke dag van de week gespeeld, waarom zou dat nu ook niet kunnen? Er zijn weliswaar geen byes meer, maar probeer wat games naar dinsdagen en woensdagen te verplaatsen, zodat op z’n minst de gevaccineerde en asymptomatische spelers nog kans maken om tijdig terug te zijn.”

Jurian Ubachs: “The show must go on. Natuurlijk moet de gezondheid van de spelers en begeleiders voorop staan, maar in moeilijke tijden is het voor ‘het volk’ des te belangrijker om afleiding te hebben. De NFL biedt die afleiding, dus zolang het enigszins te doen is, zou ik zo lang mogelijk doorgaan met wedstrijden spelen. Wel denk ik dat het tijd is om de stadions minder vol te maken, want volle stadions zal snel onhoudbaar worden.”

Chris van Dijk: “Het is goed om de wedstrijden zo lang mogelijk door te kunnen laten gaan. Wel zouden teams de protocollen wat aan kunnen trekken, want we zien hoe besmettelijk omikron is. Het is voor het eerst dat het zo hard rondwaart binnen alle ploegen. Een goed einde van het seizoen wordt nu misschien wel spannender dan vorig seizoen, maar toen is het uiteindelijk ook gelukt.”

3. Met de wedstrijd tussen de Chiefs en de Chargers is de speelweek in ieder geval begonnen. Vooral voor de Chargers is het een duel van de gemiste kansen, al scoorden ook de Chiefs een keer niet door een goal line stand. Nemen de Chargers te veel risico met hun playcalling en kost het ze zo overwinningen?

Luuk Dokter: “Ik heb niet per se het gevoel dat dit een groot ding is voor de Chargers. Uiteindelijk moeten ze gewoon vaker de kansen pakken als je zo vaak zo dicht bij de endzone van de tegenstander komt. Waarschijnlijk had het de uitkomst van deze wedstrijd wel veranderd, maar ik weet niet of andere playcalling in overige wedstrijden de Chargers meer had gebracht.”

Toon Aerts: “Staley wil zich op deze manier profileren en daar is op zich niets mis mee. Als het één of twee keer goed gaat op donderdag dan winnen de Chargers de game en wordt Staley als visionair bejubeld. De manier waarop Chargers op pijnlijke manier verliezen is alleszins geëvolueerd. Het zijn niet meer de groteske fouten of slecht clock-management die ze nu de zege kost. Nu brengen de Chargers zichzelf in een positie om te winnen en vergeten ze het af te maken. Ik denk dat het wel goed komt met dit team. Misschien nog niet dit seizoen — al halen ze volgens mij wel de play-offs — maar er zal toch rekening gehouden moeten worden met de Chargers de komende jaren.”

Jurian Ubachs: “Het simpele antwoord is: ja. Met één of twee extra kicks hadden ze al kunnen winnen. Maar ik houd wel van een agressieve playcalling-stijl, dus ik heb er geen problemen mee. Diverse analisten gaven echter aan dat de Chargers statistisch gezien een aantal matige calls maakten, dus wie ben ik om tegen hen in te gaan? Ze zullen wel gelijk hebben, maar ik vond het gaaf om ze er steeds voor te zien gaan en: alle credits naar de Chiefs D om steeds de stops te maken op 4th down.”

Chris van Dijk: “In het begin van het seizoen was bijna elke poging op fourth down succesvol. Nu zit het soms tegen. Dat hoort bij het risico wat de ploeg neemt. Daar komt bij dat één van de touchdowns kwam nadat de Chargers er wel een keer voor gingen. Dus het levert ook extra punten op. Ik verwacht dan ook niet dat Staley zijn playcalling aan gaat passen, ook al zal hij voelen dat hij dit duel onnodig heeft verloren.”

4. Aan het einde van het seizoen worden de verschillende individuele prijzen altijd besproken. Zoals wie de defensive player of the year wordt. Wie wordt dat en is er een kans dat deze speler zich in de laatste weken nog in de MVP-race mengt?

Luuk Dokter: “Micah Parsons, Micah Parsons, Micah Parsons. Wat mij betreft óók een MVP-kandidaat, maar we moeten redelijk zijn: die gaat toch naar een aanvallende speler.”

Toon Aerts: “Micah Parsons zou niet misstaan als duo-award-winnaar. De Rookie of the Year-trofee mag hij nu al op zijn CV schrijven en voor DPOY is hij mede-favoriet. Al zouden T.J. Watt en Myles Garrett ook niet misstaan op het hoogste schavotje. En wat dan gezegd van Aaron Donald, die vorige maandag als een orkaan de O-line van de Cardinals omver blies. Als Donald nog eens vier van zulke wedstrijden speelt, zal ook hij weer overwogen moeten worden. Ik denk wel net als Luuk dat de MVP-trofee altijd naar een offensieve speler zal gaan. En negen keer uit 10 zal het een quarterback zijn.”

Jurian Ubachs: “De Defensive Player of the Year-award belooft een spannende race te gaan worden tussen onder meer Myles Garrett, Micah Parsons, T.J. Watt en Aaron Donald, met interception-machine Trevon Diggs ook nog wel in de discussie. Persoonlijk voel ik het meest voor Parsons, want wat hij als rookie laat zien, is idioot. Wie het ook wint, de MVP zal te hoog gegrepen zijn. Daarvoor zijn de QB’s gewoon te belangrijk en ook Cooper Kupp zie ik vooralsnog als een grotere kandidaat dan de verdedigende toppers.”

Chris van Dijk: “Natuurlijk is het zo dat quarterbacks meer kans hebben, maar dit jaar is er geen enkele quarterback die bezig is aan een echt uitzonderlijk seizoen. Goed, maar niet opzienbarend. Misschien dat er nu iemand anders een kans krijgt. Hierbij denk je eerst aan Jonathan Taylor of Kupp. T.J. Watt zou voor mij een goede kandidaat zijn en koploper in de race om de beste verdediger te worden. Alleen: hoe belangrijk is het dat hij al wat wedstrijden gemist heeft? Zeker in een kort seizoen als in de NFL is dat wel cruciaal.”


Lees hier de voorspellingen voor NFL Week 15.

Coverfoto: Kevork Djansezian/Getty Images

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen