MNF: Cruciale zege voor Raiders en Vikings

Hoogstaand was het niet wat de Raiders en Vikings tijdens Monday Night Football lieten zien, maar uiteindelijk behaalden beide ploegen een cruciale zege in hun duels met de Browns en Bears. Zo blijven beide teams een rol spelen in de strijd om de play-offs.

RAIDERS ONTSNAPPEN MET LATE FIELD GOAL

Las Vegas Raiders @ Cleveland Browns | 16-14

De Raiders hebben hun flinterdunne play-offkansen in leven gehouden door een 16-14 overwinning te boeken op de Cleveland Browns. De wedstrijd werd van zaterdag naar maandag verplaatst, omdat de Browns een groot aantal spelers misten door het coronavirus. Die waren maandagavond nog niet terug, met als gevolg dat Nick Mullens de quarterback van de Browns was.

Mullens werd pas deze week aangetrokken als vervanger van Baker Mayfield en Case Keenum en het was vanaf het begin duidelijk dat hij het playbook nog niet heel erg kende. Niet geholpen door zijn receivers, die meerdere ballen lieten vallen. De Raiders deden het niet veel beter, maar scoorden toch tien punten in de eerste helft.

NICK MULLENS TOUCHDOWN

De tweede helft kwamen de Browns beter in de wedstrijd. Dit was voor een groot deel te danken aan Nick Chubb, die de eerste helft onzichtbaar was. Met een touchdown bracht hij de thuisploeg terug in de wedstrijd. De Raiders scoorden niet meer een field goal, waardoor de Browns een kans kregen om de wedstrijd toch nog naar zich toe te trekken. Een kans die Mullens ook leek te pakken. Hij leidde zijn ploeg over het veld voor een touchdown en een 14-13 voorsprong.

Er stonden echter nog meer dan vier minuten op de klok, meer dan voldoende voor de Raiders. Derek Carr leek de druk niet aan te kunnen en gooide een interceptie. Zonder gevolgen, want de defensie van de Raiders stopte de run snel af en de Raiders kregen een laatste keer de bal. Dit keer kwamen de Raiders wel in field goal range en Daniel Carlson was in de slotseconde foutloos om zijn ploeg een cruciale zege te bezorgen in de strijd om de play-offs. De Browns en Raiders zijn nu allebei 7-7 en staan maar één wedstrijd achter de wildcardplaatsen.

VIKINGS NAAR PLAY-OFFPLEK NA ZEGE OP BEARS

Minnesota Vikings @ Chicago Bears | 17-9

De Vikings hielden in het reguliere MNF-duel de Bears van zich af. Het duel werd ontsierd door overtredingen, opstootjes en slecht football, maar uiteindelijk stapten de bezoekers met 17-9 als winnaars van het veld. Door de zege klommen de Vikings op naar de zevende plek in de NFC. In ieder geval voor een dag staan de Vikings in de play-offs, afhankelijk van het duel tussen het Football Team en de Eagles op dinsdag.

Willen de Vikings ook echt de play-offs halen, dan zullen ze beter moeten spelen dan in hun duel in Chicago. Vooral aanvallend kwam het spel van de Vikings niet echt uit de verf. Dat Minnesota toch langzaam naar een ruime voorsprong uit kon lopen, kwam voor een groot deel door de verdediging van de Bears. De ploeg liep tegen een paar onnodige penalty’s aan, onder meer tegen hoofdcoach Matt Nagy voor het leveren van commentaar op de scheidsrechters.

DRIE CHICAGO TURNOVERS

De verdediging van de Vikings deed het beter en dwong in het duel drie turnovers af. Omdat de Vikings weigerden het duel definitief te beslissen, kreeg Justin Fields in de tweede helft enkele kansen om de Bears terug in de wedstrijd te brengen. Bij een 17-3 achterstand gingen de Bears er drie keer voor op fourth down, maar steeds zonder succes.

Hierdoor leken de Vikings af te stevenen op hun grootste overwinning van het seizoen, maar in de slotseconden kregen de Bears nog een keer de bal. Op de laatste play van de wedstrijd gooide Fields de bal nog maar een keer naar de endzone. Dit keer werd deze wel gevangen door Jesper Horsted. Hij bepaalde de eindstand op 17-9, want het extra punt hoefde niet eens meer te worden genomen. Door de cruciale zege blijven de Vikings in de play-offrace. De Bears kunnen zich volledig gaan richten op volgend seizoen.

Lees hier de recaps van de vroege en late duels in de NFL op zondag.

Coverfoto: Matt Starkey/Cleveland Browns