Week 5: Clemson ontsnapt, California is ongeslagen status kwijt

Nell Redmond-USA TODAY Sports
Week 5 produceerde weer genoeg talking points om een heel boek over te schrijven. Wij moeten het echter doen met een artikel. Clemson had het op bezoek bij North Carolina behoorlijk lastig, terwijl California zijn ongeslagen status als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Minnesota en Baylor behielden juist hun knappe en verrassende ongeslagen status.


AMERICAN ATHLETIC CONFERENCE (AAC)


HOUSTON ZONDER D’ERIQ KING LANGS NORTH TEXAS

Het meest opvallende AAC-nieuws van afgelopen week kwam natuurlijk vanuit Houston. De Cougars moeten het de rest van het seizoen doen zonder sterspeler en QB D’Eriq King. Met back-up Clayton Tune in de basis en een 1-2 record gingen de Cougars op bezoek bij North Texas. Tune bleek weinig problemen te hebben om King te vervangen. Tune noteerde 124 passing yards en 100 rushing yards. Net zoals King is hij een dual threat QB, wat uit zijn statistieken ook wel blijkt. Hij scoorde zelf een touchdown, maar liet het merendeel van het scoren over aan RB Patrick Carr. Carr scoorde namelijk drie touchdowns met 129 rushing yards. Meer dan voldoende in ieder geval voor een comfortabele 46-25 zege.

OVERIGE UITSLAGEN

Navy – Memphis (23-35), Georgia Tech – Temple (2-24), SMU – South Florida (48-21), Cincinnati – Marshall (52-14), East Carolina – Old Dominion (24-21), UCONN – UCF (21-56)


ATLANTIC COAST CONFERENCE (ACC)


CLEMSON ONTSNAPT OP BEZOEK BIJ NORTH CAROLINA AAN NEDERLAAG

Eigenlijk heeft de hele top zes het dit seizoen nog niet extreem lastig gehad. Zo ook Clemson. De Tigers kwamen afgelopen weekend echter bijzonder goed weg. Op bezoek bij North Carolina (2-2) werd er maar nipt gewonnen: 21-20. Gedurende de eerste helft stond North Carolina zelfs voor. Freshman QB Sam Howell (15-27, 144 yds en 2 TD’s) speelde een prima duel en het RB-duo Michael Carter (99 yds) en Javonte Williams (49 yds en een TD) maakten het de frontlinie van Clemson behoorlijk lastig.
Toch was dit, en de aanvallende struggles van de Tigers, niet voldoende voor een grote upset. Het Clemson duo QB Trevor Lawrence (18-30, 206 yds en een TD) en WR Tee Higgins (129 yds, 1 TD) combineerden met elkaar voor de winnende touchdown. North Carolina kreeg in de slotminuut na een goede drive nog een kans om de zege alsnog veilig te stellen. Helaas was de call van de Tar Heels (option met QB Sam Howell) niet zo’n goede beslissing tegen de atletische frontlinie van de Tigers. Het resulteerde in een stop, waardoor het duel beslist was.

NOTRE DAME DEFENSE ZET VIRGINIA IN ZIJN HEMD

Dat vat deze topper namelijk wel goed samen. Virginia was ongeslagen de eerste vier weken doorgekomen en werd stiekem door sommige al genoemd als uitdager van Clemson in de ACC. Notre Dame kwam van een teleurstellende nederlaag tegen Georgia, ondanks dat de Fighting Irish lang streden voor wat ze waard waren. Tegen Virginia ging het allemaal wat gemakkelijker. Het was vooral de defense die niet te stoppen was en de O-Line van de Cavaliers helemaal omver liep.
LB Jeremiah Owusu-Koramoah was met zeven (!) sacks de absolute ster van de show. Ook DL Khalid Kareem (2.5 sack) en Julian Okwora (3 sacks) noteerde meerdere sacks. Vooral de tweede helft van de Fighting Irish defense was een dominante vertoning. Virginia QB Bryce Perkins had mede daardoor in de tweede helft geen schijn van kans. De 20-35 zege van Notre Dame was dan ook meer dan verdient. En dat zonder dat de offense nou extreem goed speelde.

OVERIGE UITSLAGEN

Duke – Virginia Tech (45-10), Holy Cross – Syracuse (3-41), Georgia Tech – Temple (2-24), Wake Forest – Boston College (27-24), NC State – Florida State (13-31), Delaware – Pittsburgh (14-17)


BIG 12 CONFERENCE (BIG 12)


BAYLOR BLIJFT NA ONTSNAPPING ONGESLAGEN

Samen met Minnesota en SMU is Baylor misschien wel de grootste ongeslagen verrassing. De Bears versloegen in de eerste vier weken echter behoorlijk zwakke universiteiten, waardoor afgelopen weekend de eerste echt test pas op het programma stond. Iowa State, dat een vrije moeizame start van het seizoen kent, kwam namelijk op bezoek. Baylor leek er echter weinig problemen mee te hebben. Aan het einde van het derde kwart stonden de Bears namelijk met 20-0 voor.
Een eenvoudige zege leek dus binnen handbereik, maar Iowa State was nog niet klaar. De Cyclones zouden in het vierde kwart zelfs een 21-20 voorsprong pakken. Echter, dankzij een late field goal van Baylor wonnen de Bears alsnog: 21-23. De beide quarterbacks speelden een prima wedstrijd. Baylor QB Charlie Brewer (26-45, 307 yds en 3 TD’s) won het zowel op wedstrijdgebied als qua persoonlijke prestatie van Iowa State QB Brock Purdy (27-45, 342 yds, 2 TD’s en een INT).

OVERIGE UITSLAGEN

Texas Tech – Oklahoma (16-55), Kansas – TCU (14-51), Kansas State – Oklahoma State (13-26)


BIG TEN CONFERENCE (BIG TEN)


MICHIGAN STATE MET MOEITE LANGS INDIANA

Alles wat Michigan State momenteel doet gaat moeizaam. Tuurlijk, tegen mindere tegenstanders gaat het ze prima af, maar als de tegenstand wat zwaarder wordt gaat vooral de offense een stuk achteruit. Afgelopen zaterdag viel dat echter mee. Indiana (3-1) kwam afgelopen zaterdag op bezoek en wederom duurde het tot de slotfase voordat het duel in het voordeel van de Spartans beslist werd. Dit keer lag het echter niet aan de aanval, dat 40 punten scoorde. Het was de defense van de Spartans die niet zoveel in te brengen had tegen de Hoosiers. Indiana QB Michael Penix Jr (33-42, 286 yds en 3 TD’s) liet zich gelden en had vooral een goede connectie met Whop Philyor (142 yds en 2 TD’s).
De aanval van de Spartans was gelukkig daar om het duel te redden. Brian Lewerke (18-36, 300 yds en 3 TD’s) kon de productie van Penix Jr bijna matchen en ook hij had een favoriete target. WR Darrell Stewart Jr noteerde 117 yards en twee touchdowns. Toch had Indiana met nog acht seconden te gaan een kleine kans om het duel te winnen of om overtime af te dwingen. Michael Penix Jr raakte de bal echter kwijt, waardoor Michigan State de wedstrijd afsloot met een verdedigende touchdown. Michigan State won met 31-40.

OVERIGE UITSLAGEN

Penn State – Maryland (59-0), Rutgers – Michigan (0-52), Middle Tennessee State – Iowa (3-48), Northwestern – Wisconsin (15-24), Minnesota – Purdue (38-31), Ohio State – Nebraska (48-7)


PAC-12 CONFERENCE (PAC-12)


ARIZONA STATE BEËINDIGD ONGESLAGEN STATUS CALIFORNIA

California was een van de ranked teams dat afgelopen weekend verloor en vervolgens zijn gerankte status zag verdwijnen. De Golden Bears waren 4-0 begonnen en leken een chaotische PAC-12 conference te kunnen gaan domineren. Maar de chaotische PAC-12 conference werd afgelopen weekend dus nog wat chaotischer. Arizona State kwam namelijk naar California toe om vervolgens weer met een 24-17 zege te vertrekken. Dit leverde de Sun Devils vervolgens ook een status op als ranked team.
Bij Arizona State was er een duo dat aanvallend gezien uitblonk. QB Jayden Daniels gooide 174 yards terwijl hij ook nog 84 rushing yards noteerde. RB Eno Benjamin kwam tot 100 yards en drie touchdowns. Bij California moesten ze als vroeg afscheid nemen van hun starting QB (Chase Garbers), de zoveelste blessure van een starting QB in het college football. Dit was vooral in de slotfase te merken. Zijn ervaring had wel eens doorslaggevend kunnen zijn in een poging de ongeslagen status te behouden. De defense van Arizona State zorgde er echter voor dat de 24-17 zege niet meer in gevaar kwam.

OVERIGE UITSLAGEN

USC – Washington (14-28), Stanford – Oregon State (31-28), Washington State – Utah (13-38), UCLA – Arizona (17-20)


SOUTHEASTERN CONFERENCE (SEC)


ARKANSAS BIEDT TEXAS A&M VERRASSEND GOED PARTIJ

In de SEC was het grootste spektakel een duel waarvan niemand van tevoren had verwacht dat het een spektakel zou worden. Arkansas, dat tijdens week 4 verloor van San Jose State en samen met Vandervilt de minste SEC-universiteit is van dit seizoen, kreeg Texas A&M op bezoek. Als dikke favoriet begonnen de Aggies aan het duel, maar na 48 minuten was het eindresultaat een stuk minder overtuigend: 31-27.
Arkansas is nog steeds extreem zoekende naar zijn startende QB. Zowel Nick Starkel als Ben Hicks (beide transfers) weten tot nu toe nog niet te overtuigen. Ook in dit duel waren de defense en de running game de voornaamste reden van het spannend blijven van het duel. RB Rakeem Boyd (89 yds) maakte het de verdediging van de Aggies bijzonder lastig, terwijl de twee QB’s het aardig invulden. Bij Texas A&M was QB Kellen Mond (23-35, 251 yds en 3 TD’s) prima bezig. De running game was echter non existent. Aangezien ook de defense verrassend veel moeite had met Arkansas, bleef het duel spannend tot het einde. In deze slotfase behielden de Aggies hun 31-27 voorsprong door een 4-and-out te forceren. Daardoor gaat Texas A&M nu met een 3-2 record de bye-week in.

OVERIGE UITSLAGEN

Northern Illinois – Vanderbilt (18-24), Ole Miss – Alabama (31-59), Towson – Florida (0-38), Mississippi State – Auburn (23-56), Kentucky – South Carolina (7-24)

(Top/Cover Photo: Nell Redmond-USA TODAY Sports)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen