Oklahoma opnieuw onderuit, Texas verliest van TCU

Afgelopen weekend vond week 5 van het college football-seizoen alweer plaats. Het was wederom geen week waar Oklahoma aan herinnert zal willen worden. De Sooners gingen namelijk opnieuw onderuit. Ook conference-genoot Texas verloor, terwijl er nog drie andere teams hun plek in de top 25 AP Poll kwijt raakten. Dat en veel meer in de recap van week 5.


ACC


PITTSBURGH RAAKT ONGESLAGEN EN RANKED STATUS KWIJT

We trappen zoals gewoonlijk af met de ACC, waar wederom alle ogen gericht waren op Pittsburgh. Na vorige week de topper vs Louisville te hebben gewonnen, was de reden van alle aandacht dit keer echter geen goede. Er werd na een hectische slotfase namelijk met 30-29 verloren van NC State. De universiteit die tijdens week vier nog werd ingemaakt door Virginia Tech (24-45), dat nu ranked is. Een pijnlijke nederlaag dus voor de Panthers, die hierdoor ook hun ongeslagen en ranked status kwijt zijn.
Aan wie het in ieder geval niet lag, was QB Kenny Pickett. Pickett ging 22-39 voor 411 yards en een TD en rushde zelf voor 40 yards en twee touchdowns. Ondanks de fantastische connectie met WR DJ Turner was de redzone offense niet goed genoeg. Te vaak werden kansen laten liggen. Dit kan niet gezegd worden van NC State. Onder leiding van QB Devin Leary (28-44, 336 yds en 4 TD’s) werd daar een stuk effectiever mee omgegaan. Uitblinker bij de Wolfpack, die nu net zoals Pittsburgh 2-1 zijn, was WR Emeka Emezie (7 catches, 101 yds, 2 TD’s). Aangezien Clemson, Miami, Virginia Tech en North Carolina allemaal wonnen was het dus een pijnlijk weekend voor de aspiraties van Pittsburgh.

OVERIGE UITSLAGEN

Campbell – Wake Forest (14-66), North Carolina – Boston College (26-22), Virginia Tech – Duke (38-31), Jacksonville State – Florida State (24-41) en Virginia – Clemson (23-41)


BIG 12


OKLAHOMA DIT KEER ONDERUIT VS IOWA STATE

In de BIG 12 was het ook dit weekend weer complete chaos. Na de eerdere nederlagen van onder meer Oklahoma, Iowa State en Kansas State, was het dit weekend opnieuw twee keer raak. Beginnend met Oklahoma, dat tijdens week 4 al slachtoffer was van een upset. Toen bleek Kansas State te sterk. Dit keer was het de beurt aan Iowa State om de Sooners nog meer kopzorgen te bezorgen. Iowa State, dat zelf tijdens week 2 verrassend onderuit ging vs huidig #23 Louisiana Lafayette, versloeg Oklahoma met 37-30. Dankzij deze zege zijn de Cyclones nu 2-1 en mogen ze zichzelf ook ranked noemen (#24).
Het was niet eens QB Brock Purdy (12-24, 254 yds en een TD) die de show stal. Het was de running game, onder leiding van sterspeler RB Breece Hall, die de Sooners het meeste pijn deed. Met 139 yards en twee touchdowns was Hall de uitblinker van de wedstrijd. Bij Oklahoma maakte QB Spencer Rattler wederom een aardige en efficiënte indruk (25-36, 300 yds en 2 TD’s), maar toch waren het een paar fouten van de QB die uiteindelijk de Sooners op brak. Met name de interceptions in de slotfase zorgde ervoor dat de zege definitief aan de neus van Oklahoma voorbij ging. Toch zal momenteel vooral de defense het grootste zorgenpunt zijn van de Sooners. Mede dankzij deze defense is Oklahoma nu 1-2 en ontbreekt het voor het eerst sinds september 2016 in de top 25 AP Poll.

TEXAS VERLIEST VAN TCU

Toch hoefde Oklahoma niet als enige de spotlights of shame te delen. Texas, dat tijdens week 4 na OT al goed wegkwam vs Texas Tech, verloor zelf namelijk ook. TCU kreeg afgelopen weekend voor elkaar wat Texas Tech het weekend daarvoor in OT niet voor elkaar kreeg. Dankzij de 33-31 nederlaag is Texas nu 2-1 en zakt het naar de 21ste plek in de top 25 AP Poll.
Net zoals bij Oklahoma is er met de offense van de Longhorns niet zoveel mis. Dit komt deels ook vanwege de aanwezigheid van QB Sam Ehlinger. De ervaren QB speelde ook afgelopen weekend weer een prima wedstrijd (17-35, 236 yds, 4 TD’s). Toch ontbrak het bij hem aan efficiëntie. Daarnaast was de running game van Texas prima in vorm (meer dan 150 yards verdeeld over drie RB’s).
Maar het was allemaal niet genoeg, omdat ook bij Texas de defense zeer matig aan het seizoen is begonnen. TCU QB Max Duggar ging 20-30 voor 231 yards en rusde vervolgens zelf twee touchdowns binnen (79 yards). De dual threat QB heeft bij TCU eindelijk wat stabiliteit op die positie weten te brengen na jaren van onzekerheid. TCU is nu 1-1 en speelt de komende weken tegen Kansas State en Oklahoma. Voor Texas staat er zaterdagavond (18:00) een match-up vs Oklahoma op het programma. Een belangrijke wedstrijd voor beide universiteiten.

OVERIGE UITSLAGEN

Baylor – West Virginia (21-27), Oklahoma State – Kansas (47-7) en Texas Tech – Kansas State (21-31)


SEC


MISSISSIPPI STATE ONDERUIT VS ARKANSAS

Tot slot de SEC, waar ze nu twee weken bezig zijn. Vorige week viel vooral de nederlaag van LSU op. Dit weekend was er eigenlijk amper iets bijzonders te beleven, op de nederlaag van Mississippi State na. En laat dat nou net de universiteit zijn dat tijdens week 4 won van LSU. K.J. Costello explodeerde tijdens die week samen met de air raid van Mike Leach, maar afgelopen weekend was dat wat minder het geval. Arkansas, dat het Georgia tijdens week 4 zeker niet makkelijk maakte, bleek met 21-14 te sterk te zijn. De nederlaag betekent dat Mississippi State nu niet meer ranked is, het derde besproken slachtoffer van deze week (naast Oklahoma, Mississippi State en Pittsburgh zijn ook UCF en Memphis niet meer ranked).
K.J. Costello kreeg net zoveel pogingen als vorige week (59 om 60 passes verzonden), maar deed er afgelopen weekend een stuk minder mee. Hij ging 43-59 (313 yards), wat een prima gemiddelde is. Toch leverde vooral de redzone offense niet de punten op die het vs LSU wel opleverde. Wat ook niet helpt, is dat Costello drie interceptions gooide vs de Razorbacks. Bij Arkansas speelde Florida transfer QB Felipe Franks een zeer efficiënte wedstrijd (20-28, 212 yards en 2 TD’s). Zijn connectie met WR De’Vion Warren (100 yards en een TD) viel het meeste op. Daarnaast speelde de defense van Arkansas dus ook een meer dan prima wedstrijd.

OLE MISS NA OT LANGS KENTUCKY

Omdat Alabama, Florida, Georgia, LSU en Tennessee allemaal gewoon hun ding deden is er in dit artikel ruimte voor misschien wel het meest spectaculaire duel van afgelopen weekend: Kentucky – Ole Miss. Het duel eindigde in 42-41 na een OT-periode waarin beide teams scoorden, maar Kentucky in tegenstelling tot Ole Miss vergat hun extra point raak te schieten. Dit zorgde uiteindelijk voor de beslissing.
Beide QB’s op het veld waren extreem effectief gedurende de wedstrijd. Ole Miss QB Matt Corral ging 24-29 voor 320 yards en 4 TD’s en was eigenlijk niet op een foutje te betrappen. Zijn connectie met WR’s Jonathan Mingo (8 catches, 128 yds en 2 TD’s), Eliijah Moore (10 catches, 92 yds en een TD) en Kenny Yeboah (3 catches, 83 yds en een TD) was fantastisch om naar te kijken. Bij Kentucky was QB Terry Wilson minimaal net zo effectief (14-18, 151 yds), zonder een touchdown te gooien. De running game van Kentucky deed het meeste werk. Achter een ijzersterke offensive line rushde RB’s Chris Rodriguez Jr (17 carries, 133 yds, 2 TD’s), Asim Rose (12 carries, 117 yds en een TD) en QB Terry Wilson zelf (22 carries, 129 yds en 3 TD’s) de Rebels helemaal overhoop. Dankzij de gemiste extra point werden de Wildcats daar echter niet voor beloond met een zege.

OVERIGE UITSLAGEN

South Carolina – Florida (24-38), Missouri – Tennessee (12-35), Texas A&M – Alabama (24-52), Auburn – Georgia (6-24), LSU – Vanderbilt (41-7)

Photo: Charlie Neibergall/AP Photo

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen