CFB Update #1 | Valse start Michigan & Miami, Auburn wint topper

Afgelopen weekend is het College Football-seizoen officieel begonnen. Week 1 bleek meteen al vol met spektakel te zitten. Voordat week 2 begint blikken we nog even terug op de mooiste wedstrijden, grootste verrassingen en beste prestaties van het openingsweekend.

WEDSTRIJDEN VAN HET WEEKEND

UTAH STATE 31 – 38 MICHIGAN STATE

We beginnen met Michigan State, dat samen met Penn State met veel geluk een valste start wist te voorkomen. Tegen Utah State was er een late verdedigende stop voor nodig om met een overwinning aan het seizoen te beginnen. De aanval van de Spartans was, zoals verwacht, al vanaf het begin niet te stoppen.
QB Brian Lewerke (23-33, 287 yards, 2 TD’s en een interception) en RB LJ Scott (23 carries, 84 yards) waren de voornaamste wapens. Het probleem was dat de verdediging, die zo goed zou moeten zijn, totaal niet aanwezig was vrijdagnacht. De QB van Utah State, Jordan Love (29-44, 319 yards met 2 interceptions), deed de hele wedstrijd gewoon waar hij zin in had. Het was dat hij op de beslissende momenten twee interceptions gooide, anders waren de Spartans met een 0-1 record aan het seizoen begonnen.

WASHINGTON 16 – 21 AUBURN

De topper van afgelopen weekend tussen de Washington Huskies en de Auburn Tigers werd winnend afgesloten door Auburn. Na een vermakelijke eerste helft was het de aanval die de overhand had. Met een 13-15 ruststand zochten beide teams de kleedkamers op. De tweede helft bleek het wedstrijdbeeld omgekeerd te zijn.
In het derde kwart werd er zelfs helemaal niet gescoord, terwijl er in het vierde kwart alleen maar field goals te noteren waren. Auburn wist het duel te beslissen door de laatste drive van Washington tegen te houden. Twee sacks achter elkaar van Smoke Monday en Markaviest Bryant besliste het duel. Bij Auburn was QB Jarrett Stidham nagenoeg foutloos (26-36, 273 yards en een TD), terwijl Washington QB Jake Browning (18-32, 296 yards, 1 TD en een interception) een fout maakte en gedurende de wedstrijd niet genoeg hulp kreeg van zijn O-line.

APPALACHIAN STATE 38 – 45 PENN STATE

De wedstrijd van het weekend was een wedstrijd die helemaal niet spannend had moeten worden volgens de voorspellingen. Net zoals bij de Spartans het geval was ging het ook bij de Nittany Lions niet fout op aanvallend gebied. QB Trace McSorley (21-36, 230 yards en een TD) was zeker niet foutloos, maar wist toch zes drives af te ronden met een touchdown. Hij kreeg hierbij vooral hulp van RB Miles Sanders, die met 91 yards en twee TD’s in het gat dat RB Saquon Barkley heeft achtergelaten lijkt te zijn gedoken.
Met nog twee minuten te gaan wist Appalachian State een goede drive af te sluiten met een touchdown. Penn State had iets meer dan twee minuten om gelijk te maken, en dat was precies wat er gebeurde. Met een stand van 38-38 gingen beide teams overtime in. Daar wist Miles Sanders na een goede drive de bal binnen te rennen. Vervolgens was de verdediging voor het eerst in het duel wakker. Een risicovolle pass van QB Zac Thomas werd door Amani Oruwariye gepicked, waardoor de wedstrijd voorbij was. Dat de verdediging van Penn State voor de zege zorgt mag tijdens dit duel als ironisch gezien worden.

VERLIEZERS VAN HET WEEKEND

TEXAS EN ARIZONA METEEN ONDERUIT

Er waren een paar verliezers afgelopen weekend, en net zoals vorig seizoen was Texas er één van. Ook dit seizoen ging het fout tegen Maryland. Het was een wedstrijd met twee gezichten. In de eerst helft stond het woord defense duidelijk niet in het playbook van beide teams (22-24). In de tweede helft ontbrak het juist aan aanvallend vermogen. De Longhorns ging met een 29-24 voorsprong het beslissende vierde kwart in, maar hier was aan het einde van de wedstrijd niks meer van over. Dankzij een 0-10 vierde kwart wonnen de Terrapins met 29-34. Tayon Fleet-Wood mocht vlak na het begin van het vierde kwart de beslissende touchdown scoren.
De QB van Texas, Sam Ehlinger (21-39, 263 yards, 2 TD’s en 2 picks) maakte een wisselvallige indruk. Vooral in de slotfase liet hij het liggen met een fumble en een interception tijdens de laatste twee drives. Het duel had een speciale betekenis voor Maryland, dat de overleden Jordan McNair vooraf en tijdens de wedstrijd eerde. De speler van de Terrapins overleed afgelopen zomer vanwege een te zware training.

Arizona werd door alles en iedereen gebombardeerd als één van de kanshebbers, maar misschien was dit wel iets te vroeg. De Wildcats begonnen zaterdagnacht namelijk met een 28-23 nederlaag aan het seizoen. QB Khalil Tate (17-34, 197 yards en 1 TD) kon het verschil niet maken. Elke keer als hij probeerde te rennen werd hij gestopt door de verdediging van BYU (8 carries, 14 yards met een TD). RB J.J Taylor had meer succes (18 carries, 85 yards en een TD), maar dit bleek niet genoeg. De passing-game werkte niet en de verdediging was in het derde kwart compleet niet aanwezig bij de Wildcats (21 punten tegen). Dit is dan ook het kwart dat het duel uit handen werd gegeven door Arizona.

PIJNLIJKE NEDERLAGEN MICHIGAN EN MIAMI

Nog twee ranked-teams wisten afgelopen weekend niet winnend af te sluiten. De Michigan Wolverines opende het seizoen zaterdagnacht met een teleurstellende 17-24 nederlaag tegen Notre Dame. De Fighting Irish stonden na het eerste kwart al op een 14-0 voorsprong. Deze voorsprong zou in het verloop van de wedstrijd niet meer uit handen gegeven worden. Geen enkel moment had je het idee dat de Wolverines deze wedstrijd nog zouden winnen. Michigan QB Shea Patterson (20-30, 227 yards en een interception) had een moeizaam debuut voor de Wolverines, terwijl zijn tegenstander Brandon Wimbush (12-22, 170 yards, 1 TD en 1 interception) het verdienstelijk deed.
Miami verloor nog kanslozer van LSU (17-33). De verdediging van de Tigers was precies wat er van tevoren verwacht werd: IJzersterk. Met ingang van het vierde kwart stond het 3-33 in het voordeel van LSU, dat aanvallend vooral veel te danken had aan RB Nick Brossette (22 carries, 125 yards en 2 TD’s). QB Joe Burrow speelde niet fantastisch (11-24 en 140 yards), maar maakte ook geen grote fouten. Bij Miami begon QB Malik Rosier (15-35, 259 yards, 1 TD en 2 interceptions) pas in het vierde kwart warm te draaien. Miami wist twee keer te scoren in het vierde kwart, maar de vorig jaar zo goede verdediging had toen al 33 punten tegen gekregen. De achterstand was niet meer te repareren.

AAC-UNIVERSITEITEN VERLIEZEN

De American Athletic Conference (AAC) kende geen goede openingsweek. Temple, Navy, en SMU verloren hun eerste duel tegen mindere tegenstanders. Temple verloor met 19-17 van de Villanova Wildcats dankzij QB Zach Bednarczyk (29-40, 254 yards, 3 TD’s en een pick). Conference-genoten Navy en SMU gingen onderuit tegen respectievelijk Hawaii (41-59) en North Texas (23-46). Voor beide universiteiten gold dat hun aanval prima was, maar de verdediging (zoals verwacht) ervoor zorgde dat het duel verloren ging. Tot slot ging ook Kansas onderuit. Tegen Nicholls St. verloren de Jayhawks in overtime met 26-23. Zo goed als het in het basketbal gaat, zo slecht gaat het al jaren op football-gebied. Dit jaar zal dit niet gaan veranderen.

UITBLINKERS VAN HET WEEKEND

TAYLOR VS LOVE

RB’s Jonathan Taylor (Wisconsin) en Bryce Love (Stanford) zijn grote kanshebbers voor de Heisman Trophy dit seizoen. Afgelopen weekend werd het duidelijk dat één van de twee RB’s zichzelf ook daadwerkelijk liet zien, terwijl de andere total onschadelijk werd gemaakt.
Jonathan Taylor won met Wisconsin eenvoudig van Western Kentucky (3-34) en was zelf erg belangrijk. Met achttien carries, 145 yards en twee indrukwekkend touchdown runs bombardeerde hij zichzelf meteen als Heisman Trophy-favoriet. Vooral zijn twee TD-runs waren indrukwekkend te noemen. Bryce Love daarentegen kwam niet eens voor in de samenvatting van het duel San Diego State – Stanford. Ondanks het matige duel van Love wisten de Cardinal het duel met 10-31 te winnen, vooral dankzij een goede wedstrijd van QB K.J. Costello (21-31, 332 yards, 4 TD’s en een pick). Love zelf eindigde met 18 carries voor 29 yards.

MURRAY EN HASKINS OVERTUIGEN

Het openingsweekend van het college football-seizoen gaat meestal ook samen met een paar debuterende QB’s. Er werd vooral gekeken naar het debuut van Kyler Murray (Oklahoma) en Dwayne Haskins (Ohio State). Kyler Murray wist te overtuigen (9-11, 209 yards en 2 touchdowns) tijdens de overwinning op Florida Atlantic (14-63). Daarnaast liet hij ook zien beweeglijk te zijn op het moment dat de O-line verslagen wordt. De kans is groot dat we Murray in de toekomst veel meer pass attempts zullen zien krijgen.
Haskins deed het tijdens zijn debuut voor de Buckeyes tegen Oregon State (31-77) zo mogelijk nog beter. Met 22-30, 315 yards, 5 touchdowns en een interception speelde Haskins een fantastisch duel tegen en niet zo’n goede verdediging. Vooral de connectie met WR Terry McLaurin (4 catches, 121 yards en 2 TD’s) was al meteen perfect. Beide QB’s hebben overigens wel het geluk dat ze beschikken over twee fantastische running backs: Rodney Anderson (5 carries, 100 yards en 2 TD’s) namens Oklahoma en Mike Weber (20 carries, 186 yards en 3 TD’s) namens Ohio State.

PLAYERS OF THE WEEK

Er waren drie aanvallende uitblinkers deze week: Trayveon Willams (Texas A&M), Will Grier (West Virginia) en McKenzie Milton. RB Trayveon Williams wist tijdens het debuut van coach Jimbo Fisher tegen Northwestern State te excelleren. Met 20 carries, 240 yards en drie touchdowns is hij samen met de verdediging de voornaamste rede dat Jimbo Fisher met een 7-59 zege aan zijn carrière bij Texas A&M begint. Will Grier wist zoals verwacht zijn West Virginia te leiden naar een eenvoudige 40-14 zege (25-34, 429 yards en 5 TD’s). McKenzie Milton liet ook zien waarom hij een Heisman Trophy-kandidaat is door Central Florida naar een 56-17 zeg op UCONN te leiden (24-32, 346 yards en vijf TD’s).

Verdedigend wist Ed Oliver zijn titel als beste verdediger in de NCAA al tijdens de eerste week waar te maken. Met dertien tackles wist hij Houston te helpen aan een 45-27 zege op Rice. Verder viel ook WR Jeshaun Jones op namens Maryland tegen Texas. Tijdens de zege op de Longhorns wist Jeshaun Jones een rushing, passing en receiving touchdown te noteren, allemaal in de eerste helft.

(Cover Photo: Corey Hart | The Diamondback)