Khris Davis op jacht naar historie

De Oakland A’s lijken zich dit jaar weer op te kunnen maken voor de play-offs. Met nog een kleine maand te gaan hebben Billy Beane en co de tweede wild card stevig in handen. Hun succes is zeker ook te danken aan Mr. Reliable: Khris Davis. Hij sloeg zaterdag alweer zijn 40e homerun van het seizoen en houdt daarmee grote namen als Trout, Cruz en Stanton ver achter zich.

MEEST CONSTANTE SLAGMAN

Khrush, zoals Davis liefkozend genoemd wordt, heeft nu al drie seizoenen op rij minstens 40 homeruns en 100 RBI’s achter zijn naam staan. In de rijke geschiedenis van de groen-gele formatie is hij pas de tweede speler die daarin slaagt. De ander was de legendarische Jimmy Foxx. Die deed dat in de jaren dertig, in een tijd dat de A’s hun thuiswedstrijden nog in Philadelphia afwerkten.
Dat is echter niet de meest opmerkelijke stat op Davis’ cv. Sinds zijn eerste volledige seizoen op het hoogste niveau heeft hij zich het honkbalequivalent van een Zwitsers uurwerk getoond, want hij eindigde zijn vier seizoen met slaggemiddeldes van .244, .247, .247, .247. Dit jaar is hij iets beter op dreef met een gemiddelde van .248 op de teller. Mocht hij vier jaar op rij eindigen met hetzelfde slaggemiddelde, dan zou dat een unicum zijn. Nu deelt hij het record van drie seizoenen nog met voormalig New York Met Mookie Wilson.

THE CREATURE

Ondanks zijn opvallende verrichtingen is Khrush, wiens vader Rodney in de minors speelde en tegenwoordig scout is voor de Dodgers, nog altijd een betrekkelijk onbekende in de honkbalwereld. Zo mocht hij nog nooit aantreden tijdens een All-Star Game en zal zijn naam buiten Oakland niet snel vallen als kandidaat voor de MVP Award. Het zal zeker niet in zijn voordeel spreken dat hij tegenwoordig bijna uitsluitend wordt ingezet als designated hitter.

(Foto: Anthony Gruppuso/USA Today Sports)

Waar hij in het slagperk de rust zelve is, daar wordt hij defensief afgeleid door iets dat hijzelf The Creature noemt. Zodra hij vanuit het buitenveld een bal moet teruggooien, bekruipt hem een verlammende angst. Een stemmetje fluistert hem in, dat hij geen fout moet maken, dat hij de bal niet over de cut off man moet gooien. In 2017 schreef hij een openhartig artikel hierover op The Player’s Tribune, een door Derek Jeter opgerichte website waarop de spelers hun eigen verhaal kwijt kunnen. De A’s lijken hem nu dus definitief verlost te hebben van The Creature.

ANTHONY SLOCUMB

Davis’ contract loopt af in 2020. Een vertrek uit Oakland zou hem waarschijnlijk aanzienlijk meer geld en roem op kunnen leveren en ook zijn statistieken zouden baat kunnen hebben bij een verhuizing, want het Coliseum, de thuishaven van de A’s, is alles behalve hitter friendly. Maar onlangs gaf de slugger al aan zich thuis te voelen in Oakland en graag zijn contract te verlengen. Hij hoeft niet zo nodig naar een big market club. Zelfs als ster van de organisatie brengt hij nu ook geen auto’s aan de man, zoals streekgenoot Buster Posey, en prijkt zijn gezicht niet op pakken cornflakes, zoals de sterren van de Golden State Warriors.


Toch bevond hij zich enige tijd geleden vol in de nationale spotlights. Davis vroeg Anthony Slocumb, een jongetje dat in het kader van Make-a-Wish kennis mocht maken met de spelers, of die zijn shirt wilde signeren. Met de naam van het jongetje groot in blauwe inkt op zijn linkerschouder sloeg Khrush de bal vervolgens de VIP-boxen ver achter de muur in het linksveld in. Vanzelfsprekend smullen de Amerikaanse media van dergelijke Ruthiaanse feel good storiesThe Babe zou ooit een homerun hebben geslagen nadat hij dat aan een doodziek kind had beloofd, waarna het kind ook nog eens genas – en voor even was Davis wereldberoemd in eigen land.

PLAYOFFS

De afgelopen weken haperde de machine van Davis echter wat en het was lang wachten op zijn 40e homerun. Naast de mini-slump van hun beste slagman was er ook zeer slecht nieuws uit de pitchers staff toen bleek dat Sean Manaea mogelijk de rest van het seizoen is uitgeschakeld. Hierdoor lijken de kansen in de play-offs voor de club uit Californië sterk afgenomen te zijn. In hoeverre ze het de favorieten uit Houston, New York en Boston lastig kunnen gaan maken zonder hun ace valt te bezien, maar de ploeg heeft sinds de All Star Break wel aangetoond het elke tegenstander lastig te kunnen maken en mocht het ze lukken, dan zou Khrush zichzelf weleens voor eeuwig in de geschiedenisboeken kunnen slaan.

Coverfoto: Ben Margot/AP

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen