Bowl Games 2018: Army schrijft historie tijdens Armed Forces Bowl


Tijdens de eerste volledige week van Bowl Season 2018 wonnen UAB, Ohio, Marshall, Florida Intl, BYU, Wake Forest, Army, Troy en Louisiana Tech hun bowl game. De meeste waren blowouts. Toch zaten er een paar spannende slotfases tussen. Genoeg om te bespreken in ieder geval.


ARMED FORCES BOWL: HOUSTON 14 – 70 ARMY


We beginnen dit overzicht met wat historie. Op zaterdagavond stond de Armed Forces Bowl op het programma tussen Houston en Army. Houston was bezig aan een goed seizoen tot de blessure van QB en sterspeler D’Eric King. Vanaf het moment dat hij geblesseerd raakte, zakte Houston als een kaartenhuis ineen. Met drie nederlagen in de laatste vier duels kwamen de Cougars niet verder dan een tweede plek in de AAC-West (8-5). Memphis won tijdens het laatste weekend van Houston, waardoor een Championship Game net gemist werd. Army is een independent college en deed het fantastisch dit seizoen. Met een 11-2 record en zeges op onder meer Buffalo en Navy kregen de Black Knights een kans om een goed seizoen nog wat beter te maken met een zege in de Armed Forces Bowl.

HISTORIE

Het bleek een historische zege te worden. Houston had vanaf het begin tot het eind geen schijn van kans tegen de running game van Army. De Black Knights zouden namelijk het record voor aantal punten gescoord in een bowl game weten te evenaren: 70. In 2011 wist West Virginia in de Orange Bowl tegen Clemson namelijk ook 70 punten te scoren, waardoor Army nu samen met de Mountaineers de enige universiteit is die dit ooit voor elkaar gekregen heeft. De Black Knights wisten ook het grootste puntenverschil in een bowl game te evenaren. Army zou uiteindelijk met 14-70 (56 punten verschil) weten te winnen. Tulsa won in 2008 met 63-7 van Bowling Green in de GMAC Bowl. Dit verschil is net zo groot als het uiteindelijke verschil tussen Houston en Army van afgelopen weekend.
Een historische zaterdagavond dus voor Army, geleidt door QB/RB Kelvin Hopkins Jr (11 carries, 170 yards en 5 TD’s). Er waren vijf running backs die boven de 50 yards rushing uit wisten te komen. In totaal gebruikte Army tien running backs tegen de Cougars. Verdedigend was LB James Nachtigal met 16 tackles en 3.5 sacks de absolute MVP van een historische Armed Forces Bowl.


BIRMINGHAM BOWL: MEMPHIS 34 – 37 WAKE FOREST


De Birmingham Bowl tussen Memphis en Wake Forest was afgelopen week het meest spannende duel dat afgewerkt werd. Het was op het puntje van je stoel zitten tot de laatste seconden, toen Memphis een game-tying field goal vanaf 43 yards wist te missen. Beide universiteiten zullen niet ontevreden zijn over hun reguliere seizoen. Memphis eindigde met een 8-6 record eerste in de AAC-West, maar verloor de Championship Game van UCF (41-56). Wake Forest was in de ACC zo mediocre als maar kan. Met een 7-6 record wisten de Demon Deacons vijfde te worden in de ACC-Atlantic. Een bowl game werd nipt afgedwongen door Wake Forest.
Zowel Wake Forest als Memphis kregen afgelopen week de kans om hun seizoen af te sluiten met een prijs. Tijdens de knotsgekke slotfase van de Birmingham Bowl (de laatste twee minuten) werd er twee keer een touchdown gescoord. Onder leiding van QB Brady White (15-27, 171 yards en een TD), maar vooral dankzij RB’s Patrick Taylor Jr (30 carries, 110 yards en een TD) en Tony Pollard (17 carries, 109 yards en een TD), kwam Memphis twee minuten voor tijd op een 34-30 voorsprong. Amper een minuut later was Wake Forest alweer aan de andere kant van het veld om ook een touchdown te scoren. Vooral dankzij QB Jamie Newman (22-40, 328 yards en een TD. 23 carries, 91 yards en 3 TD’s) en WR Alex Bachman (7 catches, 171 yards) wisten de Demon Deacons de voorsprong uiteindelijk net over de streep te trekken.

GEMISTE FIELD GOAL

Memphis kicker Riley Patterson miste met nog twee seconden te gaan de game-tying field goal om naar overtime te gaan. Vanaf 43 yards schoot hij naast, waardoor Wake Forest de Tigers wist te verrassen. Daarvoor had Patterson twee keer geschoten zonder dat deze pogingen telde (time-out en flag). U raad het al, deze pogingen waren allebei raak. Toen de trap wel telde, ging de bal dus naast.  Zonder enige twijfel het meest spectaculaire duel van dit bowl seizoen tot nu toe.


BAHAMAS BOWL: FLORIDA INTL 35 – 32 TOLEDO


In de Bahamas Bowl was de slotfase een stuk minder spectaculair, maar lang spannend was het wel. Florida International en Toledo namen het tegen elkaar op in een poging het seizoen met een bowl-zege af te sluiten. Toledo wist derde te worden in de Mid-American West-divisie met een 7-6 record. Dit leverde de Rockets net een plek op in een bowl game. Florida International ging 9-4, wat resulteerde in een tweede plek in de Conference USA-East achter Middle Tennessee State.
Het duel tussen de Rockets en de Tigers leek beslist te zijn nadat Florida International anderhalve minuut voor tijd een touchdown wist te scoren. Dankzij deze touchdown groeide de voorsprong naar 10 punten (35-25). Daar waar de connectie QB Christian Alexander (17-26, 209 yards en een TD) en WR Sterling Palmer (3 catches, 64 yards en een TD) vooral in de redzone uitstekend was, deed vooral de running game het heel erg goed. RB Anthony Jones (15 carries, 92 yards en 3 TD’s) blonk uit, daar waar ook QB Alexander (11 carries, 83 yards) zijn steentje bij wist te dragen.
Toledo wist 18 seconden voor tijd nog wel te reageren met een touchdown na een fantastisch snelle drive. QB Eli Peters (22-38, 264 yards en 3 TD’s) speelde sowieso een hele goede wedstrijd. Helaas waren de prestaties van Peters en WR Diontae Johnson (6 catches, 98 yards en een TD) niet goed genoeg voor een zege. Net zoals in de Birmingham Bowl werd er ook in deze wedstrijd weinig defense gespeeld. Florida International had hun verdediging duidelijk niet nodig om uiteindelijk het seizoen met een prijs af te kunnen sluiten.


DOLLAR GENERAL BOWL: BUFFALO 32 – 42 TROY


Buffalo kent een uitstekend seizoen en was rond week acht zelfs even geranked. Het seizoen had een mooi einde kunnen krijgen met een zege in de Dollar General Bowl. Helaas was Troy daar om dit feestje te verpesten. Buffalo eindigde eerste in de Mid-American East met een 10-4 record. Vervolgens sloten de Bulls het seizoen af met twee nederlagen in de laatste drie duels (waaronder in de Championship game vs Northern Illinois: 29-30). Troy deed het een stukje minder. De Trojans kwamen uiteindelijk op de derde plek terecht in de Sun Belt, maar het 10-3 record was dus niet genoeg om een Championship Game af te dwingen. De kans op een bowl-zege lieten de Trojans afgelopen week dan weer niet onbenut.
Lang ging de Dollar General Bowl gelijk op, met meestal een voorsprong voor Troy. Toch was het pas dankzij een late touchdown (3 minuten voor tijd) dat Troy daadwerkelijk het duel in het slot wist te gooien. Even daarvoor was Buffalo dankzij een touchdown op 32-35 gekomen, waardoor de Bulls nog maar drie punten achterstand hadden. Troy QB Sawyer Smith (31-44, 320 yards en 4 TD), RB B.J. Smith (20 carries, 93 yards en een TD) en WR Damion Willis (13 catches, 101 yards en 2 TD’s) reageerde met een tijdrovende drive die resulteerde in een beslissende touchdown.
Zo kwam er een eind aan de college football-carrières van Buffalo QB Tyree Jackson (20-35, 274 yards en een TD) en WR Anthony Johnson (5 catches, 67 yards). Beide spelers zullen in de NFL Draft hoge ogen gaan gooien, maar een goed seizoen van beide spelers (en van Buffalo als geheel) gaat dus als een nachtkaars uit.

OVERIGE DUELS

Boca Raton Bowl: UAB – Northern Illinois: 37 – 13
Frisco Bowl: San Diego State – Ohio: 0 – 27
Gasparilla Bowl: Marshall – South Florida: 38 – 20
Potato Bowl: Western Michigan – BYU: 18 – 49
Hawaii Bowl: Louisiana Tech – Hawaii: 31 – 14

(Top & Cover Photo: Jim Cowsert/AP)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen