NBA Christmas Day 2018

Vijf wedstrijden stonden op het programma in de NBA op eerste kerstdag. Vier goede matchups werden uitgekozen voor kerstmis basketball, met een iets minder spannend voorprogramma. De Bucks namen het op tegen de Knicks om de speelronde te beginnen.

DINSDAG 25 DECEMBER

KNICKS PROFITEREN NIET VAN GEMISTE DRIEPUNTERS

New York speelde een prima eerste kwart, maar daarna ging de wedstrijd om Milwaukee. Met name in het derde kwart, waarin de Bucks 36 punten scoorden terwijl ze voor de puntenexplosie maarliefst 17 driepunters achter elkaar misten.
Giannis Antetokounmpo maakte zijn Kerstmis debuut. Hij eindigde met een double-double en 30 punten. Daarmee is hij pas de tweede speler die minimaal 30 punten maakte voor de Bucks op eerste kerstdag. De andere is Kareem Abdul-Jabbar. Daarnaast behaalde hij z’n 22e double-double van het seizoen. De Bucks wonnen uiteindelijk met 109 – 95.

DE ROCKETS KOMEN ALS STERKSTE UIT DE STRIJD

Het verschil bleef de gehele 48 minuten klein, maar de Rockets gingen er uiteindelijk met de overwinning vandoor. Oklahoma City Thunder stond bijna de hele wedstrijd op voorsprong, maar ze konden die niet vasthouden in het vierde kwart. James Harden nam zijn ploeg op sleeptouw. Hij scoorde voor de zevende keer dit seizoen meer dan 40 punten. Ook zorgde hij voor 7 assists.
Over het algemeen speelden George en Westbrook een goede wedstrijd, maar in het vierde kwart scoorden ze gezamenlijk slechts 6 punten. Houston kon daardoor een kleine afstand nemen van Oklahoma City en de overwinning mee naar huis nemen. Het eindigde in 109 – 113.

CELTICS VERSLAAN SIXERS IN OVERTIME

De wedstrijd tussen de historische rivalen, de Celtics en de Sixers, was de spannendste van de dag. Boston kon dankzij een uitstekende wedstrijd van Kyrie Irving lang op voorsprong blijven, maar een comeback van Philadelphia zorgde voor een gelijke stand na de laatste buzzer. Aan de kant van de 76ers was Joel Embiid de grote man. Al Horford kon hem niet afstoppen. The Process eindigde met 34 punten.
Kyrie Irving scoorde in totaal 40 punten. Hij droeg het team op zijn rug in overtime na een kleine ruzie tussen Simmons en Smart. Uncle Drew maakte ook de gelijkmaker in reguliere speeltijd om de wedstrijd uberhupt naar overtime te laten gaan. Zo liet Irving zich weer van zijn beste kant zien met opnieuw z’n shirt niet in z’n broek. Het scoreboard stond na overtime op 114 – 121 in het voordeel van de Celtics.

LAKERS VERMORZELEN DE WARRIORS

De wedstrijd waar de meeste mensen naar uitkeken, werd gespeeld in Oakland. De Los Angeles Lakers namen het op tegen de Golden State Warriors. Het was de dertiende Kerstmis-wedstrijd van LeBron James, maar deze wil hij persoonlijk waarschijnlijk niet onthouden. Hij nam de wedstrijd over in de eerste helft en maakte schot na schot. In het derde kwart raakte hij echter geblesseerd aan zijn lies. LBJ moest hierdoor de wedstrijd verlaten. Hij had 17 punten, 13 rebounds en 5 assists. De ernst van de blessure lijkt mee te vallen, maar hoe lang hij niet kan spelen is nog niet duidelijk.
Na het uitvallen van James kwamen de Warriors even terug in de wedstrijd. De jonge Lakers ploeg speelde onder leiding van Rajon Rondo een uitstekend vierde kwart. De voorsprong werd daardoor alleen nog maar groter. Bankspelers als Zubac en Mykhailuk vielen goed in en Kyle Kuzma was ook op dreef. Rondo eindigde met 10 assists en de Lakers gingen er met de overwinning vandoor. Het werd uiteindelijk 127 – 101. Het was de 23e overwinning van de Lakers-franchise op eerste kerstdag (de meeste ooit), terwijl het ook de derde grootste thuisnederlaag was van de Warriors onder Steve Kerr.

UTAH WINT RUIM VAN PORTLAND

NBA Christmas Day werd afgesloten met de wedstrijd tussen de Jazz en de Trail Blazers. Het was de minst spannende wedstrijd van de speelronde, maar het hoogtepunt van de dag was wel in deze match te zien. In het eerste kwart gooide Jae Crowder een alley-oop in transition vanaf de middenlijn richting Donovan Mitchell. Hij maakte de lob pass af met een dunk dankzij een indrukwekkende, zwevende sprong.
Damian Lillard speelde een prima wedstrijd met 20 punten, 5 rebounds en 5 assists, maar dat was niet genoeg voor de Portland Trail Blazers. Utah Jazz won uiteindelijk met 96 – 117.

Coverfoto: Noah Graham/NBAE via Getty Images via USA TODAY SPORTS