Upset in ’the Shoe’: hoe CJ Verdell en Oregon de Buckeyes in Ohio versloegen

De eerste grote upset van het 2021 CFB-seizoen is een feit. Afgelopen weekend werd de toen #3, Ohio State, in eigen huis verrast door de toen #12 Oregon. De vraag is dan: hoe kon dit gebeuren en wat doet dit met de kansen van Ohio State en Oregon als het aankomt op de CFB playoffs?

CJ VERDELL EN RUN GAME OREGON SLOPEN OHIO STATE

Het voornaamste probleem bij Ohio State dit seizoen is, wederom, de defense. En dan vooral de run defense en de defensive line en linebackers. De secondary deed het afgelopen weekend tegen de Ducks meer dan prima en kon de passing offense van Oregon limiteren. De defensive line van Ohio State werd echter gedomineerd door de Oregon offensive line en de linebackers van de Buckeyes trapte elke keer weer in pre-snap motions van de Ducks of werden uitstekende uitgeschakeld door blocks van TE’s en de offensive line. Daardoor ontstonden er veel gaten.

Gaten waar de run offense van Oregon wel raad mee wist. Onder leiding van CJ Verdell (20 carries, 161 yds en 2 TD’s) rushde de Ducks voor 269 yards. De grootste play van de wedstrijd was van Verdell, die een 77-yard run af kon ronden met een touchdown. Ook hier is de pre-snap motion de voornaamste reden dat het gat, en dus de touchdown, ontstaat.Toch was het voornaamste probleem naast de pre-snap motion van Oregon de DL van Ohio State die gedomineerd werd door Oregon. Bij de plays hieronder is goed te zien dat Oregon eigenlijk constant met dezelfde play Ohio State versloeg. Het leverde meestal touchdowns of big gains op.


CJ STROUND SOLIDE, MAAR NIET GOED GENOEG

Ten eerste kwam dit vooral door de defense van Ohio State, die zijn QB eigenlijk pas in het vierde kwart echt kon ondersteunen met een paar stops. Verder moest Stroud met zijn offense vooral reageren op scores van de Ducks. Dit deed hij op zich prima: 35-54, 484 yards en drie touchdowns. Er waren wat drops van de receivers, maar toch was het talent van Stroud bij passes zoals deze twee hieronder weer overduidelijk zichtbaar.Toch was ook Stroud niet foutloos, iets wat niet zo gek is voor een QB die zijn tweede start van zijn carrière maakt tegen een top-15 team in CFB. Een paar passes waren te hoog (zie GIF 2 hieronder), terwijl er ook twee a drie diepe ballen waren die net te hard gegooid werden door de jonge QB.
Tot slot maakte de jonge QB onder druk in de slotfase zijn enige echte grote fout. Daar waar hij beter out of bounds had kunnen lopen of de bal weg had moeten gooien, besluit hij te forceren. Resultaat: interception en de beslissing.


IMPLICATIES PLAYOFFS

Die kunnen voor beide universiteiten best wel groot zijn. Aanvallend gezien is er in de BIG Ten niemand die in de buurt komt van de kwaliteiten van Ohio State. Alles zal vanaf nu echter wel gewonnen moeten worden. Pas dan hebben de Buckeyes een realistische kans te op de playoffs. Daarnaast zal Oregon ook een ongeslagen seizoen moeten kennen, zodat de nederlaag vs de Ducks er niet zo slecht uitziet.

Oregon zal op zijn beurt moeten hopen dat Ohio State voor de rest alles wint, zodat de zege van de Ducks in Ohio een uitstekende zege is voor hun resumé. Daarnaast moeten de Ducks ongeslagen PAC-12 Champion worden. De Ducks zullen hopen dat de conference zelf een paar top-25 teams af kan leveren. Daarmee zou de kwaliteit van de conference verbeteren en ziet ook Oregon er beter uit.

Photo: Adam Cairns/Columbus Dispatch

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen