SportAm 2021 Heisman Trophy rankings

Nu het reguliere seizoen erop zit en de bowl games bekend zijn, is het tijd om te kijken naar wie de 2021 Heisman Trophy gaat winnen. De finalisten zijn Bryce Young, CJ Stroud, Aidan Hutchinson en Kenny Pickett. Maar wie zou het volgens ons moeten worden? Dit is de lijst zoals die volgens SportAmerika zou moeten zijn.

#1: BRYCE YOUNG | QB | ALABAMA

Tot afgelopen weekend was er wel nog wat twijfel over wie de Heisman Trophy zou moeten winnen, ook omdat Young pas in de slotfase vs Auburn goed begon te spelen. Afgelopen weekend domineerde hij echter in zijn eentje de fantastische defense van Georgia. Young noteerde 421 yards (26-44) en gooide drie touchdowns. Daarnaast rusde hij ook voor 40 yards en een touchdown. Hiermee plaatste hij zichzelf voor ons definitief bovenaan de lijst voor de Heisman Trophy. Een ongekende prestatie tijdens zijn eerste seizoen als starter van Alabama.

#2: WILL ANDERSON JR | OLB | ALABAMA

Will Anderson Jr. werd, boven onder meer Kayvion Thibodeaux en Aidan Hutchinson, uitgeroepen als verdediger van het seizoen, maar staat niet tussen de finalisten van de Heisman Trophy-kandidaten. Terecht? Nee. Als Hutchinson bij de Heisman-kandidaten zit, moet Anderson er zeker ook bij zitten. Anderson is dan ook onze nummer twee. Hij noteerde 15.5 sacks, 27.5 tackles for a loss en 91 tackles in totaal over 12 wedstrijden. Een bizar en absurd aantal, wat het alleen maar lachwekkender maakt dat Anderson Jr niet bij de vier finalisten zit.

#3: AIDAN HUTCHINSON | EDGE | MICHIGAN

Het feit dat er een verdedigende speler genomineerd is voor de Heisman Trophy, geeft wel aan wat voor een fantastisch seizoen Aidan Hutchinson gedraaid heeft. Hutchinson noteerde dit seizoen in elf wedstrijden 14 sacks, 15.5 tackles for a loss en 58 tackles in totaal. Bizarre cijfers, die eigenlijk uit het niets komen gezien de voorgaande seizoenen. Tegen Ohio State verzekerde hij zichzelf definitief van een plek bij de Heisman-favorieten door drie sacks en drie tackles for a loss te noteren. Een ongekend seizoen voor een verdediger in college die meer dan terecht wordt beloond met een nominatie voor de Heisman Trophy.

#4: CJ STROUD | QB | OHIO STATE

Dat wat we hierboven over Bryce Young hebben geschreven, kan eigenlijk ook gezegd worden van CJ Stroud, die eigenlijk vanaf het begin van zijn eerste seizoen als starter er goed uit zag. Toch was Bryce Young de iets wat consistentere factor van de twee en kan tevens gezegd worden dat de wapens die Stroud tot zijn beschikking heeft, beter zijn dan die van Young. Daar komt nog eens bovenop dat Stroud niet actief zal zijn in de playoffs. Young wel. Dit alles bij elkaar opgeteld betekent dat Young net voor Stroud eindigt, met twee pass rushers ertussen. Statisch gezien ontlopen beide QB’s elkaar dit seizoen echter amper tot niets. Zeker als Stroud, zoals Young, 13 in plaats van 11 duels had gespeeld. Helaas gaat het van een playoff-matchup tussen de twee niet komen.

#5: KENNY PICKETT | QB | PITTSBURGH

Tot slot de laatste genomineerde, Kenny Pickett. Een van de QB’s die in de 2022 NFL Draft waarschijnlijk als first round pick gekozen zal worden. Pickett was de voorgaande jaren al goed, maar dit seizoen presteerde hij waanzinnig. Hij noteert vergelijkbare statistieken als Bryce Young en won met Pittsburgh de ACC Championship Game. Dankzij dit fantastische seizoen heeft hij zichzelf waarschijnlijk wel in de eerste ronde van de NFL Draft gespeeld. Zeker omdat hij al vier jaar aan ervaring als starter in de ACC achter zijn kiezen heeft. Meer dan terecht dat Pickett genomineerd is, maar toch zetten wij hem achter de vier uitblinkers van dit seizoen.

DE OVERIGE NAMEN

Zoals bij elke prijs zijn er ook hier spelers die een nominatie verdiend hadden. Het gaat in dit speciale geval vooral om Kenneth Walker III (RB, Michigan State), Jameson Williams (WR, Alabama) en Matt Corral (QB, Ole Miss). Walker kwam dit seizoen boven de 1500 rushing yards uit in 12 duels en was de voornaamste reden dat Michigan State tot ieders verrassing lang meedeed om de playoffs. Het onzichtbare duel vs Ohio State (25 yards) komst hem uiteindelijk een nominatie voor de Heisman Trophy, maar Walker had het meer dan verdiend om hierbij te zitten.

Matt Corral begon fantastisch aan het seizoen, maar zakte persoonlijk dankzij wat blessures richting het einde van het seizoen wat weg. Hij kon de productie van Stroud, Pickett en Young niet bijhouden, maar was met de benen (enorm veel rushing yards en vooral TD’s) wel een stuk productiever.

Tot slot Jameson Williams, de #4 receiver van Ohio State (achter Chris Olave, Garrett Wilson en Jaxon Smith-Nijigba) die transfereerde naar Alabama om daar vervolgens van de vier het beste seizoen te hebben. Een ongekende prestatie die helaas voor hem niet beloond werd met een plek bij de Heisman-finalisten. Onterecht was het niet geweest.

Foto: AP Photo/Vasha Hunt

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen