Favorieten ten onder in East Bracket

SOUTH CAROLINA
Waar het aantal upsets in de eerste ronde nog meeviel – #5 Minnesota was de hoogst geplaatste ploeg die verloor – werd de tweede ronde voor menig favoriet hun Waterloo.
Titelverdediger #1 Villanova afgetroefd door #8 Wisconsin
Voor het vierde jaar op rij gaan de Wisconsin Badgers naar de laatste zestien, ten koste van het als eerste geplaatste Villanova. De Wildcats waren toch wel dé favoriet in het oosten, maar kon aanvallend geen vuist maken om de Badgers uit te schakelen. De man of the match aan de kant van de Badgers was Nigel Hayes, die met luttele seconden te gaan uiteindelijk het winnende schot zou maken.


Het verlies van #1 Villanova betekent dat het toernooi zijn eerste #1 seed verliest, en dat #8 Wisconsin zaterdag op zondagnacht om 03:00 Nederlandse tijd het tegen #4 Florida (dat geen moeite had met #5 Virginia) mag opnemen voor een plek bij de laatste acht.
#7 South Carolina met historische stunt tegen titelfavoriet #2 Duke
Hoewel het onvermeld bleef in de eerste update, schreven de #7 South Carolina Gamecocks in de eerste ronde al een stukje geschiedenis door voor het eerst in 44 jaar weer eens een NCAA Tournament wedstrijd te winnen. Maar in de tweede ronde werd er wederom historie geschreven doordat de ploeg zich voor het eerst ooit bij de laatste zestien speelde, en dat door een ploeg te verslaan die volgens de bookmakers de favoriet was: #2 Duke.


Ondanks dat ze in de eerste helft tot slechts 23 punten kwamen, braken ze onder leiding van Sindarius Thornwell (24 punten) en Chris Silva (17 punten, 10 rebounds) los in de tweede helft. De Blue Devils, met al hun potentiële NBA-spelers op hun roster, konden verdedigend geen weerwoord bieden en werden zodoende verrast door de onervaren universiteit uit de SEC.
En net als #1 Villanova, werd #2 Duke ook uitgeschakeld in de East Bracket, daardoor hadden na afloop van het verlies van Villanova veel mensen al een voorschot genomen om Duke tot favoriet te verklaren in deze regio…


#7 Michigan blijft winnen, ten koste van #2 Louisville
De derde top seed die eruit vloog was #2 Louisville, de ploeg die ook tot één van de favorieten voor een eindoverwinning behoorde, maar geen antwoord had op een machtige comeback van Michigan waarbij de Duitser Moritz Wagner met 26 punten de absolute catalysator was.


Dankzij de overwinning wist #7 Michigan wraak te nemen voor de verloren finale van 2013, toen #2 Louisville kampioen werd ten koste van de Wolverines. Ditmaal waren de rollen echter omgedraaid, en met zeven overwinningen op rij mag #7 Michigan nu een plek bij de laatste acht proberen te bewerkstelligen door #3 Oregon te verslaan, dat zelf nipt voorbij #11 Rhode Island kwam.
#11 Xavier blijft over als enige ‘cinderella’
Alle double digit seeds die er nog waren gingen ten onder. #12 Middle Tennessee kwam tekort tegen #4 Butler, #10 Wichita State wist net niet te stunten tegen #2 Kentucky, terwijl #11 seeds Rhode Island (verloren van #3 Oregon) en USC (verloren van #3 Baylor) ook verloren. De enige uitzondering was #11 Xavier, dat met redelijk duidelijke cijfers voorbij een teleurstellend #3 Florida State kwam.


Hierdoor is Xavier nu officieel de laagst geplaatste ploeg van het NCAA Tournament, en mag het gaan proberen in de Sweet Sixteen wederom te gaan stunten tegen #2 Arizona, dat zelf geen moeite had met #7 St. Mary’s.

Speelschema Sweet Sixteen

EAST BRACKET

ZA 00:30 #7 South Carolina Gamecocks – #3 Baylor Bears
ZA 03:00 #8 Wisconsin Badgers – #4 Florida Gators
SOUTH BRACKET
ZA 00:10 #4 Butler Bulldogs – #1 North Carolina Tar Heels
ZA 02:40 #3 UCLA Bruins – #2 Kentucky Wildcats
MIDWEST BRACKET
VR 00:10 #7 Michigan Wolverines – #3 Oregon Ducks
VR 02:40 #4 Purdue Boilermakers – #1 Kansas Jayhawks
WEST BRACKET
VR 00:40 #4 West Virginia Mountaineers – #1 Gonzaga Bulldogs
VR 03:10 #11 Xavier Musketeers – #2 Arizona Wildcats

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen