NFL Season in Review – #6 Kansas City Chiefs

Ze waren misschien niet de meest getalenteerde ploeg, maar dankzij goede coaching, en de spelers om aanvallend big plays te maken, en verdedigend turnovers te forceren, bleken de Chiefs één van de gevaarlijkste outsiders voor een Super Bowl. Het onvermogen om in de play-offs echter genoeg punten op het scorebord te zetten, nekte de formatie van Andy Reid.
CHIEFS SEASON REVIEW
Wat ging er goed?
Ondanks dat ze in één van de zwaarste divisies in de NFL speelden, wist Kansas City toch de AFC West te winnen. De defensie, geleidt door mannen als Eric Berry, Marcus Peters en Justin Houston, was ijzersterk in het forceren van turnovers waardoor de Chiefs in veel wedstrijden vaak de overwinning letterlijk en figuurlijk konden stelen. Daarnaast was het binnenhalen van de pijlsnelle Tyreek Hill een meesterzet, daar hij aanvallend een nieuwe dimensie bracht die bijna elk NFL-team wel kan gebruiken.
Wat ging er fout?
Ondanks de aanvallende wapens, en de defensieve kwaliteiten om turnovers te forceren, behoorden de Chiefs statistisch in beide categorieën tot de middenmoot. Voor een deel komt dit doordat Alex Smith, ondanks dat hij zeker geen slechte quarterback is, toch niet de kwaliteiten had om zijn team uiteindelijk over de drempel te helpen. Daarnaast gaf de defensie de nodige yards op, wat in de play-off wedstrijd tegen Pittsburgh de ploeg de das om deed. Want hoewel er geen touchdowns werden opgegeven, kwamen de Steelers veelvuldig in de red zone en wist hun eigen offense niet genoeg punten te scoren. Het was al met al symptomatisch voor de achilleshiel van de Chiefs, die uiteindelijk in de play-offs de kop op stak.
MVP
De 28-jarige Eric Berry is dé onbetwiste leider van de Chiefs-defensie, en misschien wel van het hele team. Nadat hij terugkwam van een ziekte die bijna het einde van zijn carrière en leven betekende, is hij misschien wel nog beter gaan spelen dan ervoor. Meermaals was Berry ervoor verantwoordelijk dat zijn team alsnog de overwinning kon pakken. Zo ook in Atlanta, waar hij een extra punt terug bracht voor een two point conversion. En in Carolina zorgde een interception van Berry ervoor dat de comeback ingezet kon worden. Zodoende zou je kunnen stellen dat zonder zijn plays, de Chiefs hoogsten 10-6 waren geëindigd, en dat maakt Berry de absolute MVP van dit seizoen.
Rookie of the Year
Ondanks zijn discutabele reputatie voor zaken die zich buiten het veld hebben afgespeeld, is de speler Tyreek Hill een absolute aanwinst voor de NFL. Met effectieve punt returns, en dodelijke snelheid waarmee hij menig verdediger achter zich liet, waren goed voor de nodige highlights en touchdowns. Daarnaast was hij de eerste speler sinds de jaren ’70 die een hattrick noteerde: een rushing touchdown, receiving touchdown en een punt return touchdown. Met andere woorden: Hill is een speler van wie we de komende jaren nog veel gaan horen.
Verrassing van het jaar
Ondanks dat het misschien geen gigantische verrassing was dat hij de leading receiver van de Chiefs was, was dit jaar wel de definitieve doorbraak van Travis Kelce die hem tot één van de beste tight ends in de NFL maakte. In elke categorie verbeterde hij zichzelf, en op Greg Olsen na was geen enkele tight end efficiënter als receiver dan de 27-jarige Kelce. Kortom, Kelce is een wapen dat de Chiefs de komende jaren moeten koesteren, zelfs al gooit hij af en toe een penalty flag terug naar een scheidsrechter…
Teleurstelling van het jaar
Ondanks de aanwezigheid van Hill en Kelce, mistte de Chiefs nog steeds een echte #1 receiver. Jeremy Maclin kampte veelal met blessures, terwijl mannen als Chris Conley en Albert Wilson zich nooit konden manifesteren als hele goede wapens. Het blijft daarmee een achilleshiel van de Chiefs, die met Hill weliswaar een effectieve receiver erbij hebben, maar nog steeds geen echte ‘go-to’ receiver hebben waar ze al jaren naar snakken. Want na Kelce (1,125 receiving yards) was de eerstvolgende receiver de eerder genoemde Tyreek Hill met slechts 593 receiving yards.
Offseason takenlijst
De eerste vraag is in hoeverre de Chiefs Alex Smith beschouwen als een quarterback met wie ze de Super Bowl kunnen winnen. Maar ervan uitgaande dat daar niks aan verandert, zullen de meeste versterkingen verdedigend ingebracht moeten worden. Van de secondary, tot de linebackers en defensive line kan extra versterking in de breedte geen kwaad. Daarnaast kan ook een sterke receiver die een fitte Maclin en de dynamische Hill kan flanken ook geen kwaad. Sterker nog, misschien kan dat het laatste beetje hulp zijn wat Smith nodig heeft om een offense te leiden die wél een play-off wedstrijd kan winnen.

Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen