30-in-30: Seattle Mariners

Spring Training is begonnen, dus SportAmerika’s 30-in-30 is weer terug. De hele maand maart maken we een pre-season-rondje langs alle Major League-teams. Hoe verliep 2016? Wat is er in 2017 te verwachten? Dertig teams in dertig dagen, met vandaag: Seattle Mariners.
MARINERS

WEER GEEN PLAY-OFFS

Het is inmiddels jaarlijks hetzelfde riedeltje voor de Mariners-fans, maar ook in 2016 kwam de ploeg tekort voor de play-offs. Het is inmiddels vijftien jaar geleden sinds Seattle voor het laatste nog mocht spelen na het reguliere seizoen, en daarmee wacht geen enkele ploeg langer dan de Mariners.
Toch was 2016 een jaar van vooruitgang, de ploeg eindigde boven Oakland en Los Angeles, en maakte zelfs nog lang kans op een wildcard. Mede dankzij het trio Nelson Cruz, Robinson Cano en Kyle Seager, kon de ploeg aanvallend op elk willekeurig moment een vuist maken, en ook qua pitching waren er genoeg werpers die goed genoeg waren om de ploeg er doorheen te slepen.
Uiteindelijk was er in de breedte toch te weinig stootkracht om uiteindelijk door te komen naar de play-offs, en daarom is general manager Jerry Dipoto tijdens het offseason dan ook druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat dit in 2017 wel het geval zal zijn.

TRANSFORMATIE

Ja er is nogal veel veranderd in Seattle, hoewel de eerder genoemde Kyle Seager, Nelson Cruz en Robinson Cano nog steeds centraal zullen staan in de Mariners-offense, is er wel de nodige hulp omheen gekomen.
De belangrijkste move die werd gemaakt was het binnenhalen van shortstop Jean Segura. Segura, die in 2016 .319 sloeg met 20 homeruns, eindigde in de NL MVP voting als dertiende en kan worden gezien als één van de beste aanvallende korte stoppen in de MLB. Want na wat tegenvallende jaren in Milwaukee, was hij vorig seizoen binnen een tegenvallend Arizona-team één van de verrassingen van het jaar.
Maar Segura kwam tegen een prijs, want de Mariners moesten wel hun jonge veelbelovende werper Taijuan Walker richting Arizona sturen, evenals de jonge korte stop Ketel Marte. Walker (4.22 ERA in 2016), kan in potentie een superster worden, maar werd in Seattle vaak geconfronteerd met wisselvalligheid. De kans dat de Mariners dit op korte termijn kunnen opvangen lijkt dan ook groot, en als bonus kregen ze ook nog outfielder Mitch Haniger mee om hun outfield te versterken. De 26-jarige Haniger deed het in 2016 degelijk tijdens zijn debuut voor Arizona, en mag in Seattle naar alle waarschijnlijkheid dagelijks gaan starten.

TRADES, TRADES, TRADES

Buiten deze Segura-trade om waren er echter nog genoeg andere moves. Wanneer we kijken naar spelers die mogelijk in de basis gaan staan, werden de volgende spelers tijdens dit offseason binnengehengeld:

  • 32-jarige outfielder Jarrod Dyson, sloeg in 2o16 voor de Kansas City Royals .278 met maar liefst 30 gestolen honken. Werper Nate Karns (5.15 ERA in 2016) ging richting Kansas City.
  • 38-jarige catcher Carlos Ruiz, de ervaren catcher zal waarschijnlijk als back-up van Mike Zunino dienen. Kwam in 2016 tot een slaggemiddelde van .267 voor de Phillies en Dodgers. Om Ruiz binnen te halen gaven de Mariners wederom een werper op, in dit geval Vidal Nuno (3.53 ERA als reliever in 2016).
  • 32-jarige infielder Danny Valencia, sloeg voor Oakland zeventien homeruns met 51 RBI’s tegen een slaggemiddelde van .287. Hij zal de aangewezen man worden om potentiële blessures en vrije dagen op te vangen. Seattle gaf een minor leaguer (Pete Blackburn) op om Valencia aan te schaffen.

En hiermee hebben we het enkel over drie veldspelers die waarschijnlijk tijdens opening day het roster zullen halen. Want daarnaast werden er talloze kleine moves gemaakt door Jerry Dipoto, en werd ook de starting rotation aangepakt.

VERS BLOED IN DE ROTATION

Met het wegruilen van de nodige werpers, moest ook de nodige versterking terugkomen. Om dit op te lossen werden Drew Smyly en Yovani Gallardo gehaald.
De 31-jarige Gallardo had het vorig jaar zwaar in Baltimore, waar zijn ERA boven de 5.00 uitkwam. De Mexicaan bulkt echter van de ervaring, en kan de Mariners in ieder geval de nodige innings geven in een stadion dat pitcher friendly is in vergelijking met dat van de Orioles. Voor Gallardo gaven ze zelf Seth Smith op, wiens rol eigenlijk overgenomen wordt door de eerder genoemde Mitch Haniger.
De 28-jarige Smyly was jarenlang één van de grotere talenten in de MLB (Hij was betrokken bij de trade die David Price van Tampa Bay naar Detroit bracht), maar had het dit afgelopen jaar ook niet altijd even makkelijk bij de Tampa Bay Rays. Statistisch beleefde hij met een ERA van 4.88 zijn slechtste seizoen tot dusver, en de Mariners hopen dat hij in Seattle zijn oude vorm kan terugvinden. De Mariners gaven zelf twee minor leaguers op en outfielder Mallex Smith, die ze eerder nog hadden overgenomen van de Atlanta Braves.
MARINERS LINEUO
Na al dat werk van Dipoto, is dit het team wat het in 2017 moet doen. Deze Mariners bezitten een in potentie dodelijk kwartet (Segura-Seager-Cano-Cruz). Toch blijven er vraagtekens bij de de kracht in de breedte en over de wisselvallige werpersstaff.

CONCLUSIE

De Mariners zijn al met al druk bezig geweest om een nog betere uitgangspositie te forceren in de competitieve AL West. De vraag is echter of het genoeg is. Met de Houston Astros en Texas Rangers zitten er twee gevaarlijke ploegen in de divisie. Ook de Los Angeles Angels met Mike Trout blijven een outsider.
Toch ziet dit team er wel sterk genoeg uit om mee te doen. Met wat geluk kunnen de M’s een wild-card pakken. Wanneer de sterspelers fit blijven kunnen ze aanvallend veel ploegen pijn doen. Als de werpers niet door de ondergrens heen zakken, zijn ze van één tot vijf betrouwbaar genoeg om ze door wedstrijden heen te helpen.
Het zal er dus om spannen. Wie echter naar de geschiedenis van de Mariners kijkt, moet vrezen dat het ook in 2017 nét niet genoeg zal zijn voor een play-off-plekje.

VERWACHTE EINDKLASSERING: 3E (AL WEST)

Graphics: Jasper Roos

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen