NCAA Tournament: Indiana wint klassieker, Alberts & Gonzaga 'dansen' door

KENTUCKY
Vannacht werden de eerste acht tickets voor de Sweet Sixteen verdeeld, en waar de meeste wedstrijden weinig verrassingen opleverden, was er één wedstrijd die volledig voldeed aan alle verwachtingen.
INDIANA
Want wat was dit een dijk van een wedstrijd. Indiana en Kentucky, twee illustere universiteiten die vroeger meer dan genoeg historische wedstrijden hebben afgewerkt, voegde gisteravond een nieuw hoofdstuk toe aan de rivaliteit.
Van begin tot eind waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, maar toch had de neutrale kijker telkens het gevoel alsof de Hoosiers de moment elke wedstrijd konden overnemen. Waar bij de Wildcats namelijk enkel Tyler Ulis en Jamaal Murray voor offense zorgde, was Indiana-topscorer Yogi Ferrell stil in de eerste helft.
Toch bleef het in de tweede helft veelal van hetzelfde, Ulis en Murray bleven het verschil maken terwijl het collectief van de Hoosiers zich voorbij de getalenteerde Wildcats probeerde te knokken. En met iets minder dan 7 minuten te gaan leek Indiana daadwerkelijk het verschil te gaan maken met een cruciale driepunter van freshman O.G. Anunoby.


Kentucky raakte lichtelijk in paniek, begon slechte schoten te nemen, en kon hierdoor de voorsprong niet meer teniet doen. En daarmee leed Kentucky een voor John Calipari unieke nederlaag.


En Indiana? Dat mag zijn borst gaan natmaken voor de als eerste geplaatste North Carolina Tar Heels. Maar niet voordat er gedanst is:


GONZAGA
Hoewel hij slechts drie minuten mee mocht spelen in de slotfase, is er toch reden voor een klein Nederlands feestje nadat Gonzaga met freshman Bryan Alberts in de gelederen zich heeft geplaatst voor de Sweet Sixteen. En dat met een meer dan indrukwekkende overwinning op het sterker geachte Utah.
Vanaf het begin af aan hadden de Utes echter niks te vertellen. De Bulldogs stormden over Utah heen met Domantas Sabonis (19 punten, 10 rebounds) voorop terwijl ook Eric McClellan (22 punten) en Kyle Wiltjer (17 punten) een sterke bijdrage leverden.


En daarmee is Gonzaga ineens een verrassend gevaarlijke ploeg voor de rest van het toernooi. Want voor het tweede jaar op rij haalt de ploeg de Sweet Sixteen, en met een bracket waarin Michigan State is weggevallen, staat alleen Syracuse of Middle Tennessee State tussen Gonzaga en de Elite Eight. En in de huidige vorm zullen er weinig ploegen zijn die daar zin in hebben.
Overige uitslagen – West Bracket
DUKE
Er was een geweldige demonstratie in de eerste helft, maar ook een belabberde tweede helft waarin de Duke Blue Devils bijna een gigantische voorsprong weggaven. Toch wist Duke met Yale af te rekenen en voor de 25ste keer de Sweet Sixteen te halen. Iets wat voor een groot deel te danken is aan Grayson Allen, die vooral in de eerste helft zijn innerlijke Steph Curry had gevonden.


In de volgende ronde zal Duke het op gaan nemen tegen het als eerste geplaatste Oregon, of tegen de als achtste geplaatste St. Joseph’s Hawks.
Overige uitslagen – Midwest Bracket
VIRGINIA
Zoals het de Butler Bulldogs betaamd maakten ze het de Virginia Cavaliers vannacht niet makkelijk. Maar uiteindelijk deden Malcolm Brogdon en de Cavaliers net genoeg om een upset te voorkomen tegen het altijd lastige Butler. In de eerste helft liep Virginia nog achter de feiten aan, maar in de tweede helft schoot de ploeg 73%, en dat schotpercentage was meer dan genoeg om de overwinning zeker te stellen.


IOWA STATE
Vorig jaar werd Iowa State nog verrast door het kleine UAB, maar dit jaar hebben ze al tweemaal op rij afgerekend met kleine universiteiten. Nadat in de vorige ronde Iona aan de kant werd geschoven met eenvoud, werd er ditmaal een einde gemaakt aan het sprookje van Arkansas-Little Rock.
De Cyclones mogen zich nu voorbereiden op een wedstrijd die waarschijnlijk een stuk uitdagender zal worden. Ditmaal zal er namelijk afgerekend moeten worden met de Virginia Cavaliers die als eerste geplaatst zijn in de Midwest Bracket.
Overige uitslagen – South Bracket
KANSAS
Kevin Ollie had als hoofdcoach van Connecticut nog geen enkele keer verloren in het NCAA Tournament. Maar voor alles is een eerste keer, en gisteren waren de Kansas Jayhawks dan ook een maatje te groot voor de Huskies die geen antwoord hadden op het gevaarlijke duo van de Jayhawks: Perry Ellis (21 punten) en Wayne Selden Jr. (22). En deze dominantie bleek wel uit mooiste dunks als deze:


Vandaag zal Kansas erachter komen wie de volgende tegenstander wordt. Deze zal komen uit de wedstrijd tussen #5 Maryland en #13 Hawaii.
MIAMI
De ACC beleeft vooralsnog een sterk toernooi, en de overwinning van Miami onderstreepte dit nogmaals. Maar net als bij Duke en Virginia, ging het ook voor de Hurricanes alles behalve gemakkelijk. Halverwege stonden de Shockers namelijk al 21 punten achter en leek de wedstrijd voorbij, maar met tien minuten te gaan in de tweede helft stond de ploeg zowaar voor en leek Wichita State wederom voor een stunt van jewelste te gaan zorgen.
Toen besloot Miami echter dat het genoeg was:


En vervolgens zouden de Hurricanes, onder leiding van point guard Angel Rodriguez (28 punten), de wedstrijd binnenslepen waardoor er voor Fred VanVleet en Ron Baker een einde komt aan hun tijd bij Wichita State. Een tijd waarin de Shockers zich ontpopten tot een gevaarlijke ploeg, maar niet één die goed genoeg was om dit jaar door te stoten naar de Sweet Sixteen.
De volgende horde voor Miami zal komen uit de wedstrijd tussen de #2 Villanova Wildcats en de #7 Iowa Hawkeyes.
Overige uitslagen – East Bracket
UNC
Iedereen in de East Bracket was niet helemaal gerust op de aanwezigheid van Providence en hun topscorer Kris Dunn. Tegen North Carlina bleek echter dat de ploeg, waar Dunn met 29 punten topscorer was, in de breedte niet sterk genoeg was om voor een verrassing te zorgen. Bij de Tar Heels scoorden vijf spelers meer dan tien punten, en was met name Brice Johnson sterk bezig met 21 punten en tien rebounds.
In de volgende ronde wacht nu een kraker van jewelste tegen Indiana, dat eerder op de avond het sterke Kentucky uitschakelde.
Foto: Getty Images/Archief

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen