March Madness: Virginia voor het eerst nationaal kampioen

Afgelopen nacht stond het slotstuk van March Madness op het programma. Twee teams die voor het eerst in de historie van de universiteit in de finale stonden, streden tot het bittere eind om de titel. Virginia zou na overtime uiteindelijk aan het langste eind trekken.

(1) VIRGINIA – (3) TEXAS TECH: 85 – 77 (OT)

Het duel begon zoals iedereen dat verwacht had. Na acht minuten waren beide teams aanvallend nog niet in vorm, maar verdedigend was het van beide kanten uitstekend. Dit veranderde halverwege de eerste helft. Beide teams begonnen in één keer de ene na de andere basket te maken, waardoor de score opliep. Na de eerste helft stond het 29-32 in het voordeel van Virginia. Beide teams gaven elkaar geen seconde ruimte. De grootste voorsprong gedurende de eerste helft was dan ook niet meer dan vijf punten.
In de tweede helft nam Virginia het heft in handen. Net zoals in de eerste helft was ook het begin van de tweede helft uitstekend. De Cavaliers namen meer dan tien punten voorsprong en leken met nog vijf minuten te gaan het kampioenschap wel binnen te hebben. Niks bleek minder waar. Texas Tech vocht zich terug in de wedstrijd en Virginia gaf net zoals in de Final Four in de slotfase een voorsprong van meer dan tien punten uit handen. De Red Raiders wisten uiteindelijk knap overtime af te dwingen.
In overtime zou Virginia uiteindelijk aan het langste eind trekken. De eerste twee minuten gingen nog gelijk op, maar daarna liep Virginia uit en zou het niet meer omkijken. Het is de eerste titel in de historie van de universiteit, net zoals het de eerste finale was van de universiteit. Texas Tech ziet zijn eerste finale in mineur eindigen.

GUY MVP

Kyle Guy werd vlak na het einde van de wedstrijd gekozen als MVP van de Final Four. De ervaren guard scoorde tijdens de finale 24 punten en schoot vier driepunters raak. Tevens was hij heel belangrijk in de slotfase. Toch had toekomstig NBA-speler De’Andre Hunter het misschien wel meer verdiend. De allround small forward was topscorer van de finale met 27 punten, negen rebounds en vier driepunters. Tevens was hij in de slotfase met een paar belangrijke schoten minimaal net zo belangrijk als Kyle Guy. Tot slot blonk ook Ty Jerome uit bij de Cavaliers. De nieuwe kampioen kreeg 16 punten, zes rebounds en acht assists van hun ervaren guard.
Bij Texas Tech was er ook een toekomstig NBA-speler de uitblinker. Jarrett Culver scoorde 15 punten met negen rebounds en vijf assists. Hij was samen met Davide Moretti (15 PTS) de topscorer aan de kant van de Red Raiders. Vanaf de bank kreeg Texas Tech veel productie van Brandone Francis (17 PTS, 4 REB) en Kyler Edwards (12 PTS, 3 REB). Toch bleek het niet genoeg te zijn voor het nationaal kampioenschap. Een verrassend goed toernooi van de Red Raiders wordt daarmee teleurstellend afgesloten.

(Top/Cover Photo: Matt York | AP Photo)