March Madness Update #1 – Arizona verrast door 'kleine' Buffalo


Gisteravond is het dan eindelijk begonnen: het NCAA Tournament. Vol verwachting keek iedereen met een bracket aan zijn of haar zijde naar de eerste wedstrijden in de hoop er zo goed mogelijk doorheen te komen. In totaal kwamen er zestien wedstrijden aan bod, waarvan een groot deel ‘s-nachts. Mede daarom brengen we in deze eerste March Madness Update alles snel in kaart zodat je helemaal op de hoogte bent van alle teams die nog in het toernooi zitten!


SOUTH REGION


ARIZONA’S NBA-TALENTEN VERSLIKKEN ZICH IN BUFFALO

De grootste verrassing van de avond kwam uit Boise, Idaho. Daar verwachtte iedereen toch wel dat de Arizona Wildcats, aangevoerd door toekomstig NBA-speler DeAndre Ayton, door zouden stoten naar de volgende ronde. Maar niets bleek minder waar.
Het waren namelijk de #13 Buffalo Bulls die dat feestje voorkwamen. Met een barrage aan driepunters (15-29) en een moordend tempo wisten de talenten van #4 Arizona geen raad. De Wildcats werden namelijk gedwongen om meer op zoek te gaan naar de driepunter, dan naar hun big man DeAndre Ayton. Hoewel Ayton en mede-forward Dusan Ristic gecombineerd tot 30 punten kwamen, kwam de rest nooit op gang.


De hierboven succesvolle Jeremy Harris en Wes Clark zijn daarbij twee namen om in de volgende ronde in de gaten te houden. Beide guards waren gecombineerd goed voor 48 punten, schoten 20-uit-34 waarvan 6-uit-14 uit driepunters. Al met al was het meer dan genoeg voor een 89-68 overwinning, en de volgende tegenstander is daarmee gewaarschuwd.
Die volgende tegenstander is dan #5 Kentucky. De Wildcats uit Kentucky kwamen met 78-73 langs de Wildcats van #12 Davidson. Wat vooral noemenswaardig was in deze wedstrijd is dat Kentucky voor het eerst sinds 26 november 1988 geen driepunter (!) maakte. Sowieso was het voor het eerst in de rijke geschiedenis dat de Wildcats wisten te winnen zonder een driepunter te maken.

#11 LOYOLA-CHICAGO SLAAT IN SLOTSECONDEN TOE

De zuidelijke helft van de bracket was zonder meer de meest spectaculaire van de eerste speeldag. Want naast de overwinning van #13 Buffalo, wist ook #11 Loyola-Chicago voor een stuntje te zorgen door de #6 Miami Hurricanes te verslaan.
De wedstrijd tussen de Ramblers en de Hurricanes ging continu heen en weer. Een late gemiste free throw van NBA-prospect Lonnie Walker kwam Miami echter duur te staan. De Ramblers namen de bal met tien seconden te gaan, sprintten naar voren waarna Donte Ingram werd gevonden voor het mooiste schot van de avond.


De laatste keer dat de school überhaupt in het NCAA Tournament zat, was in 1985. Toen eindigde het in de Sweet Sixteen tegen Georgetown en de welbekende NBA-legende Patrick Ewing. Als ze deze stunt willen herhalen, dan zal in de volgende rond afgerekend moeten worden met #3 Tennessee. De Volunteers kenden in hun eerste ronde totaal geen moeite met #14 Wright State: 73-47.


EAST REGION


NBA-PROSPECT COLIN SEXTON STAAT OP VOOR #9 ALABAMA

Voorafgaand waren er vrij veel mensen niet blij dat Alabama, dat in het reguliere seizoen vijftien wedstrijden had verloren, als #9 seed het toernooi in kwam. Hun sterspeler, freshman Colin Sexton, zorgde er echter voor dat de monden van deze criticasters werden gesnoerd. Zijn 25 punten waren er namelijk mede voor verantwoordelijk dat de ploeg met 86-83 voorbij de #8 Virginia Tech Hokies kwam.


In de volgende ronde wacht nu dus – niet geheel verrassend – #1 Villanova. De Wildcats kenden zoals te verwachten was geen problemen met #16 Radford: 87-61. Van de kant van Villanova was het een ware demonstratie waarbij maar liefst zes spelers minimaal tien punten noteerden. De Crimson Tide van Alabama zal dus in topvorm moeten zijn als ze voor een verrassing willen zorgen.

#3 TEXAS TECH MET SCHRIK VRIJ

Elders in de bracket waren het de #3 Texas Tech Red Raiders die opgelucht adem haalden. Vroeg in de tweede helft keken de Red Raiders nog tegen een achterstand aan, maar uiteindelijk werd het Texaanse onderonsje met #13 Stephen F. Austin gewonnen met 70-60. Het echte hoogtepunt van deze wedstrijd kwam echter uit de eerste helft van Zhaire Smith.


Zhaire Smith en Keenan Evans (topscorer met 23 punten) kruisen in de volgende ronde de degens met #6 Florida. De Gators maakten een einde aan het korte sprookje van #11 St. Bonaventure dat twee dagen eerder nog van UCLA had gewonnen voor de eerste toernooioverwinning sinds 1970. De Rus Egor Koulechov was met twintig punten de grote man in een relatief zakelijke overwinning: 77-62.


WEST REGION


KUIPER EN #13 UNC GREENSBORO VERLIEZEN NIPT

Niemand minder dan landgenoot Jordy Kuiper zorgde met zijn #13 UNC Greensboro Spartans gisteren bijna voor een daverende verrassing. Tegen #4 Gonzaga ging de ploeg het einde mee, en met minder dan twee minuten te gaan was het zelfs de Groninger zelf die de Spartans op voorsprong zette:


Het mocht echter niet baten, want in de slotfase wisten de Bulldogs hun rug te rechten en toch een 68-64 overwinning neer te zetten. Zodoende geen upset met een Nederlands randje maar wel een matchup tussen #4 Gonzaga en #5 Ohio State in de volgende ronde. De Buckeyes hadden het ook lastig tegen de #12 South Dakota State Jackrabbits, maar ook zij wisten uiteindelijk zaken op orde te stellen met een 81-73 overwinning.
Verder op in de bracket waren er weinig verrassingen. De #3 Michigan Wolverines kenden geen problemen met #14 Montana: 61-47. In de #6-#11 matchup wist de hoger geplaatste ploeg ook te winnen. Al hadden de #6 Houston Cougars wel veel moeite, want met een minimaal verschil van twee punten overleefde de universiteit uit Texas tegen de #11 San Diego State Aztecs na een knotsgekke slotfase: 67-65.


MIDWEST REGION


EXIT TRAE YOUNG EN #10 OKLAHOMA

Waar Colin Sexton wel zijn team wist te dragen, daar konden basketbalfans maar één wedstrijd genieten van Trae Young. Het jonge fenomeen dat hierna op weg lijkt naar de NBA, verloor met de Sooners na verlenging van de #7 Rhode Island Rams. Trae Young deed er met 28 punten alles aan om Oklahoma te behoeden voor een nederlaag, maar uiteindelijk was Rhode Island té goed voor Young en co.


De veelzijdigheid van Rhode Island bleek wel uit het feit dat vier guards minimaal dertien punten scoorden. Die veelzijdigheid nemen ze nu mee naar #2 Duke dat zonder problemen door kwam. Geleid door Marvin Bagley’s 22 punten wonnen de Blue Devils met 89-67 van #15 Iona. Ook #1 Kansas voorkwam een historische upset van een #16 seed door met 76-60 te winnen van #16 Penn. Toch was het in het begin nog wel even spannend…


Ondanks dat het in de eerste helft spannend was, maakten de Jayhawks in de tweede helft aan alle twijfels een einde. Voor de Jayhawks wacht nu een ontmoeting met #8 Seton Hall, dat in een shootout te sterk was voor #9 N.C. State: 94-83.

Coverfoto:Lukas Keaproth/Loyola-Chicago University

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

4 REACTIES

  1. Ff off topic, ik kan me nog herinneren dat Sportamerika een artikel had geplaatst over alle Nederlanders in college basketbal. Kunnen we daar is een keer een update van verwachten? Het lijkt me tof om een lijst te hebben met alle Nederlanders in de NCAA.

  2. UMBC! Net wakker na een hele nacht March Madness. Ik verwacht een ronkend verhaal over UMBC vs. Virginia. Legendarisch. En niet een buzzer beater, maar 20 punten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen