30-in-30 Season Preview 2018: Kansas City Royals


Vandaag komen we in de 30-in-30 aan bij een mijlpaal: de Royals zijn het laatste team dat de magische grens van .500 niet wist te bereiken in 2017. Helaas voor Royals-fans was de offseason van wie iedereen wist dat hij zou komen eindelijk hier. See what I did there? 
GM Dayton Moore heeft aangekondigd dat de Royals vanaf nu in rebuild zijn. Veel anders kan Moore niet, nu de twee (wellicht) beste spelers in free agency zijn vertrokken: Eric Hosmer (San Diego Padres) en Lorenzo Cain (Milwaukee Brewers). Voor de technische baas ligt echter wel een loodzware taak te wachten. Hij mag immers beginnen vanaf nul: het MLB roster is matig en de farm wordt als één na slechtste bestempeld.

— SPORTAMERIKA MLB SEASON IN REVIEW 2017: KANSAS CITY ROYALS

In 2017 ging het nog wel aardig en eindigden de Royals in de zwakke AL Central nog bijna op .500. Misschien heeft die zwakte van de divisie wel meegespeeld in de beslissing om niet eerder in rebuild te gaan. Het lijkt gedaan met het Royals tijdsperk, waarin natuurlijk als hoogtepunt wél de World Series werd gewonnen in 2015 en de AL pennant in 2014. Na het verlies van Hosmer en Cain lijkt het voorlopig gedaan voor de Royals. Enig lichtblauw licht aan het einde van de tunnel is nauwelijks waarneembaar.

Cain, Hosmer en Moustakas nemen afscheid van het Royals Publiek. Moustakas hier nog in de veronderstelling te vertrekken. (Charlie Riedel/AP/Archief)

2018: WIE KUNNEN WE TRADEN?

In 2018 hoeven fans niet te verwachten dat er een team zal staan dat er voor gaat. In plaats daarvan mogen de fans hopen dat een aantal spelers iets moois kan neerzetten, waarna ze linea recta naar een ander team worden geloodst. Deze harde realiteit is het gevolg van te optimistische keuzes bij een small market team in het verleden. Wie zijn dan de mogelijke trade chips?
Er is natuurlijk catcher Salvador Pérez. De Venezolaan is pas 27 jaar oud en vertegenwoordigt grote waarde. Nu zijn zulke goede catcher schaars in de league, maar kan het team echt Pérez van de hand doen? Het gat zou wel heel zwart worden. Verder is er natuurlijk southpaw Danny Duffy. De Kansas City ace heeft echter al aangegeven nergens heen te willen (maar wat heeft hij te willen?). Medewerper Kelvin Herrera is een andere optie, ook gezien zijn aflopende contract. Als laatste is er laatbloeier Whit Merrifield, die hoge ogen gooide in 2017 (.288/.324/.460).

LINE-UP

Het vertrek van de nummer drie en cleanup hitter in je opstelling doet pijn. Veel pijn. Het is dan ook geen wonder dat deze 2018 line-up geen schim is van de 2017 line-up, waarin nog hoop gekoesterd werd. Voor enige power is eerst free agent Lucas Duda nog overgekomen van de New York Mets voor een luttele 3,5 miljoen dollar en één jaar contract. Gelukkig voor KC-fans tekende ook derde honkman Mike Moustakas een nieuw éénjarig contract. Overigens wel met een flinke korting op de 17,4 miljoen dollar die hij had ontvangen als hij zijn qualifying offer had geaccepteerd: 6,5 miljoen dollar.

Om catcher Pérez, leadoff hitter Whit Merrifield en de verrassend gebleven Moustakas heen is het eigenlijk pure armoede. Skipper Ned Yost zal voortaan toch moeilijk een glimlach op zijn gezicht kunnen toveren bij het invullen van de line-up. Jorge Soler en Alex Gordon zouden het seizoen op zijn minst dragelijk kunnen maken voor KC, maar dat is wel een erg grote ‘wat als’ op dit punt in hun carrière. Korte stop Alcides Escobar kreeg een éénjarig contract van de Royals, waardoor hij nu Adalberto Mondesi in de weg zit. Waarom? Wie het weet mag het zeggen.

PITCHING STAFF: ROTATION

De startende werpers zijn gemiddeld, wat voor de Royals betekent het sterkste punt aan hun roster. Linkshandige pitcher Danny Duffy en righty Ian Kennedy voeren de rotatie aan. De heren hebben ruimschoots laten zien wat ze waard zijn in The Show. Bovendien zou je Duffy zelfs kunnen bestempelen als echte ace.
Daarna wordt het snel minder met de werpers, maar het blijven zeker studenten-tienen voor een team in rebuildJason Hammel zal waarschijnlijk als derde starten. Van hem zal GM Moore hopen dat hij fit blijft en hoge ogen gooit, zodat hij als rental weg kan voor de trade deadline. Achter Hammel vinden we Nate Karns en Jake Junis. Geen grote namen, maar dat hoeft ook niet. Op de rotatie valt, zeker gezien de rest van het team, niets aan te merken.

Kansas City Royals ace Danny Duffy (Ed Zurga/Getty Images/Archief)

PITCHING STAFF: BULLPEN

Van “De Grote Drie” die elke wedstrijd van negen tot zes innings konden verkorten (Holland, Davis en Kelvin Herrera) is alleen Kelvin Herrera nog over. Hij zal dit jaar dan ook de closer rol opnieuw op zich nemen, wat hij tot dusver altijd verdienstelijk heeft gedaan. Zijn set-up man luistert naar de naam Brandon Maurer, waarna het eigenlijk wel klaar is met bekende namen.
De bullpen is gevuld met namen als Wily PeraltaKevin McCarthy, Brad Keller en lefty Brian Flynn. In de Rule 5 Draft namen de mannen in het lichtblauw een gokje met Burch Smith. Smith, 28, heeft zeker potentie en komt terug van Tommy John-operatie. Misschien dat hij een interessante speler kan worden voor Ned Yost.

CONCLUSIE

De Kansas City Royals zullen naar verwachting in een diep gat terecht komen na het verliezen van Lorenzo Cain en Eric Hosmer. Lichtpuntjes zijn moeilijk te vinden op zowel de korte als lange termijn. Het is leuk voor de fans dat Mike Moose Moustakas een jaartje extra blijft, maar ook hij zal onvermijdelijk vertrekken. De Royals hebben hun trofee behaald, maar zullen de komende jaren daar de hoge prijs voor moeten betalen.
Het is te hopen voor de Royals dat er door middel van prestaties van een aantal spelers een aantal prospects kan worden binnengehaald, want talent in de Minors is er evenmin. Dat talent kan in 2019 in ieder geval binnen worden gehaald, want de Royals zullen ongetwijfeld een hoge draftselectie binnenslepen aankomend seizoen. Good luck, Royals fans. Voor de draft pick is het wel vervelend dat de AL Central vrij zwak is, met de Detroit Tigers en de Chicago White Sox. SportAmerika schat deze teams op dit moment nipt iets zwakker in.

VERWACHT RESULTAAT: 3e (AL CENTRAL)

Coverphoto: Jamie Squire/Getty Images/Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen