NFL Season in Review 2018: Washington Redskins


Met het seizoen in de boeken en het off-season onderweg, werpen we een blik in de achteruitkijkspiegel van het NFL-seizoen. In volgorde van de draft, van slechtste team naar het beste, kijken we terug op het seizoen van de 32 verschillende NFL-teams. Vandaag in deel 13: Washington Redskins.
Het was voor de mannen uit de Amerikaanse hoofdstad een seizoen om snel te vergeten. Met slechts zeven overwinningen en negen verliespartijen zijn het vooral blessures die de Redskins de das om hebben gedaan. Toch waren blessures niet de enige reden voor de tegenvallende resultaten. Rare beslissingen vanuit de coaches en free agents die verwachtingen niet konden waarmaken telden ook zwaar mee. Van de vier seizoenen waarin Jay Gruden de Redskins onder zijn hoede heeft, is de ploeg nu al driemaal de play-offs misgelopen.

WAT GING GOED IN 2017?

KENDALL FULLER BELEEFT TOPJAAR

Tweedejaars cornerback Kendall Fuller was afgelopen jaar een ware revelatie. De speler die in de derde ronde in de draft werd gekozen liet zich meteen gelden als slot corner. Een van de meest veeleisende rollen in het moderne American Football. Fuller liet zien dat hij een gave heeft om voor zijn tegenstander naar de bal te komen. Hiermee werd hij een stabiele factor in een secondary die toch al bol staat van de ervaring.
Fuller slaagde erin om Bashaud Breeland en Josh Norman te overklassen met 41 tackles, vier interceptions en één forced fumble. Niet alleen zijn cijfers zijn indrukwekkend. Ook de manier waarop hij speelde tegen de league’s beste wide receivers was mooi om te zien. Een voorbeeld daarvan was hoe hij erin slaagde om Arizona Cardinals ster Larry Fitzgerald in week 15 uit de wedstrijd te spelen.

WEEK DRIE

Van alle zeven overwinningen was de wedstrijd tegen de Oakland Raiders in week drie één van de betere. Tijdens de 27-10 overwinning zag je een team met volop Super Bowl aspiraties. Het was de enige wedstrijd waarin zowel offensief als defensief alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Het liep zoals het moest lopen voor ‘The Burgundy and Gold‘.
Voor Kirk Cousins en zijn vernieuwde receiving corps begon het lekker te lopen. De quarterback speelde een bijna vlekkeloze wedstrijd. Hij miste slechts vijf van zijn 30 passes, gebruikte acht verschillende receivers, haalde 365 yards en gooide drie touchdowns. Cousins hoefde zijn kleren niet bij de vuile was te gooien aangezien zijn offensive line hem redelijk schoon hield. Ze gingen uitstekend om met de pass rush van Khalil Mack en Bruce Irvin. Er was goede offensieve balans tussen passing en rushing met 34 rush-pogingen en een totaal van 116 rushing yards.
Aan defensieve kant was het even indrukwekkend. De groep van Manusky speelde een fysiek sterke westrijd. Het hield Marshawn Lynch tot een schamele 18 yards, waarmee het ‘Beast Mode’ aardig onder controle hield. De pass rush overrompelde Derek Carr met vier sacks. Carr werd constant onder druk gezet en was niet in staat om in contact te komen met zijn explosieve receivers. Het leek net alsof de snelle receivers van Oakland vastgeketend  waren aan de Redskins secondary. Josh Norman strooide na afloop ook nog wat zout in de wonden.


Op dat moment voelde de overwinning als een duidelijk statement aan de rest. Met de kennis van nu is het bitterzoet om te weten wat er had kunnen gebeuren als iedereen blessurevrij had kunnen blijven.

WAT GING FOUT IN 2017?

INJURY BUG

In veel gevallen kun je niet alle schuld van een tegenvallend seizoen leggen bij blessures. In het geval van De Redskins waren het er bovengemiddeld veel. Aan het eind van het seizoen stonden maar liefst twintig spelers op de injured reserve-lijst. De Redskins hebben op z’n minst 26 verschillende offensive line-combinaties gebruikt. Met name in de passing game had Kirk Cousins veel effectiever kunnen zijn. Ware het niet dat zijn twee favorieten doelwitten running back Chris Thompson en tight end Jordan Reed dankzij blessures het merendeel van het seizoen niet tot zijn beschikking had.
Aan de defensieve kant beet de injury bug ook flink hard. Het verlies van top draft pick Jonathan Allen in week vijf was een enorme aderlating. Net als linemen Matt Ioannidis en Terrell Mcclain, terwijl leading tackler Zach Brown ook niet blessure vrij bleef. Zijn mede inside linebackers Mason Foster en Will Compton bleven evenens niet blessurevrij.

REDSKINS VS. COWBOYS RIVALRY

Het is not done om van je grootste rivaal te verliezen. Om twee keer in één seizoen te verliezen van de Cowboys uit Dallas is voor de Redskins een schande. In week 8 waren het vooral Ezekiel Elliott met zijn twee touchdowns, een geblokkeerde field goal en drie turnovers die tot thuisverlies leidde. Het duel in Dallas (week 13) werd uiteindelijk het dieptepunt van het seizoen. Kirk Cousins kwam nog wel tot 251 passing yards, maar running back Samaje Perine kwam slechts tot 38 rushing yards en dan wordt het aanvallend een moeilijk verhaal. Er werd niet alleen verloren met 38-14. Na deze wedstrijd was alle hoop op de play-offs in één klap vervlogen.

DEFENSIEVE MISCOORDINATIE

Ondanks dat er veel vers bloed aan de defensie was toegevoegd via de draft en free agency. Heeft defensive coordinator Greg Manusky er geen geheel van kunnen maken. Met name zijn wedstrijdvoorbereiding, tactisch inzicht en aanpassingen tijdens een wedstrijd zorgde ervoor dat de Redskins vaak achter de feiten aanliepen. Het gebeurde te vaak dat de defensie geen antwoord of plan B had voor de gevaarlijke offensieve wapens van de tegenstander. Een teken van geen goede voorbereiding. Manusky week zelden af van zijn visie, zelfs toen de blessures zich ophoopte. Verder had hij geen goede aanpak om spelmakers zoals Zach Ertz van de Eagles en Travis Kelce van de Chiefs uit te schakelen.

WAT BRENGT 2018?

WERK AAN DE WINKEL
Er is eindelijk duidelijkheid rondom de situatie van Kirk Cousins. De quarterback vertrekt als free agent naar de Minnesota Vikings. Om de leegte van Cousins op te vullen hebben de Redskins Alex Smith van de Kansas City Chiefs aangetrokken. Het kostte de Redskins een derde ronde pick en de veelbelovende slot corner Kendall Fuller. Alex Smith ondertekende een vierjarig contract waardoor voorlopig de onrust rondom de quarterback positie is weggenomen. Voor de rest zal het een druk off-season worden voor de Redskins. In de draft zal er zeker gekeken moeten worden naar een cornerback. Ze hebben natuurlijk Josh Norman nog, maar ze verloren al twee goede cornerbacks. Kendall Fuller gaat naar de Chiefs, terwijl ze Breshaud Breeland als free agent hebben laten gaan naar de Carolina Panthers. Er zal nog flink gesleuteld moeten worden om na twee jaar eindelijke weer eens de play-offs te halen.

Cover photo: Getty Images (archief)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen