March Madness Preview – West Bracket: Gaat Gonzaga het waarmaken?

Op zestien maart begint officieel het NCAA Tournament, de komende dagen zullen we op SportAmerika kort elke regio bekijken om de favorieten en de outsiders uit te lichten.
NCAA BRACKET

SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE SPORTAMERIKA BRACKET

De Favorieten

#1 Gonzaga Bulldogs
Op 26 februari leed Gonzaga haar enige nederlaag tegen BYU. Verder bleven de Bulldogs ongeslagen, maar het primaire argument blijft dat dit komt door de zwakke West Coast Conference waarin ze uitkomen. Maar dat neemt niet weg dat teams als Florida, Iowa State en Arizona, die allemaal meedoen aan het NCAA Tournament, wel werden verslagen. De vraag is alleen of het makkelijke schema richting het NCAA Tournament het team wel klaar heeft gemaakt voor een potentieel zware weg richting de Final Four.
#2 Arizona Wildcats
Dit jaar wordt de finale in Glendale gespeeld, en dat zal de Wildcats erop gebrand maken om aan deze kant van het schema richting de Final Four te stormen. Na een pijnlijke nederlaag tegen Oregon, won de ploeg negen van haar laatste tien wedstrijden om zodoende de Pac-12 titel te grijpen. Eén van de mogelijke mismatches is hier de jonge Fin Lauri Markkanen, die als een typische Europese center heel veel range heeft, en wanneer hij het op zijn heupen krijgt zijn de Wildcats aanvallend haast niet te stoppen.

De Outsiders

#3 Florida State Seminoles
De Seminoles hebben weliswaar een lastige tegenstander in de eerste ronde in #13 Florida Gulf Coast, maar geen enkel team is in de breedte zo sterk als de Seminoles. Wisselvalligheid wil de ploeg echter nog weleens plagen, maar wanneer guard Dwayne Bacon en toekomstige NBA’er Jonathan Isaac genoeg scoren, en de defensie zijn werk doet, kunnen ze iedereen pakken.
#6 Maryland Terrapins
Gezien hun vorm zou je Maryland niet per definitie een outsider noemen, maar ze hebben één factor die een rol kan spelen, en dat is Melo Trimble. Vaak is een ervaren guard die elk moment een wedstrijd kan overnemen één van de benodigdheden voor elk team dat ver wil komen, en wanneer Trimble in bloedvorm verschijnt, dan wilt niemand tegenover Maryland uitkomen.

Potentiële Cinderella

#9 Vanderbilt Commodores
Het is geen traditionele cinderella, maar met #8 Northwestern – dat overigens voor de eerste keer OOIT meedoet aan het NCAA Tournament – hebben ze een doenbare eerste ronde. Daarna wacht Gonzaga, misschien wel de zwakste #1 seed van alle regio’s. En zodra ze daar voorbij zijn zitten ze al bij de laatste zestien als #9 seed. Zelfs al komen ze dan uit de grotere SEC Conference, dan zou het nog razend knap zijn als ze het eerste weekend doorkomen, maar het behoort zeker tot de mogelijkheden.
#12 Princeton Tigers
Wil je een echte cinderella hebben, dan vindt je deze meestal in de #12-#5 matchup. Princeton is een ploeg die leeft van de driepunters en vrije worpen, en speelt zoals veel Ivy League ploegen dat vaak doen heel verzorgd basketbal. In #5 Notre Dame treffen ze een ploeg die heel wisselvallig kan zijn en eigenlijk geen bank heeft. Neem daarbij dat in de volgende ronde het net zo kwetsbare en wisselvallige #4 West Virginia kan wachten, en Princeton lijkt een hele aannemelijk cinderella. Zolang de driepunters maar wel vallen…

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen