Knotsgekke slotfases domineren week 1 CFB

Het college football-seizoen is afgelopen weekend echt begonnen, en meteen regende het bizarre slotfases en spannende duels. Daar waar de echte upsets uitbleven (Virginia Tech verloor van Old Dominion en Utah verloor van Florida) en Ohio State en Georgia overtuigend van Notre Dame en Oregon wonnen, was er zeker op zaterdagavond en nacht genoeg spektakel.

LSU – FLORIDA STATE

De meest krankzinnige slotfase vond plaats in het Superdome in New Orleans, waar de LSU Tigers en Florida State Seminoles er een spectaculair vierde kwart van maakte. Met een 17-10 voorsprong begon Florida State, dat beter speelde maar verzuimde om verder uit te lopen, aan het beslissende kwart. Al snel was daar, met nog 10 minuten te gaan, een touchdown die de Seminoles op 24-10 bracht. Game over zullen de meeste gedacht hebben. Fout.

Met nog 4.24 minuten te gaan gooide transfer QB Jayden Daniels een touchdown naar Jaray Jenkings om de score naar 24-17 te brengen. Een verschil van zeven punten dus maar. Vervolgens begon de chaos. Florida State werd gestopt en moest punten, waarna LSU de bal dus terug kreeg. LSU kreeg echter te maken met een fair catch fumble bij de punt return, waarna Florida State vlak voor de endzone de bal kreeg en de wedstrijd over leek te zijn. Vervolgens besloot met nog 1.25 minuten te gaan Florida State de bal ook te fumbelen vlak voor de endzone van LSU, waardoor LSU vanaf de 1-yard line mocht proberen binnen 1.25 minuten de oversteek te maken naar de andere endzone.

Dit lukte, onder leiding van QB Daniels (26-35, 209 yds en 2 TD’s). Met nog een seconde te gaan scoorde LSU, waardoor het 24-23 werd. Het extra punt dat zou volgen was voldoende om overtime af te dwingen. Kicker Damian Ramos deed niks fout, maar het was Florida State dat de kick blockte. Florida State won zo op wonderbaarlijke wijze alsnog terecht de wedstrijd: 24-23.

NORTH CAROLINA – APP STATE

North Carolina en Appalachian State maakte het echter nog bonter. De uitslag zelf, 63-61 North Carolina, zegt op zich al voldoende. Toch gebeurde het meeste tijdens het vierde kwart. Met een comfortabele 41-21 voorsprong en een goed spelende vervanger van Sam Howell (Drake Maye: 24-34, 352 yds en 4 TD’s) leken de Tar Heels op weg naar een 2-0 record. De verdediging besloot vervolgens zowat elke drive van App State door te laten.

Met nog 10:37 minuten te gaan in kwart vier was het ineens 41-35 en was alle spanning weer terug. Vervolgens scoorde App State een touchdown, antwoordde North Carolina met een TD, scoorde App State twee touchdowns en antwoordde North Carolina wederom met een touchdown. Zo was de stand, met nog 2:50 minuten te gaan, 56-49 in het voordeel van de Tar Heels. Alsof er nog niet genoeg chaos was geweest, werd er nog een schepje bovenop gedaan.

App State antwoordde wederom met een touchdown drive, waardoor het met nog 0:38 seconden te gaan 56-55 werd en overtime eraan zat te komen. App State ging echter voor twee punten en miste op een haar na de conversion. Vervolgens kwam er een onside kick van App State, die werd gevangen door North Carolina en meteen omgetoverd kon worden in een touchdown: 63-55. Toch was het nog niet voorbij, want App State reageerde in no-time met een touchdown. Met nog 0:19 seconden te gaan was het 63-61 voor North Carolina en had App State de kans om met een two point conversion overtime af te dwingen. Ook deze mislukte nipt, waardoor North Carolina na een knotsgek vierde kwart met 63-61 won.

NC STATE – EAST CAROLINA

Dan het duel tussen rivalen NC State en East Carolina, een duel dat met 21-20 gewonnen werd door NC State. Ondanks dat het niveauverschil duidelijk was, was NC State enorm slordig en maakte het de wedstrijd niet af. Met nog 5:20 minuten te gaan stond NC State op een 21-14 voorsprong, maar ze deden er alles aan om die voorsprong eg te geven.

Dit lukte ook bijna. Het begon met een fumble, waar East Carolina in de drive die volgde niet van profiteerde. Vervolgens besloot QB Devin Leary van NC State een interception te gooien. De drive van East Carolina die volgde was wel een touchdown drive, waardoor het 21-20 werd. Kicker Owen Daffer miste echter de extra point kick. Het zou het begin van een dramatische slotfase voor de kicker worden.

NC State kreeg de bal daarna terug en kon het duel met een lange drive afmaken, maar deed dit niet. East Carolina kreeg met nog drie minuten te gaan in het vierde kwart de bal terug om de voorsprong te pakken. Met nog 0:09 seconden te gaan werd East Carolina echter op third down gestopt. Dit was op de 24-yard line van NC State, waardoor een field goal voor de overwinning de logische keuze was. Kicker Daffer miste echter de (op het oog) gemakkelijke field goal, waardoor NC State op een bizarre manier door het oog van de naald kroop.

WEST VIRIGINIA – PITTSBURGH

Ook de rivaliteit tussen West Virginia en Pittsburgh leverde in de nacht van donderdag op vrijdag al spektakel op. Alhoewel het niet kan tippen aan de drie duels hierboven, leverde ook dit duel in het vierde kwart genoeg spanning op. Pittsburgh begon met een 17-24 voorsprong aan het vierde kwart.

De eerste vijf minuten van het vierde kwart scoorde West Virginia onder leiding van JT Daniels twee touchdowns, waardoor de Mountaineers ineens 31-24 voor stonden. Pittsburgh had vier minuten voor tijd pas een antwoord en kwam dankzij een touchdown drive op gelijke hoogte 31-31. Vervolgens sloeg het noodlot bij JT Daniels toe.

De transfer QB, overgekomen van Georgia, gooide met nog 2.58 minuten te gaan een interception die een pick-6 bleek te zijn. Met een 31-38 achterstand kreeg Daniels het met zijn offense vervolgens niet voor elkaar om dit verschil weg te werken. Ze kwamen nog een heel eind, maar uiteindelijk werden ze gestop op de 28-yard line van Pittsburgh.