Houston en Baylor voor het eerst sinds 37 en 71 jaar weer naar Final Four

Zowel Baylor als Houston hebben afgelopen nacht een einde gemaakt aan een flinke Final Four-droogte. Houston plaatste zich voor het eerst sinds 1981 voor de laatste vier door Oregon State te verslaan, terwijl Baylor de Arkansas Raizorbacks aan de kant schoof en voor het eerst sinds 1950 naar de Final Four mag.


MIDWEST


#2 HOUSTON – #12 OREGON STATE: 67-61

De eerste universiteit die zijn ticket naar de Final Four kon gaan boeken was Houston. De Cougars bereiken dankzij een 61-67 overwinning op de #12 Oregon State Beavers voor het eerst sinds 1984 de laatste vier van het NCAA Tournament. Zo kroonde Houston zich als winnaar van de dit jaar knotsgekke Midwest Region.

Eigenlijk stond Houston vanaf het begin van de wedstrijd al op een voorsprong. Deze voorsprong varieerde van twee a drie punten tot tien punten en kwamen eigenlijk pas in de slotfase echt in gevaar. Oregon State naderde met nog een minuut of vijf te gaan de Cougars, waardoor de slotfase nog spannend werd. Ethan Thompson (11 PTS) en Maurice Calloo (13 PTS) waren de topscoorders bij de Beavers. Oregon State schoot gedurende de wedstrijd een stuk beter dan Houston (47% om 32% FG, 38% om 34% 3PT), maar liet het in andere categorieën liggen.

De belangrijkste hiervan was rebounding (29-41). Specifiek de offensive rebounding (7-19), waardoor Houston ondanks mindere shooting wel 15 meer schotpogingen kreeg dan Oregon State. Bij Houston, dat met de free throw game het duel tijdens de slotfase uiteindelijk in het slot gooide, blonk het duo Marcus Sasser (20 PTS) en Quinten Grimes (18 PTS) ook in dit duel weer uit. Houston dus door naar de Final Four, waar het zaterdagnacht zal spelen tegen de Baylor Bears.


SOUTH


#1 BAYLOR – #3 ARKANSAS: 81-72

De Baylor Bears, die zich voor het eerst sinds 1950 (71 jaar!) hebben geplaatst voor de Final 4 van het NCAA Tournament. Baylor was als #1 seed de grote favoriet in de South region en heeft deze status waargemaakt. In de Final Four werd Arkansas met 81-72 verslagen.

Baylor begon met een 8-0 run aan het duel en was vooral tijdens de eerste tien minuten zowel aanvallend als verdedigend niet te stoppen. Topscoorder bij de Baylor Bears was Macio Teague, goed voor 22 punten. Baylor was aanvallend sowieso extreem goed in vorm tijdens dit duel: 48% FG, 53% 3PT (!). Het laat ook meteen het grootste mankement van Arkansas zien: fantastische en explosieve offense, geen fantastisch defense.

Arkansas kwam richting het einde van de eerste helft terug van die bijna 20 punten achterstand en bracht het gat voor rust terug tot acht punten. In de tweede helft liep Baylor echter weer uit en viel de topscoorder vaan de Raizobacks, JD Notae (14 PTS), uit dankzij zijn vijfde foul. Arkansas deed gedurende het duel aanvallend niet veel fout, maar had gewoon geen antwoord op de offense van de Baylor Bears. Daarnaast viel de offense van Arkansas (48% FG, 27% 3PT) in de slotfase stil en waren er teveel turnovers (15, tegenover 9 van Baylor), waardoor Baylor uiteindelijk het duel kon uitspelen. Zo plaatste Baylor zich dus voor de Elite 8, waar het dus Houston tegen zal komen.

Photo: Jenna Watson/USA TODAY Sports

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen