Hoe zijn de Nederlanders begonnen aan het 2021-22 college basketbal-seizoen?

Met de start van een nieuwe college basketbal-seizoen zijn ook de Nederlanders weer begonnen met een poging March Madness in maart te halen. Het zijn er nogal wat, maar in dit artikel proberen wij de meest spelende Nederlanders aan jullie voor te stellen.

POWER FIVE CONFERENCE

Zijn er Nederlanders die bij power five conferences, het hoogste college niveau, spelen? Zeker. En ze maken nog veel minuten ook. Quinten Post, een center, speelt bij Boston College 22 minuten per duel en noteert voorlopig 8 PPG en 5 RPG.

Jesse Edwards is een bekendere naam en speelt 21 minuten per duel bij Syracuse. Tijdens deze minuten noteert hij tot nu toe 9 PPG en 4.7 RPG. Ook in de ACC speelt David N’Guessan, net zoals Post een center. Hij maakt 17 minuten per duel voor Virginia Tech en noteert 6.6 PPG en 3.4 RPG.

Tot slot Tristan Enaruna, de PF die zijn minuten niet meer bij Kansas maar bij Iowa State maakt. Hij speelt daar 17 minuten per wedstrijd en noteert 5.8 PPG, 4 RPG en zowel een steal als een block per wedstrijd.

Met Iowa State is Enaruna 4-0 aan het seizoen begonnen. Zo doen de Cyclones het, samen met het Virginia Tech van N’Guessan, het best van de universiteiten die hierboven genoemd zijn. De Hokies van N’Guessan zijn zelfs 5-0 begonnen aan het seizoen. Boston College (3-3) en Syracuse (2-1) moeten hun vorm nog vinden.

NEDERLANDERS BUITEN DE POWER FIVE

Er spelen echter genoeg Nederlanders buiten de power five. Van al deze spelers speelt Tyler Patterson de meeste minuten (30.50 per duel). De shooting guard speelt bij Montana State (1-3), waar hij 11 PPG noteert na vier duels. Hij speelt daar samen met Nederlandse teamgenoot PF Lagio Grantsaan (23 MPG, 9.5 PPG). Verder komen er nog drie andere spelers boven de 25 minuten per duel uit. Dylan Van Eyck, een small forward, speelt 25 minuten per duel voor Iona, dat 5-0 aan het seizoen begonnen is. Van alle Nederlanders scoort hij momenteel de meeste PPG (12 PPG), terwijl hij ook nog 5.6 RPG en 2.8 APG verzameld per duel.

Bij Bradley, dat 1-5 is begonnen, spelen de andere twee Nederlanders die boven de 25 minuten uit komen. Dit zijn center Rienk Mast (27 MPG) en power forward Malevy Leons (26 MPG). Zij vormen het frontcourt van Bradley, maar scoren tot nu toe niet zo veel. Mast noteert 8.3 PPG, terwijl Leons 9.5 PPG scoort.

Er zijn op dit moment drie Nederlanders die meer dan tien punten per duel scoren. Dylan Van Eyck (Iona) en Tyler Patterson (Montana State) hebben we al genoemd, maar Siem Uijtendaal nog niet. De guard van Canisius scoort 12 PPG en noteert ook nog eens 2 steals per duel. Hij heeft bij zijn universiteiten ook nog een Nederlandse teamgenoot in PF Jacco Fritz (23.8 MPG, 8.6 PPG, 6.4 RPG). Canisius is echter 1-4 begonnen aan het seizoen.

Verder verdienen PF Calvin Poulina (Bethune-Cookman, 24 MPG, 3 PPG, 2 RPG), PF Bas Leyte (UNC Greensboro, 21.3 MPG, 8.7 PPG, 6.7 RPG) en Jamie Bergens (Oral Roberts, 17 MPG, 5.3 PPG, 3.0 APG) ook een vernoeming. Deze Nederlanders spelen tot nu toe dit seizoen 15 minuten of meer per duel voor hun college.

WIE KAN MARCH MADNESS HALEN?

Voorlopig zijn Tristan Enaruna (Iowa State), David N’Guessan (Virginia Tech) en Dylan Van Eyck (Iona) 4-0 of 5-0 begonnen aan het seizoen. De echte zware tegenstanders moeten zeker nog komen, maar vooral de eerste twee namen maken een goede kans om het toernooi te halen. Voor de rest gaat dit een stuk lastiger worden. Toch wordt er ook van het Syracuse van Jesse Edwards wel verwacht dat ze lang om een plek in March Madness mee zullen doen. Bas Leyte is met UNC-Greensboro verder 4-2 begonnen en zou ook een kans kunnen maken als de conference gewonnen wordt.

De grootste kanshebbers zijn echter misschien wel Norbert Thelissen (Utah State) en Joryam Saizonou (St. Bonaventure). Utah State is 4-1 begonnen, terwijl het St Bonaventure van Saizonou zelfs de #16 van het land is en onder meer Clemson en Marquette dit seizoen al heeft verslagen (5-0). Helaas voor Thelissen als voor Saizonou spelen zij tot nu toe maar 2 en 3 minuten per duel voor hun team, waardoor hun impact nihil is. Toch maken zij van alle Nederlanders voorlopig de grootste kans om March Madness in 2022 mee te maken.

Photo: Bryan Bennett/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen