College basketbal Dutch Watch: Post, Mast en Enaruna maken indruk

Het college basketbal-seizoen 2023-24 is inmiddels al een tijdje bezig, en elke maand blikken we terug op de maand en de prestaties van de Nederlanders die actief zijn in college basketbal.

POWER FIVE CONFERENCE

In de power five conferences zien we dit seizoen een paar Nederlanders erg goed presteren. Jesse Edwards (West Virginia), Quinten Post (Boston College), Rienk Mast (Nebraska) en David N’Guessan spelen allemaal meer dan 25 minuten per wedstrijd en hebben – op Edwards na – al meer dan zeventien duels achter de rug.

In deze minuten maken vooral Mast en Post indruk. Post noteert bij Boston College 17.0 PPG en 7.9 RPG in 32 minuten speeltijd per duel. Met 1.9 BPG is de center ook verdedigend erg belangrijk voor een team dat tot nu toe 11-7 is en in de ACC 2-5 is.

Ook Rienk Mast is bij zijn team, Nebraska, na twee goede maanden bezig met een wat mindere periode als team. Mast speelt dertig minuten per duel als center en scoort hierin 12.5 PPG met 8.4 RPG en drie assist per duel. Nebraska zelf was vrij lang ongeslagen aan het seizoen begonnen, maar is dat inmiddels niet meer: 14-5.

Jesse Edwards speelt bij zijn nieuwe team, West Virginia, 31 minuten per duel (14.8 PPG, 8.7 RPG, 1.7 BPG), maar als team gaat het met West Virginia verre van niet fantastisch: 7-11. Edwards is daarnaast sinds de laatste Dutch Watch al geblesseerd. Tot slot N’Guessan, die net zoals vorig jaar bij Kansas State een belangrijke rol speelt. De center speelt 29 minuten per duel en noteert tot nu toe 7.5 PPG en 7.9 RPG voor een team dat met een 14-4 record keurig bezig is en gedeeld bovenaan staat in de BIG 12.

DE REST

Buiten de power five zijn er ook in 2023-24 weer genoeg Nederlanders actief die ook veel minuten maken. Van alle Nederlanders in college basketbal spelen Malevy Leons en Tyler Patterson namens Bradley en Montana State de meeste minuten (35 minuten per duel). Leons noteert 12.9 PPG, 7.2 RPG en 1.9 SPG en is met Bradley na een 6-0 start inmiddels 14-5 en is onderdeel van een team dat acht duels op rij heeft gewonnen.

Namens Montana State speelt Patterson (SG) dus ook 35 minuten per duel, waarin hij 8.3 PPG, 2.6 RPG en 0.9 SPG noteert. Montana State is echter niet aan een fantastisch seizoen bezig: 9-10. Bij Canisius lopen zelfs twee Nederlanders rond die veel minuten maken: Siem Uijtendaal (SG) en Youri Fritz (PF). Uijtendaal speelt 33 minuten per duel en noteert 13.8 PPG, 4.1 RPG en 1.8 SPG, terwijl Fritz 25 minuten per duel speelt en tot 5.1 PPG, 4.0 RPG en 0.8 SPG komt. Canisius is 7-11. Uijtendaal is de laatste tijd echter wel geblesseerd.

Tot slot nog Tristan Enaruna, die als power forward bij Cleveland State meer dan dertig minuten per duel speelt en het daar tot nu toe enorm goed doet. Met 17.6 PPG, 6.6 RPG en 1.3 SPG is hij misschien wel de beste en belangrijkste speler van dat team. Cleveland State is 12-8.

In totaal spelen er tot nu toe twaalf Nederlandse spelers meer dan twintig minuten per duel, waardoor Nederland beter dan ooit vertegenwoordigd is in college basketbal. De vraag is nu hoeveel van deze spelers we in March Madness terug gaan zien. In totaal maken er dit seizoen 21 Nederlanders minuten in college basketbal.

Foto: Twitter Cleveland State

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen