Coaching carrousel zet college football op zijn kop: Riley naar USC, Kelly naar LSU

Alsof het huidige seizoen al niet spectaculair en bizar genoeg was, kwam afgelopen weekend de coaching carrousel op volle gang. Lincoln Riley verraste met zijn overstap naar USC, terwijl een dag later Brian Kelly besloot naar LSU te gaan. Oklahoma en Notre Dame zoeken daardoor naar een head coach voor 2022.

Is Lincoln Riley de aanwinst die de PAC-12 nodig heeft?

Afgelopen weekend, vlak voor het duel tussen Oklahoma en Oklahoma State, werd de college football-wereld opgeschrikt door het gerucht dat Lincoln Riley wel eens naar LSU zou kunnen gaan. Riley gaf tijdens de persconferentie na afloop van de verloren wedstrijd aan niet de volgende head coach van LSU te worden. Dat klopt. Hij wordt namelijk de volgende head coach van USC. Amper een dag na de wedstrijd vs Oklahoma State kwam het gerucht naar buiten. USC kwam op maandag vervolgens met het statement dat Riley vanaf volgend seizoen de nieuwe head coach van de Trojans zal zijn. Volgens de geruchten zal Riley $110 miljoen gaan verdienen bij USC, dat de coach voor 10 jaar vast zal leggen.

Het is de boost die de PAC-12, op Oregon na, erg hard nodig heeft. Daar waar alle andere conferences geregeld meedoen aan de CFB Playoffs, is dit voor de PAC-12 een behoorlijke uitdaging. Alleen Oregon komt bijna elk seizoen in de buurt van de top 4. Toch zal ook Oregon hiervan profiteren.

Als de PAC-12 in zijn algemeenheid beter wordt, wat zou kunnen gezien het feit dat Riley recruitment bij in ieder geval USC een boost zal geven en het overloopt van talent in California en omstreken, wordt het schema van Oregon ook zwaarder. Dit betekent weer dat Oregon een betere kans heeft om de playoffs te halen, omdat het schema wat ze spelen niet meer als zwak gezien zal worden. Riley is hoe dan ook een aanwinst die de PAC-12 als geheel nodig heeft.

Kelly ziet werk bij Notre Dame beloond worden door LSU

Amper een dag later, dinsdag 30 november, werd duidelijk dat Bryan Kelly, head coach van Notre Dame, de overstap gaat maken naar LSU. Ed Orgeron nam afgelopen weekend afscheid, en Kelly wordt met deze overstap beloond voor zijn harde werk en succes bij de Fighting Irish. Met Notre Dame haalde hij onder meer de CFB Playoffs. Ook Kelly gaat flink verdienen bij LSU, misschien wel meer dan Lincoln Riley bij USC.

Voor Kelly zal recruitment echter een grotere uitdaging worden. De SEC als geheel recruit namelijk heel erg sterk. Toch staat LSU zelf eigenlijk elk seizoen wel in de top tien qua recruitment class. Dit was echter vooral dankzij het succes van LSU de afgelopen jaren en de aanwezigheid van Orgeron. Hoeveel impact de aanwezigheid van Kelly gaat hebben op de recruitment class is nog even afwachten. Aan talent zal LSU ook volgend seizoen in ieder geval geen gebrek hebben. Dat staat vast.

Florida vindt in Billy Napier nieuwe head coach voor 2022

Ook Florida was, voor het weekend begon, al zeker van zijn head coach voor volgend jaar. Blly Napier komt over van Louisiana Lafayette, waar hij het de afgelopen jaren fantastisch deed. Ook hij wordt dus beloond met een plek bij een enorm grote universiteit waar er geen gebrek aan talent zal zijn. Ook Napier zal een prima salaris krijgen, alhoewel het niet in de buurt zal komen van dat van Riley en Kelly.

Ook Florida zal qua recruitment enorme concurrentie hebben. Nog meer dan LSU. Met Georgia nog steeds als de grote naam in de regio wordt het voor Napier en co toch vooral genoegen nemen met de restjes die Georgia achter laat. Dit is de afgelopen jaren de harde realiteit. Toch is er zelfs met die realiteit meer dan genoeg talent waarover Napier bij Florida zal beschikken om Georgia volgend jaar uit te dagen en te beginnen met bouwen aan iets moois.

Welke andere universiteiten hebben een head coach nodig?

Het zijn er nogal wat. 11, om precies te zijn. In totaal zijn er voor zover bekend 23 veranderingen qua head coaching. Daarvan zijn er dus een paar (Florida, LSU, USC, Texas Tech, TCU) inmiddels ingevuld. Toch zijn er nog een paar mooie banen voor head coaches in college football voor het oprapen. De meest interessantste zijn natuurlijk Notre Dame en Oklahoma, die de laatste jaren hebben bewezen steady mee te kunnen doen om de playoffs en goede te kunnen recruiten. Daarachter ontstaat een flink gat naar universiteiten als Fresno State, Virginia Tech, Louisiana en Duke. Toch een stuk minder aansprekende bestemmingen.

Wat zijn de namen die het meest genoemd worden? Kliff Kingsbury wordt in verband gebracht met Oklahoma, maar de kans dat dit gaat gebeuren lijkt klein. Daarnaast is ook Luke Fickell een populaire naam. Fickell doet het al jaren fantastisch met Cincinnati, en zal waarschijnlijk wel bij Notre Dame of Oklahoma uit gaan komen. Meer dan verdiend ook, gezien zijn prestaties met Cincinnati dit seizoen en voorgaande seizoenen. Ook de naam van Urban Meyer wordt veel genoemd. Dit zal echter vooral voor Oklahoma en Notre Dame zijn.

Andere namen zijn Matt Campbell (Iowa State), Kyle Whittingham (Utah), Jamey Chapwell (Coastal Carolina) en tal van van namen uit de NFL-wereld. Zeker de Notre Dame en Oklahoma-positie zal die laatste groep namen wel interessant lijken, zeker omdat deze contracten financieel gezien meestal lucratiever zijn dan in de NFL. De coaching carrousel is hoe dan ook nog lang niet voorbij.

Photo: Alonzo Adams / Associated Press

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen