CFB Playoffs 2023: Georgia en TCU naar de finale

Na twee knotsgekke halve finales om (in Nederland) het jaar 2023 te openen zijn het de Georgia Bulldogs en de TCU Horned Frogs, de #1 en #3 van het seizoen, die over tien dagen gaan uitmaken wie de Championship Game gaat winnen en zich mag kronen tot kampioen.

#3 TCU – #2 MICHIGAN: 51-45

De halve finales werden afgetrapt met het duel tussen TCU en Michigan in de Fiesta Bowl. Het duel, dat gespeeld werd in Glendale (Arizona), bleek een wedstrijd met twee gezichten te zijn. In de eerste helft waren de defenses dominant. TCU gaf geen enkele touchdown en alleen maar twee field goals weg, terwijl Michigan’s defense twee touchdown drives moest incasseren. Het was vooral Michigan dat het duel erg slordig begon.

QB Mike McCarthy gooide een pick 6 waardoor TCU op 7-0 kwam, waarna Michigan vervolgens in het tweede kwart (na een pick van TCU QB Max Duggan) een 50 yd tochdown werd ontnomen. De play daarna, vanaf de 1-yard line van TCU, resulteerde in een fumble en een touchback. Het was de tweede keer in de eerste helft dat Michigan op 4th down voor de endzone van TCU niet tot scoren kwam (eerste drive eerste helft ook al).

Ondertussen kwam de offense van TCU op gang en stond het met rust 21-6. Vooral de TCU defensive line domineerde Michigan offensive line en gaf amper ruimte aan Michigan om te rennen. Zowel de defense van TCU als die van Michigan hadden in de tweede helft echter weinig meer te zeggen.

BIZARRE TWEEDE HELFT

In het derde kwart waren het de offenses die met big plays zorgde voor 44 punten in 15 minuten (hoogste puntenaantal in een kwart in de historie van de CFB playoffs). Beide QB’s gooide een interception, terwijl beide teams ook een sterke offensieve drive hadden waar een touchdown uit kwam. Het merendeel van de punten in het derde kwart werden echter door big plays gecreëerd. Een pass van McCarty naar Ronnie Bell (43 yds) opende het bal in het derde kwart, waarna er ook nog een flea ficker touchdown was namens hetzelfde duo (34 yds). Deze touchdown kwam na een pick van TCU QB Duggan.

Een pass van Duggan naar Quentin Johnston (46 yds), een rush van McCarthy (39 yds), een rush van RB Emari Demercado (69 yds) en een pass van McCarthy naar Bell (44 yds) leverden allemaal punten op in het derde kwart. Mede door deze plays en een pick six van TCU (gescoord door Dee Winters van TCU) stond TCU met 41-30 voor, daar waar het kwart met 21-6 begon. Er werd zes drives achter elkaar gescoord door beide teams. Aan het einde van het derde kwart zorgde een fumble van TCU echter voor momentum voor Michigan.

Dat momentum zorgde er begin vierde kwart meteen voor dat de Wolverines op 41-38 kwamen door een 18-yard touchdown van Roman Wilson. Game on. Het momentum was echter snel weer weg bij Michigan, want er volgde een 76-yard touchdown van Johnston om TCU weer op 48-38 te zetten. Dit bleek, zeker na een TCU field goal om op 51-38 te komen, het beslissende moment in de wedstrijd te zijn. Michigan zou nog wel een touchdown scoren, maar verder dan 51-45 kwamen de Wolverines niet in het vierde kwart. Michigan kreeg met een minuut te gaan nog wel een kans, maar de drive kwam niet verder dan de 25-yard line van Michigan zelf. TCU dus door naar de Championship Game.

Duggan (14-29, 225 yds, 2 TD’s en 2 interceptions) en McCarthy (20-34, 343 yds, 2 TD’s en 2 interceptions) wisselde allebei goede momenten af met mindere momenten. Donovan Edwards eindigde met 119 yds rushing, terwijl bij TCU Demercado 150 yds en een TD noteerde. Receivers Johnston (163 yds en een TD), Bell (135 yds en een TD) en Wilson (104 yds en een TD) blonken ook uit. Bij TCU waren Winters (7 tackles, 3 TFL en een pick 6), Dylan Horton (4 sacks en TFL) en CB Trevius Hodges-Tomlinson (3 pass deflections) verdedigend nog uitblinkers die genoemd moeten worden.

#4 OHIO STATE – #1 GEORGIA: 41-42

Dan naar Ohio State tegen Georgia in de Peach Bowl. Het duel, gespeeld in Atlanta (Georgia), was een thuisduel voor de Bulldogs. Daar waar Georgia ook de favoriet was, begon het team zeker niet zo. Begin 2Q stond Ohio State met 21-7 voor dankzij onder meer twee TD-passes van C.J. Stroud. De Buckeyes hadden de controle in de wedstrijd gepakt en Stroud speelde een fantastische wedstrijd.

Daarna werd Georgia echter wakker. Na de eerste 30 minuten van het duel stond het 28-24 in het voordeel van Ohio State. De Bulldogs hadden het gat gedicht. In het derde kwart was de reactie van Ohio State vervolgens sterk. Daar waar Georgia niet scoorde, scoorde de Buckeyes twee keer. Met een 38-24 voorsprong en een sterk-spelende Stroud begon Ohio State aan het vierde kwart. Een kwart dat gedomineerd zou worden door Georgia.

VIERDE KWART BESLISSEND

In dit vierde kwart scoorde Georgia namelijk 18 punten, terwijl Ohio State niet verder kwam dan drie punten. Dankzij een touchdown en een 2PT-conversion kwam Georgia al vroeg in het vierde kwart op 38-35. Een field goal zorgde voor een 41-35 voorsprong voor Ohio State, maar het was niet genoeg. Een late touchdown drive van QB Stetson Bennett en de Georgia Bulldogs zorgde ervoor dat ze, dankzij het extra punt na de touchdown, met 41-42 wonnen en naar de finale gaan. Dit was echter wel nadat Ohio State door middel van een 50-yard field goal nog bijna op 44-42 was gekomen. De field goal van Noah Ruggles ging echter naast, tot blijdschap van Bennett.

Statisch gezien waren beide teams, zoals van tevoren verwacht, aan elkaar gewaagd. Beide teams waren vooral succesvol over de grond, met zowel Stroud (23-34, 348 yds en 4 TD’s) als Bennett (23-34, 398 yds, 3 TD’s en een interception) die fantastische speelde. Bij Ohio State noteerde Emeka Egbuka (112 yds en een TD) en Marvin Harrison Jr (106 yds en 2 TD’s) meer dan 100 receiving yds, terwijl bij Georgia Arian Smith (129 yds en een TD) dit voor elkaar kreeg. TE Brock Bowers werd op 64 yds en 4 catches gehouden door Ohio State. Verdedigend gezien waren er amper uitblinkers, simpelweg omdat voor het merendeel van de wedstrijd beide offenses dominant waren.