14. Charlotte Hornets: 10-27
  15. Detroit Pistons: 10-29

IN DE SPOTLIGHT

TYRESE HALUBURTON KLOPT OP ALL STAR-DEUR

De Indiana Pacers behoren dit jaar tot de grotere verrassingen in de NBA. Bijna halverwege het seizoen staan ze zesde in de Eastern Conference met 20 overwinningen en 17 nederlagen, terwijl de bookmakers ze hooguit 26 wedstrijden dit seizoen lieten winnen. Grote man achter het succes van de Pacers is Tyrese Haliburton, die ook deze week liet zien een goede kanshebber te zijn voor een All Star-selectie.

Momenteel hebben de Pacers haar laatste drie wedstrijden gewonnen, tegen de Atlanta Hawks, Cleveland Cavaliers en Los Angeles Clippers. Haliburton noteerde over die drie wedstrijden gemiddeldes van 25.3 punten, 8.7 assists en 2.3 steals. Daarnaast schoot hij 56.3% van al zijn schoten raak en was hij exact 50% van achter de driepuntslijn. Dat deze cijfers geen lucky numbers zijn blijkt uit zijn seizoensgemiddeldes van 20.8 punten, 1.7 steals én 10.2 assists, het meeste in de gehele NBA.

Met name in de wedstrijden tegen Atlanta en Los Angeles nam Haliburton zijn ploeg op de rug. Tegen de Hawks scoorde hij in slechts zes minuten in het vierde kwart twaalf punten, waarmee de zege werd veiliggesteld. Vier dagen later in de thuiswedstrijd tegen de Clippers scoorde hij 15 punten in het laatste kwart, waarvan elf achter elkaar, waardoor een achterstand van zes punten werd omgebouwd naar een voorsprong van vijf punten die niet meer werd weggegeven.

WASHINGTON WIZARDS SLUITEN WEER AAN BIJ SUBTOP

Met vier overwinningen op rij hebben de Washington Wizards weer de stap omhoog gezet richting de play-in-plaatsen. Voor Kerstmis moesten de Sacramento Kings er aan geloven en na de kerst werden de Philadelphia 76ers, Phoenix Suns en Orlando Magic aan de zegekar gebonden.

De Wizards kunnen al jaren rekenen op Bradley Beal als de beste scorer in de ploeg, maar tijdens deze winstreak was hij geen een keer topscorer bij de Wizards. In een 125-111 overwinning tegen de Kings was het Kyle Kuzma die 32 punten scoorde en ook nog eens 9 rebounds pakte. Een paar dagen later was het Kristaps Porzingis die de topscorer was voor de Wizards. Hij noteerde 24 punten en 10 rebounds tegen de Philadelphia 76ers.

Rui Hachimura was de volgende die de titel ’topscorer’ op zich mocht nemen, want in de wedstrijd tegen de Phoenix Suns scoorde hij maar liefst 30 punten vanaf de bank. Hij had hier maar 13 schotpogingen voor nodig, waarvan hij er elf raak schoot. Ook maakte hij zeven vrije worpen. In een 119-110 overwinning tegen de Orlando Magic, was het weer Porzingis die de meeste punten wist te scoren. Ook hij scoorde 30 punten, nu samen met 13 rebounds en 4 blocks.

DE TEGENVALLER

GOED SPEL, MINDERE RESULTATEN NEW YORK KNICKS

Voor de overwinning afgelopen nacht tegen de Houston Rockets, hadden de New York Knicks vijf wedstrijden op rij verloren. Desondanks hadden de Knicks de op één na beste offense en een top 10 defense in de hele NBA over de laatste tien wedstrijden.

Deze week werd er bijvoorbeeld verloren van de San Antonio Spurs, Dallas Mavericks en Philadelphia 76ers. Met name de laatste twee tegenstanders waren niet te stoppen voor de Knicks. De wedstrijd tegen de Mavericks zal de boeken in gaan als de historische wedstrijd van Luka Doncic, die als eerste een 60-20-10 triple-double noteerde in de geschiedenis van de NBA. New York gaf een voorsprong van negen punten in dertig seconden weg, waarna er in overtime werd verloren: 121-126.

Tegen de 76ers op Eerste Kerstdag boden de Knicks kranig weerstand. In het eerste kwart stonden de Knicks zelfs even veertien punten voor en de voorsprong werd tot in het begin van het vierde kwart niet uit handen gegeven. Vier rake driepunters van Georges Niang in het vierde kwart waren echter te machtig voor de aanval van de Knicks om mee te wedijveren. Uiteindelijk trokken de bezoekers hierdoor aan het langste eind: 119-112.

SPELER VAN DE WEEK

Jayson Tatum is verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De forward van de Boston Celtics kende een nagenoeg perfecte week met gemiddeld 36 punten, 8.7 rebounds en 3.3 assists per wedstrijd. Daarnaast wist hij samen met zijn ploeg alle drie de wedstrijden te winnen.

Met name in de wedstrijd op Eerste Kerstdag tegen de Milwaukee Bucks pakte Tatum uit. In die wedstrijd scoorde hij namelijk 41 punten tegen een schotpercentage van 63.6%. Daarnaast was hij foutloos van de vrijeworplijn: 10 uit 10. De Celtics wonnen uiteindelijk ook ruim: 118-139.

VOORUITBLIK

Het nieuwe jaar komt langzaam op gang in de Eastern Conference, want er staat op het moment van schrijven maar één ontmoeting op de planning tussen teams boven .500. In de nacht van woensdag op donderdag om 1:00 uur nemen de Indiana Pacers het op tegen de Philadelphia 76ers: opnieuw een mooie test voor Haliburton en ‘zijn’ Pacers.

Coverfoto: Justin Ford/Getty Images

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.