Bowl Games 2021: de mooiste duels buiten de NY6

Het reguliere seizoen zit er inmiddels al bijna twee weken op en het einde van het jaar nadert. Tijd dus voor de bowl games van 2021. Dit seizoen staat er, in tegenstelling tot vorig jaar, weer een volledig programma klaar. Hieronder de vijf meest interessante duels buiten de New York Six bowl games.

MUSIC CITY BOWL: TENNESSEE – PURDUE

We beginnen met twee unranked universiteiten die in de Music City Bowl zullen spelen: Tennessee en Purdue. Beide teams kenden zeker aanvallend gezien een prima seizoen, maar verloren wel vijf en vier keer respectievelijk. Een zege op Kentucky was het hoogtepunt voor Tennessee, terwijl Purdue won van Iowa en Michigan State en zo hun playoff-droom beëindigden. Het resultaat voor beide universiteiten is deze bowl game.

Verwacht veel offense in deze wedstrijd. Zeker Tennessee scoort enorm veel punten, terwijl Purdue zeker richting het einde van het seizoen (met Aidan O’Connell als QB) veel begon te scoren. Verdedigend gezien is Purdue echter flink in het voordeel, want de defense van Tennessee kon dit seizoen bijna niemand stoppen. Toch moet Purdue het doen zonder sterspelers EDGE George Karlaftis en WR David Bell. Beide spelers gaan zich focussen op de 2022 NFL Draft. Een flinke dreun, die er voor zorgt dat Tennessee als favoriet aan het duel zal beginnen.

Purdue en Tennessee kwamen elkaar in 1979 al eens tegen. Toen won Purdue met 27-22 van Tennessee in de Bluebonnet Bowl in Houston, Texas. Dit jaar komen beide teams elkaar tegen een dag voor het nieuwe jaar begint en zullen beide universiteiten hopen dat ze 2021 in een feeststemming af kunnen sluiten.

Donderdag 30 december 2021: 21:00

ALAMO BOWL: #14 OREGON – #16 OKLAHOMA

Weinig mensen hadden van tevoren waarschijnlijk zien aankomen dat Oklahoma zich zou moeten melden in de Alamo Bowl in San Antonio. Geen BIG 12 Championship Game, nederlagen tegen Baylor en Oklahoma State en een teleurstellende Spencer Rattler maken deze situatie echter realiteit. Met Caleb Williams als QB zullen de Sooners het moeten doen met deze bowl game, waarin ze het zullen opnemen tegen Oregon.

Oregon zal zonder potentiële #1 draft pick Kayvon Thibodeaux spelen. Ook bij Oklahoma zullen er spelers ontbreken, zoals LB Nick Bonitto. Beide heren zullen zich gaan voorbereiden op de NFL Draft in april. Toch is dit een interessante matchup, waarin Oklahoma als favoriet wordt gezien. En terecht.

Oklahoma heeft normaal gesproken meer kwaliteit in huis. Zeker aanvallend gezien is Oklahoma productiever en beter dan Oregon. De defense van Oregon is statistisch gezien niet veel beter van die van Oklahoma, wat veel zegt. Daarnaast moeten de Ducks het dus zonder hun beste speler doen, alhoewel dat voor Oklahoma verdedigend gezien ook geldt. De laatste keer dat beide teams tegen elkaar speelden? 2006. Toen won Oregon met 34-33 in Eugene. De overige zes keer werden echter gewonnen door Oklahoma. Het is ook niet de eerste keer dat ze elkaar in een bowl game tegen komen. In 2005 speelde ze tegen elkaar in de Holiday Bowl, een game die toen gewonnen werd door de Sooners (14-17). Zo’n lage score zal het in deze wedstrijd in ieder geval niet gaan worden.

Donderdag 30 december 2021: 03:15

TAXSLAYER BOWL: #17 WAKE FOREST – #25 TEXAS A&M

Wake Forest zag tijdens de laatste wedstrijden van het seizoen een ongeslagen jaar amper iets opleveren. Ondanks nederlagen tegen North Carolina en Clemson werd de ACC Championship Game gehaald, maar die ging vervolgens kansloos verloren tegen Pittsburgh (21-45). Het resultaat: een plek in de Taxslayer Bowl. Daarin zal het tegen Texas A&M spelen, dat als hoogtepunt dit seizoen een overwinning op #1 Alabama had. Toch werd er vier keer verloren en eindigden de Aggies 8-4.

Het zijn twee compleet andere ploegen die tegenover elkaar staan. Wake Forest heeft een van de beste offenses in college football, Texas A&M een van de beste defenses. Toch zal die defense het waarschijnlijk moeten doen zonder DL DeMarvin Leal, die de NFL Draft in zal gaan. Ook QB Zach Calzada en RB Isaiah Spiller zullen er niet bij zijn. Bij Wake Forest zal het merendeel van het team gewoon spelen.

Beide teams kwamen elkaar een keer eerder tegen: 2017. In de Belk Bowl won Wake Forest toen met 55-52 van de Aggies. Het lijkt erop dat de Aggies zonder hun QB en RB dit puntentotaal misschien wel moeten herhalen om een kans te maken. De offense van Wake Forest tegen houden is namelijk behoorlijk lastig gebleken.

Vrijdag 31 december 2021: 17:00

OUTBACK BOWL: PENN STATE – #21 ARKANSAS

Dan door naar de Outback Bowl, waar unranked Penn State speelt tegen #21 Arkansas. Penn State verloor de belangrijke duels vs Michigan State, Michigan en Ohio State en won ook niet van Iowa en Illinois. Auburn werd dan wel weer verslagen. De Nittany Lions spelen dus tegen Arkansas, dat dit seizoen verrassend goed presteerde. De Raizorbacks verloren alleen van Georgia, Alabama, Ole Miss en Auburn, wat absoluut geen schande is.

Toch zal Arkansas het moeten doen zonder hun sterspeler. WR Treylon Burks, misschien wel de beste WR in de 2022 NFL Draft, zal niet spelen. Bij Penn State zal WR Jahan Dotson waarschijnlijk wel gaan spelen, ondanks dat dit nog niet zeker is. De offense van Penn State zal zijn aanwezigheid ook nodig hebben, want zelfs met hem wordt er bijzonder weining gescoord door Penn State. Arkansas scoort wel wat meer, maar is ook alles behalve een offensieve machine. Zeker zonder Burks niet.

Beide teams hebben nog nooit tegen elkaar gespeeld en de verwachting is dat defense de beslissende factor zal zijn. Wat dat betreft is Penn State, dat een van de beste defense in het land heeft, in het voordeel tijdens nieuwjaarsdag.

Zaterdag 1 januari 2022: 18:00

CITRUS BOWL: #15 IOWA – #22 KENTUCKY

Over defense gesproken: Iowa – Kentucky zal dat waarschijnlijk alleen maar gaan zijn. Zeker Iowa heeft gedurende dit seizoen enorm weinig gescoord, maar dankzij de defense en de running game is het wel 10-3 geëindigd. Het verloor in de BIG Ten Championship Game kansloos van Michigan en staat nu in de Citrus Bowl. Kentucky scoort echter een stuk meer (ruim tien punten per duel meer dan Iowa), heeft een productieve QB in Will Levis, heeft tevens een enorm sterke running game en een prima defense.

De running game van Iowa zal het in ieder geval moeten doen zonder RB Tyler Goodson, misschien wel de beste speler van de Hawkeyes. Hij zal op nieuwjaarsdag ontbreken. Verder zullen de andere spelers wel aanwezig zijn en zijn beide teams dus tamelijk compleet.

Ook deze twee universiteiten hebben nog nooit tegen elkaar gespeeld. Het zal een eerste ontmoeting zijn waarin Kentucky als favoriet bestempeld zal worden en het vooral de doorslag zal geven wie er punten kan scoren en de offense productief kan laten zijn. Kentucky lijkt daar, zeker door de afwezigheid van Goodson bij Iowa, het beste voor gebouwd te zijn.

Zaterdag 1 januari 2022: 19:00

Foto: Jonathan Ferrey/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen