Alles wat je moet weten over het CFB-seizoen 2022-23

Het is weer zover: American Football is terug. Terwijl de echte NFL-wedstrijden nog even op zich laten wachten, begint komend weekend in college de competitie al wel weer. Er is tussen de draft en de start van het nieuwe seizoen veel gebeurd. Tijd om het allemaal eens op een rijtje te zetten. Wie zijn de favorieten, wat zijn de beste spelers, hoe zit het met de conferences en de aanpassingen daarvan en wie zijn de grootste talenten richting de 2023 NFL Draft?

CONFERENCE REALIGNMENTS

Tussen de National Championship Game en het begin van het nieuwe seizoen is er veel gebeurd rondom de conferences. Veel universiteiten veranderen vanaf volgend seizoen of later van conference. Voor komend seizoen blijft alles echter nog hetzelfde.

De SEC, nu al de sterkste conference in college football, gaat vanaf het seizoen 2026 nog een stuk sterker worden. Texas en Oklahoma gaan hun contract met de BIG 12 tot eind 2025 uitdienen, maar zullen daarna na de SEC gaan om concurrenten van Florida, Georgia, Alabama en Texas A&M te worden. Deze move zal dus nog drie seizoenen op zich laten wachten.

De BIG 12 reageerde op deze transfer door de grote universiteiten van de wat kleinere conferences binnen te halen. Terwijl Oklahoma en Texas dus na 2025 vertrekken, zullen BYU, UCF, Cincinnati en Houston vanaf volgend seizoen de BIG 12 komen versterken. Het zijn vier van de beste en meest succesvolle universiteiten buiten de power five conferences. Komend seizoen dus nog niet, maar vanaf 2023 zullen ook zij onderdeel zijn van de BIG 12. Dit betekent dat de BIG 12 voorlopig in 2023-24 en 2024-25 uit veertien teams zal bestaan, waarna vervolgens Oklahoma en Texas af zullen vallen.

Ook de BIG Ten heeft zich afgelopen zomer versterkt. USC en UCLA, de twee grootste en succesvolste universiteiten naast Oregon in de PAC-12, verhuizen in 2024 naar de BIG Ten om te concurreren met Ohio State, Michigan, Wisconsin en Penn State. Ook deze overgang laat nog twee seizoenen op zich wachten.

De American Athletic Conference zag hun sterkste universiteiten, UCF, Cincinnati en Houston, dus vertrekken en besloot ook te gaan shoppen. Dit in een poging de aansluiting naar de power five conferences te vinden. Charlotte, FAU, North Texas, Rice, UAB en UTEP gaan vanaf 2023 de conference versterken. Zij moeten het gat dat UCF, Cincinnati en Houston achterlaten vanaf volgend seizoen dus gaan opvullen. Kortom:

SEC: Oklahoma, Texas (vanaf 2025)

BIG 12: BYU, UCF, Cincinnati en Houston (vanaf 2023)

BIG Ten: USC, UCLA (vanaf 2024)

AAC: Charlotte, FAU, North Texas, Rice, UAB en UTEP (vanaf 2023)

ACC en PAC-12: geen aanwinsten (Notre Dame zou naar ACC kunnen)

REGELWIJZIGINGEN

De allerbelangrijkste regelwijziging gaat om het faken van blessures en slides. De universiteiten moeten nu een verslag indienen bij de nationale coördinator van de officials als ze iets zien wat hun niet bevalt. Die feedback zal worden doorgegeven aan de conference. De conference zal dan de bijbehorende straf opleggen. Ook komt er de ‘Kenny Pickett rule’, die ervoor moet zorgen dat fake slides niet meer toegestaan zijn. Iedere speler die een fake slide inzet, zal op die plek als down gezien worden. Dit om onnodige hits (en dus blessures) te voorkomen.

Ook mogen universiteiten in de tweede helft van een wedstrijd een targeting call aanvechten, terwijl een defensive holding nu elke keer een automatische first down is. Eerst was dit een 10-yard penalty, maar niet meer dan dat.

COACHING CHANGES

De eerste naam waar je aan denkt als het gaat om college football coaches die van universiteit zijn gewisseld, is Lincoln Riley. Hij vertrok bij Oklahoma en tekende een contract als head coach bij de USC Trojans. Dit had meteen effect op de recruiting en, vooral, de transfer portal. Hier later meer over.

Toch waren er nog veel meer veranderingen. Mario Cristobal ging van Oregon naar Miami als head coach, Brian Kelly ging van Notre Dame (waar hij erg succesvol was) naar LSU en Brent Venables vetrok als defensive coordinator bij de Clemson Tigers om Riley op te volgen bij Oklahoma. Marcus Freeman (DC van Cincinnati) werd de opvolger van Kelly bij Notre Dame en Dan Lanning (DC bij Oregon) neemt het stokje bij Oregon over van de vertrekkende Cristobal. Tot slot Billy Napier, die de head coach was van Louisiana, ging naar Florida om daar head coach te worden.

TRANSFER PORTAL

De transfer portal heeft er ook dit seizoen weer voor gezorgd dat veel grote namen van universiteit zijn veranderd. Vooral qua QB’s is er veel beweging geweest. Caleb Williams ging met Lincoln Riley mee naar USC, Quinn Ewers vertrok bij Ohio State en gaat naar Texas om daar starter te zijn en Jaxton Dart vertrok juist bij USC (vanwege de komst van Williams) naar Ole Miss om Matt Corral (NFL) te vervangen. De grootste vis, Spencer Rattler, ging echter naar South Carolina. Zijn vervanger bij Oklahoma: Dillon Gabriel van UCF.

Verder gingen ook Kedon Slovis (van USC naar Pittsburgh als vervanger van Kenny Pickett), Jayden Daniels (van Arizona State naar LSU), Adrian Martinez (van Nebraska naar Kansas State), JT Daniels (van Georgia naar West Virginia), Bo Nix (van Auburn naar Oregon) en Michael Penix Jr (van Indiana naar Washington) naar een andere universiteit. En dan hebben we zeker nog niet iedereen genoemd.

Qua RB’s zijn Jahmyr Gibbs (naar Alabama), Zach Evans (naar Ole Miss), Travis Dye (naar USC) en Noah Cain (naar LSU) de belangrijkste namen die van college zijn veranderd. Qua receivers zijn Jordan Addison (naar USC), Mario Williams (naar USC), Jermaine Burton (naar Alabama), Jadon Haselwood (naar Arkansas), Jahleel Billingsley (TE naar Texas), en Taj Harris (naar Rutgers) de grootste namen die van universiteit wisselen in 2022.

Verdedigend gezien zijn Ochaun Mathis (EDGE naar Nebraska), Mekhi Wingo (DL naar LSU), Drew Sanders (LB naar Arkansas), Eli Ricks (CB naar Alabama), Jarrick Bernard (CB naar LSU) en Brandon Joseph (S naar Notre Dame) de voornaamste namen. Het was aan die kant van de bal echter verre van zo spectaculair als bij de offense.

2023 NFL DRAFT

Richting de 2023 NFL Draft zijn er, net zoals voorafgaand aan het seizoen richting de 2022 NFL Draft, weer veel QB’s die op papier franchise QB’s in de NFL kunnen worden. Bryce Young (Alabama), C.J. Stroud (Ohio State), Anthony Richardson (Florida) en Tanner McKee (Stanford) worden als first rounders gezien voorafgaand aan het seizoen. Ook Will Levis (Kentucky) en Tyler Van Dyke (Miami) worden veel genoemd. Ook op TE (Michael Mayer van Notre Dame en Arik Gilbert van Georgia) en RB (Bijan Robinson van Texas, Tank Bigsby van Auburn en Jahmyr Gibbs van Alabama) zijn er wat potentiële picks aan het einde van de eerste ronde.

Toch is ook dit seizoen receiver het sterkst bezet. Jaxon Smith-Njigba (Ohio State), Kayshon Boutte (LSU), Jordan Addison (USC), Quinten Johnson (TCU) en Josh Downs (North Carolina) zijn de beste receivers richting de 2023 NFL Draft. Paris Johnson (Ohio State), Peter Skoronski (Northwestern) zijn verder voorlopig de beste tackles. Verder is het momenteel qua offensive lineman nog geen weergaloze draft class.

Positie rankings: 1: WR | 2: QB | 3: OT | 4: TE | 5: IOL/C | 6: OT

DEFENSE

Verdedigend gezien lijkt het echter ook in 2023 weer een sterke draft class te worden. Qua DL zijn Jalen Carter (Georgia) en Bryan Breese (Clemson) twee kanshebbers voor de #1 pick, en is er ook nog Jaquelin Roy (LSU). Qua pass rushers is Will Anderson (Alabama) de grote favoriet voor de #1 pick, met ook nog Myles Murphy (Clemson), Nolan Smith (Georgia), Isaiah Foskey (Notre Dame), Andre Carter (Army) en BJ Ojulari (LSU) als first round picks. Op linebacker zijn Noah Sewell (Oregon), Trenton Simpson (Clemson) en Henry To’oTo’o (Alabama) de beste spelers.

De secondary is met Kelee Ringo (CB, Georgia), Eli Ricks (CB, Alabama), Cam Smith (CB, South Carolina), Garrett Williams (Syracuse), Joe Porter Jr (CB, Penn State), Brandon Joseph (S, Notre Dame), Malachi Moore (S, Alabama), Jordan Battle (S, Alabama), Brian Branch (Alabama), Jalen Catalon (S, Arkansas) en Antonio Johnson (S, Texas A&M) fantastisch gevuld met talent. Kortom: de defense lijkt net zoals in 2022 de bovenhand te hebben qua first round talent.

Positie rankings: 1: EDGE | 2: QB | 3: DL | 4: S | 5: LB |

DE FAVORIETEN

Kijkend naar de zes sterkste conferences voor komend seizoen lijkt de SEC ook dit jaar weer de sterkste conference. In de SEC East zullen teams het lastig vinden om Georgia van de troon te stoten. Tennessee, Kentucky en Florida lijken ook dit seizoen de voornaamste kandidaten om een poging te wagen. In de SEC West geldt eigenlijk hetzelfde voor Alabama. Toch heeft Alabama met Texas A&M en Arkansas wel twee serieuze concurrenten.

SEC East: 1: Georgia, 2: Tennessee, 3: Kentucky, 4: Florida, 5: South Carolina, 6: Missouri, 7: Vanderbilt

SEC West: 1: Alabama, 2: Texas A&M, 3: Arkansas, 4: Ole Miss, 5: LSU, 6: Auburn, 7: Mississippi State

Daarachter zijn de BIG Ten en BIG 12 het sterkst. In de BIG Ten, die ook twee divisies heeft, zijn Ohio State en Michigan de favorieten. Beide teams zitten in de BIG Ten East met onder meer Michigan State, Penn State en Maryland als uitdagers. In de BIG Ten West is het allemaal minder duidelijk en kwalitatief aantrekkelijk. Wisconsin, Iowa, Purdue en Minnesota zijn daar de favorieten.

BIG Ten East: 1: Ohio State, 2: Michigan, 3: Michigan State, 4: Penn State, 5: Maryland, 6: Indiana, 7: Rutgers

BIG Ten West: 1: Purdue, 2: Wisconsin, 3: Minnesota, 4: Iowa, 5: Nebraska, 6: Illinois, 7: Northwestern

De BIG 12 heeft met Baylor, Oklahoma, Texas en Kansas State vier sterke universiteiten dit jaar. Kansas State mag gezien worden als een dark horse in de conference. Daarachter zitten ook nog Oklahoma State, Iowa State en West Virginia als mogelijke bowl-teams.

1: Baylor, 2: Oklahoma, 3: Texas, 4: Kansas State, 5: Oklahoma State, 6: Iowa State, 7: West Virginia, 8: TCU, 9: Texas Tech, 10: Kansas

De ACC en PAC-12 moeten vervolgens qua kwaliteit toekijken hoe de rest voor de vier playoff-plekken gaan strijden. In de ACC mogen Clemson en Miami als favorieten worden gezien in de Atlantic en Coastal divisie. Zij zullen vanuit de ACC ook meteen de grootste kanshebbers zijn voor de playoffs. In de divisie van Clemson zullen NC State, Wake Forest en Boston College de voornaamste uitdagers zijn, terwijl in de divisie van Miami vooral Pittsburgh een uitdager is. De rest van die divisie is niet per se erg sterk.

ACC Atlantic: 1: Clemson, 2: NC State, 3: Boston College, 4: Florida State, 5: Wake Forest, 6: Louisville, 7: Syracuse

ACC Coastal: 1: Miami, 2: Pittsburgh, 3: North Carolina, 4: Virginia, 5: Virginia Tech, 6: Georgia Tech, 7: Duke

In de PAC-12 zijn de divisies sinds dit seizoen verleden tijd. De conference pakt het nu op dezelfde manier aan als de BIG 12. Oregon, Utah, USC en UCLA zouden de favorieten moeten zijn. Let ook op Oregon State, Arizona en Stanford als mogelijke verrassingen als alles goed valt.

PAC-12: 1: Oregon, 2: Utah, 3: USC, 4: UCLA, 5: Oregon State, 6: Washington, 7: Washington State, 8: Stanford, 9: Arizona, 10: California, 11: Arizona State, 12: Colorado

Foto: AP Photo/Vasha Hunt

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen