Alles wat je moet weten over CBB-seizoen 2022-23

Het nieuwe college basketbal-seizoen gaat maandag van start, en dus is het hoog tijd om eens vooruit te gaan blikken. Hoeveel Nederlanders gaan we zien, wie zijn de favorieten en hoe ziet de 2023 NBA Draft eruit?

FAVORIETEN

Voor het merendeel zijn de teams die de afgelopen jaren favoriet waren, ook dit seizoen weer favoriet. In de ACC zullen North Carolina en Duke de grote favorieten zijn, met Virginia als grootste underdog.

In de BIG 12 zijn er meer kanshebbers. Baylor, Kansas en Texas zullen als favoriet aan het seizoen beginnen, maar TCU, Texas Tech en Oklahoma zullen ook teams zijn om in de gaten te houden.

In de BIG Ten gaan Indiana, Illinois, Michigan, Michigan State en Ohio State als grote favorieten het nieuwe seizoen in, maar er zijn veel teams in de conference die als outsiders gezien mogen worden. De BIG Ten ligt in ieder geval wijdopen.

In de BIG East openen Creigton en Villanova als favorieten. Beide universiteiten zijn al jaren lang sterke universiteiten in de conference. Precies om deze reden kunnen Seton Hall en Xavier niet onderschat worden.

In de PAC-12 gaan het UCLA, Arizona en Oregon zijn die net zoals vorig jaar om de titel gaan strijden. USC en Utah worden teams om eventueel in de gaten te houden als outsiders, maar UCLA, Arizona en Oregon lijken boven de rest uit te stijgen.

De SEC is net zoals elk seizoen wijdopen. Arkansas, Auburn, Alabama, Kentucky en Tennessee zijn de favorieten, maar ook LSU en Florida beschikken over prima teams.

Buiten de power five moeten vooral Houston en San Diego State in de gaten worden gehouden. Houston staat niet voor niks aan het begin van dit seizoen op #3 in de AP Poll en is de afgelopen jaren consistent succesvol gebleken, ook in March Madness.

NEDERLANDERS

Ook dit jaar brengen we elke maand weer een update met betrekking tot de Nederlandse basketballers in college basketbal, en ook dit seizoen zullen het er weer aardig wat zijn. Wie er precies en vooral hoeveel gaan spelen is nog afwachten. Toch mogen we van Rienk Mast (Bradley), Malevy Leons (Bradley) Jesse Edwards (Syracuse), Siem Uijtendaal (Canisius), Quiten Post (Boston College), Tyler Patterson (Montana State) en David N’Guessan (Kansas State) op basis van voorgaande seizoenen veel verwachten.

2023 NBA DRAFT

Met stip op de eerste plaats en de grote favoriet voor de #1 pick volgend jaar is de Fransman Victor Wembanyama. De 7’2 ‘center’ speelt als alles behalve een center. Veel mensen hebben nog nooit zo’n speler in zo’n lichaam langs zien komen. Wij zeggen: check de beelden en oordeel zelf.

Daarachter is voor nu point guard Scoot Henderson (G League) de best of the rest, gevolgd door PG/SG Nick Smith Jr (Arkansas), Dariq Whitehead (SF, Duke), Dillon Mitchell (SF, Texas) en Cam Whitmore (PF, Villanova). Ook de broertjes Thompson (Amen Thompson en Ausar Thompson) staan hoog op het lijstje bij veel scouts. Beide zullen hun minuten maken voor de Overtime Elite.

De draft mist echt dominante centers en point guards (op Henderson na), maar beschikt over veel scoring shooting guards en goede small en power forwards. Teams met een need op die posities zullen dus blij zijn met de aankomende draft class.

Foto: Jared C. Tilton/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen