Cavaliers en Bucks sterk, Nets schorsen Irving

Het NBA-seizoen 2022-23 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.


29 OKTOBER – 5 NOVEMBER


EASTERN CONFERENCE STAND
 1. Milwaukee Bucks: 9-0
 2. Cleveland Cavaliers: 7-1
 3. Boston Celtics: 6-3
 4. Atlanta Hawks: 6-3
 5. Toronto Raptors: 5-4
 6. Chicago Bulls: 5-5
 7. New York Knicks: 4-5
 8. Indiana Pacers: 4-5
 9. Washington Wizards: 4-5
 10. Brooklyn Nets: 4-6
 11. Philadelphia 76ers: 4-6
 12. Miami Heat: 4-6
 13. Charlotte Hornets: 3-7
 14. Orlando Magic: 2-8
 15. Detroit Pistons: 2-8

IN DE SPOTLIGHT


CAVALIERS MAKEN INDRUK MET MITCHELL

De trade voor Donovan Mitchell lijkt vooralsnog goed uit te pakken voor de Cleveland Cavaliers. Na acht wedstrijden staan de Cavs op de tweede plaats in de Eastern Conference. De eerste wedstrijd van het seizoen werd verloren van de Toronto Raptors, maar daarna werd er zeven keer op rij gewonnen, waaronder tweemaal van de Boston Celtics.

Donovan Mitchell heeft sinds zijn komst naar Cleveland direct impact gehad. Point guard Darius Garland miste dit seizoen namelijk als zes wedstrijden, waardoor Mitchell naast het scoren ook de spelverdeling op zich moest nemen. Met gemiddeldes van 31.1 punten, 4.4 rebounds, 7.1 assists én 1.6 steals is Mitchell bezig aan zijn beste seizoen uit zijn carrière in alle categorieën. Daarnaast doet hij dit ook nog enorm efficiënt, want bijna vier procent van zijn schoten meer raak dan vorig seizoen en van driepuntsafstand schiet hij maar liefst 43.8 procent, ruim zeven procent beter.

Met name in de wedstrijden tegen de Boston Celtics en New York Knicks liet Spida zijn kwaliteiten zien. In de eerste wedstrijd tegen de Celtics was Mitchell goed voor maar liefst 41 punten. Ook ploeggenoot Caris LeVert scoorde toen 41 punten. Tegen de New York Knicks scoorde Mitchell er op los. Hij noteerde 38 punten, maar gaf daarbij ook nog eens 12 assists (career-high) en scoorde hij acht driepunters.

MILWAUKEE BUCKS LIJKEN NIET AF TE STOPPEN

Na negen wedstrijden zijn de Milwaukee Bucks nog altijd ongeslagen in de NBA. De ploeg van coach Mike Budenholzer doet dit op indrukwekkende wijze, met name op het defensieve gedeelte. De Bucks hebben namelijk met afstand de beste verdediging uit de NBA.

De Bucks hebben de 15e offensive rating in de NBA, wat niet een hele grote verrassing is op dit moment. De Bucks missen nog altijd All-Star Khris Middleton en belangrijke role players met Joe Ingles en Pat Connaughton. Maar ook zonder hun lukt het de Bucks om defensief uit te blinken. Uiteraard is de Greek Freak, Giannis Antetokounmpo erg belangrijk, maar vooral de aandacht gaat uit naar Grayson Allen en Brook Lopez.

Deze twee hebben namelijk de beste defensive rating uit de gehele NBA en Allen heeft daarbij ook nog een Top 10 net rating: de aanvallende rating minus de verdedigende rating. Voeg daarbij momenteel de beste speler uit de NBA, Giannis Antetokounpo, All-Star Jrue Holiday en goede role players zoals Bobby Portis en Jevon Carter aan toe, en je hebt een enorm sterk defensief team. En het resultaat ervan is dat de Bucks 9-0 zijn en misschien wel hun beste spel in de afgelopen jaren spelen.


DE TEGENVALLERS


KYRIE IRVING MINIMAAL VIJF WEDSTRIJDEN GESCHORST

De Brooklyn Nets hebben sterspeler Kyrie Irving voor minimaal vijf wedstrijden geschorst. De schorsing van Irving is het gevolg van een bericht dat hij eerder deelde op Twitter met daarin een link naar een film met anti-semitisch gedachtegoed. Irving bood in eerste instantie niet zijn excuses aan, waardoor de Nets besloten Irving te schorsen.

Vorige week lagen Irving en de Nets zwaar onder vuur de door de tweet, maar speelde Irving alsnog twee wedstrijden voor Brooklyn. De Nets waren ondertussen samen met Irving en de Anti-Defamation League, een partij die strijd tegen anti-semitisme in conclaaf over de situatie. Een donatie van één miljoen dollar werd door de Nets en Irving voorgesteld, maar geweigerd door de ADL. Uiteindelijk besloten de Nets Irving alsnog te schorsen voor minimaal vijf wedstrijden, mede omdat hij zijn excuses nog niet had aangeboden. Ook Nike besloot de samenwerking met Irving te stoppen.

Een uur later volgde alsnog de excuses van Irving, maar zijn schorsing bleef desondanks staan. Zonder de geschorste Irving, de ontslagen Steve Nash en de geblesseerde Ben Simmons zijn de Nets begonnen aan een roadtrip van drie wedstrijden. In de eerste wedstrijd tegen de Washington Wizards werden de Wizards de grootste thuisnederlaag allertijden bezorgd: 128-86. Eén avond later werd er opnieuw gewonnen, nu van de Charlotte Hornets: 98-94. Wedstrijd drie van de ‘nieuwe Nets’ is in de nacht van maandag op dinsdag tegen de Dallas Mavericks.


SPELER VAN DE WEEK


Kevin Durant is verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. Terwijl er vooral chaos en onduidelijkheid heerst bij de Nets, blijft Durant zich vooral focussen op zijn prestaties op het veld. En dat werpt haar vruchten af: de Nets wonnen drie van de laatste vier wedstrijden en Durant noteerde daarin nog steeds ouderwetse gemiddeldes: 30.8 punten, 8.8 rebounds en 6.5 assists per wedstrijd.

Zonder Irving, Ben Simmons én een head coach, zijn ‘Kevin and the Kids’ terug. Die bijnaam is afkomstig van de gewonnen wedstrijd vorig seizoen tegen de Toronto Raptors, toen Durant het ook vooral moest doen samen met rookies en andere, minder ervaren spelers. Ook nu is dat het geval, bij afwezigheid van Irving, Simmons en TJ Warren.

Tegen de Washington Wizards leidde dat tot 29 punten, 9 rebounds, 11 assists én nu al de ankle breaker van het seizoen voor Durant, plus de grootste overwinning van de Nets in Washington ooit. Eén nacht later was hij goed voor 27 punten, 8 rebounds en 3 blocks. De Nets stonden halverwege het vierde kwart nog twaalf punten achter, maar aan de hand van Easy Money Sniper werd er alsnog gewonnen.


VOORUITBLIK


Veel onderlinge krakers in de Eastern Conference zijn er niet deze week, maar toch zijn er enkele interessante wedstrijden. Zo staan de Philadelphia 76ers en Atlanta Hawks twee keer tegenover elkaar. In de nacht van donderdag op vrijdag om 1:30 uur in Atlanta en exact twee dagen later in Philadelphia. Ook staat er de eerste “Battle of the Boroughs” op de agenda. In de nacht van woensdag op donderdag komen de New York Knicks om 1:30 uur op bezoek bij de Brooklyn Nets.

Coverfoto: David Liam Kyle/NBAE via Getty Images

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen