Marlins, Royals en White Sox benoemen nieuwe managers

Terwijl het World Series-geweld nog volop rondraasde, benoemden verschillende Major League-clubs de laatste anderhalve week nieuwe managers. Nadat eerder de Toronto Blue Jays al John Schneider officieel uitriepen tot skipper en de Texas Rangers Bruce Bochy aanstelden, was het nu de beurt aan de drie andere clubs die nog managerloos waren: de Chicago White Sox, Kansas City Royals en Miami Marlins. Alledrie de clubs presenteerden ‘first-timers’.

WHITE SOX BENOEMEN PEDRO GRIFOL

Na een lange zoektocht, een kandidatenlijst met 30 namen en acht verschillende personen op gesprek, hebben de Chicago White Sox een opvolger voor Tony La Russa gevonden. De 52-jarige Pedro Grifol is de nieuwe skipper van het sterrenensemble aan de Southside. Hij is de 42e (verschillende) manager van de historische club.

Het kostte de White Sox wat tijd om uiteindelijk hun nieuwe veldbaas bekend te maken. In de tussentijd gonsde het van de namen: Ozzie Guillen, Carlos Mendoza (Yankees), Joe Espada (Astros), Kevin Long (Phillies) en nog een handvol overige kandidaten deden de ronde. Uiteindelijk werd het de man die volgens GM Rick Hahn al in zijn eerste gesprek de sollicitatiecommissie omver blies: Pedro Grifol.

Grifol komt over van de Kansas City Royals, waar hij sinds 2013 als coach in verschillende rollen in dienst was. Daarvoor werkte de geboren Floridiaan van Cubaanse afkomst in het Front Office van de Seattle Mariners. Bij de Royals was Grifol onder meer (assistent) hitting coach, catchersinstructeur en bench coach. In 2015 won hij met de Royals de World Series.

ANALYTICS

In Kansas City wordt Grifol over het algemeen aangewezen als de man die advanced analytics bij de club introduceerde en de coaching moderniseerde; eerst onder manager Ned Yost en later onder Mike Matheny. Het gebruik van ‘modern honkbal’ is iets wat de laatste jaren hopeloos ontbrak bij de White Sox, dus het aanstellen van Grifol lijkt een duidelijk signaal.

STAFF

Met het vertrek van La Russa verdween, naast de donkere wolk die dit seizoen over de White Sox hing, ook een groot deel van de coaching staff. Alleen pitching coach Ethan Katz en bullpen coach Curt Hasler zagen hun contracten verlengd worden. Bench coach (en acting manager tijdens La Russa’s afwezigheid) Miguel Cairo, Hitting coach Frank Menechino, Assistent Hitting Coach Howie Clark, Analytics Coordinator Shelley Duncan, eerstehonkcoach Daryl Boston, derdehonkcoach Joe McEwing en instructeur Jerry Narron werden allemaal de deur gewezen.

Grifol krijgt dus vrij baan om zijn staff samen te stellen. Zijn bench coach is inmiddels al bekend; dat wordt voormalig Blue Jays-manager Charlie Montoyo. Sterke geruchten dat Grifol zijn beste vriend Mike Tosar als nieuwe hitting coach uit Kansas City meeneemt, zijn nog niet bevestigd. Hoe dan ook zal er een nieuwe, modernere wind gaan waaien in Chicago. Grifol zal rugnummer 5 dragen, ter ere van zijn jeugdidool George Brett.


KANSAS CITY HAALT MATT QUATRARO VAN RAYS

Speaking of de Kansas City Royals: ook díe AL Central-club heeft een nieuwe manager binnengehaald. Kevin Cash‘ bench coach bij de Tampa Bay Rays, Matt Quatraro, zal de positie de komende periode gaan invullen. Quatraro, de 18e manager in de Royals-geschiedenis, neemt het stokje over van de begin-oktober ontslagen Mike Matheny.

Ondanks dat de Royals een Major League-ready managerial kandidaat in de gelederen hadden, in de vorm van de later bij de White Sox aangestelde Pedro Grifol, koos de club uit Missouri er dus toch voor om buiten de organisatie te gaan. Dat leek vanaf het begin ook wel aan de orde, ondanks dat Grifol wel degelijk in de running was.

Met een nieuwe eigenaar (sinds 2020) in John Sherman en een nieuwe GM (sinds een paar weken geleden) in J.J. Picollo, die het stokje overnam van ontslagen longtime leidinggevende Dayton Moore, wilden de Royals zo veel mogelijk buiten de gevestigde cluborde kijken voor hun volgende kandidaat. Het was toen niet verrassend dat de organisatie bij Quatraro uitkwam. Niet alleen wordt de 48-jarige coach al jaren gezien als een potentieel big league manager, maar hij en eigenaar John Sherman kennen elkaar al jaren. Quatraro werkte bij de (toen nog) Cleveland Indians in dezelfde periode dat Sherman daar mede-eigenaar was.

PARTNERSCHAP

Quatraro, die ook op gesprek ging bij de White Sox en de Miami Marlins, beschreef het gevoel dat hij bij de Royals kreeg als één van ‘partnerschap’. GM J.J. Picollo onderschreef dat gevoel en gaf aan dat Quatraro de ideale ‘outside-kandidaat’ was om de club van frisse impulsen te voorzien. Die impulsen brengt de New Yorker mee als bench coach bij de Rays (2019-2022), derdehonkcoach bij de Rays (2018) en assistent hitting coach onder Terry Francona bij de Cleveland Guardians (2014-2017).

Onder Quatraro moeten de Royals zich gaan verbeteren ten opzichte van de 97 wedstrijden die dit seizoen verloren gingen.


MARLINS VERJONGEN DRASTISCH

De Miami Marlins hebben hun managerpositie drastisch verjongd. Na het vertrek van veteraan Don Mattingly (61) heeft de Floridiaanse club de 42-jarige Skip Schumaker benoemd tot nieuwe eindverantwoordelijke. De voormalig Major Leaguer, die 11 seizoenen op het hoogste niveau actief was voor de St. Louis Cardinals (2005-2012), Los Angeles Dodgers (2013) en Cincinnati Reds (2014-2015), debuteert als manager.

Schumaker’s coachcarrière ontwikkelt zich de laatste jaren razendsnel. Hij werkte van 2017 tot en met 2021 als eerstehonkcoach bij de San Diego Padres, waarna hij in 2022 als bench coach fungeerde voor Oliver Marmol bij de St. Louis Cardinals.

‘CARDINAL WAY’ IN MIAMI

In gesprekken tussen Schumaker en de Marlins front office kwam al snel naar voren dat de 42-jarige een fanatiek aanhanger is van de ‘Cardinal Way’. In de honkbalwereld wordt al langer met jaloezie gekeken naar de manier waarop St. Louis een cultuur gebouwd heeft die de tand des tijds lijkt te doorstaan, ongeacht talent, coaching of succes.

Daarnaast heeft Schumaker van enkele grote namen in baseball kunnen leren. Bij de Cardinals speelde de multi-inzetbare speler onder Tony La Russa en bij de Dodgers was zijn voorganger, Don Mattingly, zijn manager.

Schumaker heeft gekozen voor rugnummer 55, zijn oude rugnummer bij de Cardinals en Dodgers, en tevens een eerbetoon aan Orel Hershiser, die hij als kind ontmoette en hem inspireerde.

Coverfoto: Anthony Vazquez/Sun-Times

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen