Alabama verliest, Rattler benched: vijf vragen na weekend vol spektakel

Week 6 van college football was tot nu toe de meest spectaculaire en meest bizarre week van het seizoen. Er gebeurde van allerlei dingen die niet zo vaak gebeuren, zoals de QB1 van de 2022 NFL Draft die gebenched wordt en Alabama dat verliest. De vijf vragen die zijn ontstaan dingen na een bizarre week 6.

ALABAMA MOET EERSTE NEDERLAAG IN 680 DAGEN SLIKKEN, ZORGEN BIJ CRIMSON TIDE?

Je leest het goed: 30 november 2019 vs Auburn. Dit was de laatste keer dat Alabama met een nederlaag van het veld stapt. Afgelopen weekend was het weer eens zover, en nog wel tegen Jimbo Fisher en unranked Texas A&M. Van tevoren werd er verwacht dat de Aggies alleen een kans zouden hebben als het een defensieve battle zou worden, maar ze versloegen afgelopen zaterdag de Crimson Tide met offense.

Vervolgens is het opvallend om te zien dat dit niet met de run game, zowel de kracht van Texas A&M als verdedigend de zwakke plek van Alabama, maar met de passing game gebeurde. Aggies QB Zach Calzada (21-31, 285 yds, 3 TD’s, int) speelde een uitstekende wedstrijd en kon mee met Heisman Trophy-favoriet Bryce Young (28-48, 369 yds, 3 TD’s, int). Isaiah Spiller, RB van A&M, noteerde maar 46 yards en kon weinig to niets klaarspelen tegen Alabama.

Het moet gezegd: Alabama miste veel mogelijkheden om alsnog te winnen en zag aan het einde verschillende receivers ballen droppen die gevangen moeten worden, maar toch. Een enorme knappe zege, en een die niemand van tevoren aan zag komen. Zorgen bij de Crimson Tide? Nog niet. De playoffs gaan waarschijnlijk nog steeds eenvoudig gehaald worden. Maar: Alabama is niet onaantastbaar. Zoveel is duidelijk.

RATTLER WEER OP DE BANK GEZET TIJDENS RED RIVER RIVALRY, GEEN STARTER MEER?

Het is nog niet het seizoen van Oklahoma QB Spencer Rattler, en afgelopen weekend werd het niet veel beter. Tegen Texas werd hij, net zoals vorig jaar, op de bank gezet na weer een paar momenten waarop hij teveel wou doen. Vervanger Caleb Williams bracht Oklahoma vervolgens terug van een 28-7 achterstand en ging 15-24 voor 211 yards en twee touchdowns. Daarnaast rushde hij voor 99 yards en een touchdown, waardoor hij samen met running back Kennedy Brooks (217 yds en 2 TD’s) Texas domineerde.

Oklahoma won na een bizarre wedstrijd met 55-48 van rivaal Texas en is zo op een of andere manier nog steeds ongeslagen. Het was een duel waarin alles zat. Van dieren op het veld tot bizarre rushes (Bijan Robinson), fantastische catches (Marvin Mims), punt blocks, interceptions en grote plays. Uiteindelijk was het Brooks die Oklahoma met nog een seconde te gaan de overwinning zou schenken.

In totaal had deze wedstrijd 1178 offensieve yards, een bizar aantal. Bijan Robinson noteerde 137 rushing yards en een touchdown, terwijl Texas QB Casey Thompson (20-34, 388 yds en 5 TD’s) een fantastische wedstrijd speelde. Het was echter niet voldoende, waardoor Texas nu de #25 is van het land. Of dit betekent dat Rattler zijn plek als starter kwijt is geraakt aan Williams? Wellicht. Lincoln Riley heeft gezegd de knoop voor het duel van komend weekend vs TCU nog niet doorgehakt te hebben. Het is hoe dan ook verrassend dat Rattler als potentiële QB1 voor de 2022 NFL Draft in deze situatie is gekomen.

MATT CORRAL BLIJFT OP KOERS VOOR HEISMAN NA BIZAR DUEL VS ARKANSAS, WIE IS DE FAVORIET?

De strijd om de Heisman Trophy lijkt dit seizoen te gaan tussen C.J. Stroud (Ohio State), Bryce Young (Alabama) en Matt Corral van Ole Miss. Ole Miss, nu #13 van het land, won na een spectaculair duel met 51-52 van Arkansas. Een gemiste two point conversion zorgde ervoor dat de Red Rebels nu 4-1 zijn en voorlopig alleen van Alabama hebben verloren.

Corral was weer uitstekend. De Ole Miss QB gooide 14-21 voor 287 yards en twee touchdowns en noteerde weer een duel zonder interceptions. Het grote probleem van vorig jaar lijkt daarmee opgelost of in ieder geval gelimiteerd te worden. Een belangrijk ontwikkelpunt voor Corral. Daarnaast heeft Corral de meeste rushing touchdowns in de SEC. Oftewel: hij is niet alleen goed met zijn arm, maar ook met zijn benen.

Achter de drie QB’s doen RB’s Bijan Johnson (Texas), Kenneth Walker (Michigan State), Brijan Robinson (Alabama) en TreVeyon Henderson (Ohio State) ook mee om de Heisman. Toch krijgen QB’s meestal de voorkeur als het gaat om deze prijs. Wat dat betreft lijkt Corral nu de frontrunner, maar met Young en Stroud achter hem kan hij zich momenteel geen mindere wedstrijd veroorloven.

IS IOWA DAADWERKELIJK EEN PLAYOFF-KANDIDAAT?

Afgelopen weekend won Iowa met 23-20 met moeite in eigen huis van Penn State, waardoor het nu 6-0 is en de #2 is in de AP Poll. Het schema van Iowa is tot nu toe, gezien het zwakke seizoen van bijvoorbeeld Indiana en Iowa State, nog niet echt zwaar geweest. Het programma dat de Hawkeyes nog gaan krijgen is ook niet bepaald indrukwekkend te noemen.

De vraag is dus of Iowa met zijn defense en running game qua schema genoeg in huis heeft om de playoffs te halen. Wanneer het team ongeslagen het seizoen doorkomt lijken de playoffs binnen. Als ook Georgia en Oklahoma hun seizoen ongeslagen eindigen, zullen zij vanwege hun schema voor Iowa eindigen. Dan moet Iowa dus een one loss Ohio State en Alabama, die en veel zwaarder programma hebben gehad, voor zich houden. Met een ongeslagen seizoen lijkt dat mogelijk.

Kortom: Iowa zal het seizoen ongeslagen moeten eindigen en hopen dat de andere grote universiteiten morsen. Verliest Iowa een wedstrijd, dan lijkt alle hoop op het bereiken van de playoffs de prullenbak in te kunnen.

HOE REALISTISCH IS DE KANS OP PLAYOFFS VOOR CINCINNATI?

De situatie van Cincinnati is eigenlijk vergelijkbaar met die van Iowa. Cincinnati is 5-0 en heeft al gewonnen van Indiana en Notre Dame, maar het schema is niet indrukwekkend. Zeker Indiana is echter geen indrukwekkende zege meer, terwijl Notre Dame tot nu toe ook alles behalve indruk maakt. Gezien het eenvoudige conference schema dat Cincinnati heeft moet het met zekerheid ongeslagen eindigen om überhaupt een kans te hebben op de playoffs.

Daarnaast heeft Cincinnati ook te maken met de status van een ‘group of five team’. Met andere woorden: een team dat niet in de ACC, BIG Ten, BIG 12, PAC-12 of SEC speelt. De laatste jaren is gebleken dat group of five teams niet zo serieus genomen worden door de commissie die de playoff-teams uitkiezen. Zelfs bij een ongeslagen seizoen van Cincinnati moet er dus rekening gehouden worden met het feit dat Ohio State en Alabama bijvoorbeeld met een nederlaag voor Cincinatti worden gezet vanwege hun schema. Daarnaast is dat financieel gezien interessanter.

Kortom: het enige wat Cincinatti, de huidige #3 van de AP Poll, kan doen is alle wedstrijden winnen en 12-0 eindigen. Vervolgens is het aan de commissie om te bepalen of ze het verdiend hebben of niet. Het is dat, of teams zoals Georgia, Alabama en Ohio State moeten nog gaan morsen dit seizoen. Dan ligt de weg naar de playoffs voor Cincinnati wagenwijd open.

PHOTO: THOMAS SHEA/USA TODAY SPORTS

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen