Alabama en Houston als #1 seed uitgeschakeld

Tijdens de tweede dag van de Sweet Sixteen van March Madness 2023 waren er twee grote verrassingen. #1 Alabama en #1 Houston gingen onderuit tegen de underdogs, waarmee het toernooi voor alle #1 seeds al voorbij is. Ook #6 Creighton en #2 Texas zijn door.

SOUTH REGION

#5 SAN DIEGO STATE – #1 ALABAMA: 71-64

#1 Alabama ging als de grote favoriet March Madness in en kon die status tijdens het openingsweekend ook prima waarmaken. In de nacht van vrijdag op zaterdag ging het echter fout tegen #5 San Diego State. Dit gebeurde eigenlijk vooral in de eerste helft, die San Diego State met 28-23 won. In de tweede helft deed Alabama verwoede pogingen om het gat te dichten, wat lukte. Met tien minuten te gaan had het team zelfs tien punten voorsprong, maar het mocht niet baten. Het waren vooral de laatste vijf minuten die de Crimson Tide de zege zou kosten. Zo is het toernooi voor Alabama al vrij vroeg ten einde. Voor San Diego State is het voor het eerst ooit dat de universiteit de Elite 8 van het toernooi heeft bereikt.

Bij de Crimson Tide was het Mark Sears die met 16 punten en 10 rebounds de uitblinker was. Sterspeler Brandon Miller kwam maar tot 9 punten en 11 rebounds en had 6 turnovers. Bij San Diego State blonk sterspeler Darrion Trammell uit met 21 punten en 5 rebounds. In de volgende ronde neemt San Diego State het op tegen Creighton, dat deed wat het moest doen tegen #15 Princeton.

OVERIG DUEL

#15 Princeton – #6 Creighton: 75-86

MIDWEST REGION

#5 MIAMI – #1 HOUSTON: 89-75

De andere #1 seed, Houston, ging onderuit tegen #5 Miami. Het was een wedstrijd die, tot tien minuten voor het einde, eigenlijk constant gelijk op aan het gaan was. Miami ging dan wel dankzij een run vlak voor rust met een 42-36 voorsprong de rust in, maar deze voorsprong was vlak na rust al snel weer verdwenen. Tijdens de laatste tien minuten van het duel stortte alles in bij Houston en ging alles raak bij Miami. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat de uitslag nogal flink in het voordeel van Miami was.

Bij Miami was het Nijel Pack die met 26 punten en 7 driepunters uitblonk. Ook Isaiah Wong was met 20 punten en 6 rebounds belangrijk voor de Hurricanes. Voor Houston waren er vier spelers die boven de tien punten uitkwamen, met Jarace Walker (toekomstig top 10 pick in de 2023 NBA Draft) die 16 punten, 11 rebounds en 5 assists noteerde. Miami gaat het in de Elite 8 zondagavond opnemen tegen #2 Texas, dat dankzij een uitstekende eerste helft dik won van #3 Xavier.