Alabama blijft QB’s produceren: Bryce Young verslaat Florida in “The Swamp”

De laatste paar jaren heeft Alabama, dat daarvoor niet echt als een QB-universteit bekend stond, een paar hele goede quarterbacks geproduceerd. Tua Tagovailoa, Jalen Hurts (later Oklahoma) en Mac Jones spelen nu allemaal in de NFL. De volgende QB komt er al aan en maakte afgelopen weekend in Florida zijn eerste echte start on the road: Bryce Young. Succesvol, al was het met moeite.

BRYCE YOUNG BLIJFT RUSTIG IN FLORIDA

Een uitwedstrijd in Florida is voor geen enkele QB makkelijk. Zelfs niet voor een QB van Alabama en zeker niet als het je eerste echte start is in een uitwedstrijd. Bryce Young bleef echter rustig. Eng rustig. Hij maakte gedurende de wedstrijd amper fouten en voorkwam slechte passes en interceptions.

Young ging 22-35 voor 233 yards en drie touchdowns en was vooral aan het begin en einde van de wedstrijd in vorm. Na de eerste helft stonden zijn drie passing touchdowns en een 21-3 voorsprong al op het bord. De passes die hij gooide waren niet eens van een hoge moeilijkheidsgraad, maar zijn kwaliteiten als passer plus het systeem waarin hij zich bevindt waren zaterdag genoeg om een zege te boeken.

Wat meteen opvalt, is dat Young – ondanks zijn atletische vermogen – niet per se een runner is. Het liefst wacht hij zo lang mogelijk om de bal, zelfs buiten de pocket, alsnog te gooien. Hij heeft altijd zijn hoofd omhoog en kijkt naar opties om te gooien. Veel quarterbacks op zijn leeftijd zetten het dan vaak op het lopen. Bryce Young niet. Deels is dat persoonlijkheid, deels coaching.Het hoogtepunt van de wedstrijd van Bryce Young was echter zijn tweede touchdown-pass van de wedstrijd. Een heerlijke en perfecte pass met pressure in zijn gezicht richting TE Jahleel Billingsley. Een van de weinige momenten dat Young echt zijn pure talent kon en mocht laten zien.

RUNNING GAME FLORIDA ZORGT VOOR SPANNING

Het was namelijk niet aan de passing game te danken dat Florida in de tweede helft het duel nog had kunnen winnen. Van een 21-9 achterstand kwamen de Gators in het derde en vooral vierde kwart terug tot 31-29. Florida noteerde 258 rushing yards gedurende de wedstrijd, ten opzichte van 91 passing yards. RB’s Malik Davis (96 yds, 1 TD) en Nay”Quin Wright (58 yds, 1 TD) en QB Emory Jones (80 yds, 1 TD) waren dominant vs de Alabama defense.

Op het moment dat het echt moest, liet de running game (en de coaching staff) de Gators echter in de steek. Na een touchdown van de Gators (31-29) kreeg Florida de kans om op gelijke hoogte te komen. De call was echter matig, de uitvoering ook en de defense van de Crimson Tide stond op zijn plek. Na deze play maakte Alabama de wedstrijd met een goede laatste drive professioneel af en was er geen tijd meer over.

IMPLICATIES PLAYOFFS

Voor Alabama betekent dit dat de Crimson Tide gewoon op de eerste plek blijven staan in de AP Poll en voorlopig de grote favoriet zijn voor de titel. Tegenstanders hebben echter wel gezien dat Alabama alles behalve onaantastbaar is, zeker in uitwedstrijden. Alabama moet nog naar Texas A&M en Auburn dit seizoen, terwijl Ole Miss en LSU nog op bezoek komen.

Voor Florida is deze nederlaag nog niet het einde van de wereld. Tegen Alabama verliezen kan ten slotte gebeuren. Mochten de Gators de rest van het seizoen ongeslagen eindigen en Alabama blijft eerste, dan is er nog steeds een goede kans op de playoffs. Florida moet nog naar Kentucky en LSU en speelt nog thuis tegen Georgia. Zeker de laatste wedstrijd tegen de Bulldogs (week 9) kan wel eens doorslaggevend worden.

Photo: James Gilbert/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen