MLB Rookie Watch 2021: Week 22-23

Met het voorbij vliegen van week 22 en 23 komt het einde van het MLB seizoen steeds meer in zicht. In de afgelopen twee weken bleef Frank Schwindel in zijn vorm en Triston McKenzie schreef twee records op zijn naam binnen de Indians organisatie. Verder nog zes andere rookies in willekeurige volgorde.

LOGAN GILBERT (Seattle Mariners)

Stats: 17.1 IP, 19 K’s, 3 BB, 14 H, 5 ER

Logan Gilbert van de Seattle Mariners was erg goed in vorm tijdens week 22 en 23. Hij gooide 17.1 innings in drie gestarte wedstrijden. Deze wedstrijden gooide hij tegen de Houston Astros, Boston Red Sox en Kansas City Royals. Hij kwam tot negentien keer drie slag, drie vrije lopen en vijf earned runs tegen. Voor de duels tegen de Astros en Red Sox kreeg hij een no-decision toegewezen, terwijl hij de wedstrijd met de Royals winnend afsloot. Met zijn 17.1 innings was hij leider in dat klassement onder alle rookies en zijn negentien strikeouts plaatste hem als tweede achter Luis Gil van de New York Yankees.

Van de negentien strikeouts die de 24-jarige pitcher gooide, kwamen er negen via zijn slider. Ook Andrew Benintendi van de Kansas City Royals moest eraan geloven, net als drie van zijn teamgenoten. Verder waren er ook drie Boston Red Sox en Astros die via die pitch met drie slag aan de kant werden gezet. Hierdoor staat het totaal aantal K’s via de slider van Gilbert nu op 45. In totaal gooide hij 120 keer drie slag dit seizoen, waardoor 37,5% van zijn strikeouts via die breaking pitch kwamen.


FRANK SCHWINDEL (Chicago Cubs)

Stats: .375 (21-uit-56), 4 HR, 4 2B, 4 BB, 12 RBI, 1.077 OPS

Dat Frank Schwindel geweldig in vorm is, bleek ook maar weer in week 22 en 23. Een slaggemiddelde van .375 in 56 slagbeurten, vier homeruns, vier doubles, vier vrije lopen en twaalf RBI. Hiermee zette hij zijn vorm door waarin hij sinds 6 augustus verkeert. Sinds die dag is hij leider in MLB in de categorieën slaggemiddelde en hits, staat hij derde in RBI en extra base hits en vierde in homeruns. Binnen de Cubs-organisatie is hij leider in de afgelopen maand in de categorieën hits, runs, homeruns en triples, is hij tweede in doubles, RBI, slaggemiddelde, OBP, slugging en OPS.

Van zijn vier homeruns sloeg hij zijn verste in de wedstrijd met de San Francisco Giants. Giants-pitcher Jarlin Garcia gooide bij een 0-0 gelijke stand een fastball hoog binnen de slagzone van Schwindel. De slugger raakte de bal perfect en deze eindigde 414 feet verderop over de hekken van Wrigley. Uiteindelijk hielp het de verdere uitkomst van de wedstrijd niet, want de Cubs verloren met 6-1. Met zijn homerun tekende Schwindel voor zijn twaalfde van het seizoen.


TRISTON MCKENZIE (Cleveland Indians)

Stats: 12.0 IP, 14 K’s, 2 BB, 6 H, 2 ER

Aan het begin van het seizoen werd Triston McKenzie gezien als mogelijk kanshebber voor de American League Rookie of the Year; hij kreeg zelfs één stem van de SportAmerika-redactie. Toch kende hij niet het seizoen dat verwacht werd, maar in de afgelopen maand kwam hij eindelijk in vorm. Deze zette hij ook in week 22 en 23 door. Met 12.0 gegooide innings in twee wedstrijden tegen de Minnesota Twins. In beide wedstrijden eindigde hij met de exact dezelfde statline. 6.0 innings, met zeven strikeouts, één vrije loop, één earned run en drie hits tegen. Het enige verschil tussen beide wedstrijden was, dat hij er één winnend afsloot en één verloor. In totaal won hij dit seizoen vijf wedstrijden en verloor hij er zeven.

In de afgelopen twee weken zette de 24-jarige pitcher twee nieuwe records neer binnen de Cleveland Indians-organisatie. Na zijn tweede start tegen de Minnesota Twins schreef hij geschiedenis door de eerste speler ooit te worden met 6.0 of meer gegooide innings en drie hits of minder tegen te krijgen in vijf gestarte wedstrijden op rij. Tevens werd hij door de wedstrijd met de Twins ook de eerste pitcher in de geschiedenis van de organisatie door 6.0 of meer gegooide innings met vijf of minder hits tegen in zeven gestarte wedstrijden op rij. Er zijn rookies die een slechter eerste jaar kennen.


BOBBY DALBEC (Boston Red Sox)

Stats: .310 (13-uit-42), 5 HR, 4 2B, 3B, 5 BB, 13 RBI, 1.205 OPS

Na zijn goede prestaties in week 22 en 23 verdiende Bobby Dalbec zijn vierde uitverkiezing in de Rookie Watch. Hij sloeg in de afgelopen twee weken een .310 slaggemiddelde, vijf homeruns, vijf vrije lopen, vier doubles, één triple en dertien RBI. Hiermee was hij een van de belangrijkste bijdragers aan de strijd van de Boston Red Sox om vast te houden aan de Wild Card plek in de American League. Op dit moment hebben de Red Sox een voorsprong van anderhalve wedstrijd op de New York Yankees.

Zijn vijf homeruns sloeg hij allemaal tussen 10 en 17 september. Dalbec sloeg twee homeruns in de tweede wedstrijd met de Tampa Bay Rays, één tegen de Chicago White Sox, één tegen de Seattle Mariners en zijn laatste sloeg hij tegen de Baltimore Orioles. Op een regenachtige vrijdagavond in Fenway Park, gooide pitcher Keegan Akin een breaking ball die Dalbec niet miste en over het groene monster sloeg.

Hiermee vergrootte hij de voorsprong van de Red Sox naar 3-1 en wonnen zij uiteindelijk met 7-1. Met nog elf wedstrijden te gaan ziet het er goed uit voor de playoff kansen van Dalbec en de Red Sox, maar er zal gehoopt worden dat de 26-jarige eerstehonkman deze vorm kan vasthouden richting oktober.


ALEK MANOAH (Toronto Blue Jays)

Stats: 13.2 IP, 14 K’s, 3 BB, 6 H, 3 ER

Alek Manoah werd in de Rookie Watch van week 10-11 en week 12-13 geselecteerd, maar sindsdien haalde hij de lijst niet meer. Tot nu, want hij gooide in week 22 en 23 weer op zijn eerder gehaalde niveau. Dit deed hij in twee wedstrijden die hij vanaf het begin op de heuvel stond tegen de New York Yankees en Tampa Bay Rays. Hierin gooide hij 13.2 innings, waarin hij tot veertien K’s kwam. Verder gooide hij drie vrije lopen en kreeg hij zes hits en drie earned runs tegen. Alle drie de earned runs kreeg hij tegen in dezelfde wedstrijd, die tegen de Yankees.

Waar hij drie earned runs tegen kreeg in de wedstrijd met de Yankees, was de wedstrijd tegen de Rays de beste wedstrijd uit de nog korte carrière van Manoah. Hij gooide 8.0 innings zonder run tegen te krijgen, kreeg maar één hit tegen en kwam tot tien keer drie slag. De eerder genoemde Logan Gilbert had een goede slider in huis, maar Manoah zijn slider mag er ook wezen. De Rays hadden tijdens de wedstrijd dan ook geen antwoord op de offspeed-pitch. Negen keer werd door de slider een speler van de Rays aan de kant gezet. Het ziet er bijna als een videogame uit.


BRYAN DE LA CRUZ (Miami Marlins)

Stats: .314 (16-uit-51), 3 HR, 2B, 3B, 5 BB, 8 RBI, .935 OPS

Miami Marlins buitenvelder Bryan De La Cruz is de eerste nieuwe naam in de Rookie Watch. Na een wedstrijd in april, werd hij een everyday starter aan het eind van de maand juli. Hij kende niet een vliegende start aan zijn MLB carrière, maar sinds eind augustus vond hij zijn draai. In de weken 22 en 23 sloeg hij zestien hits in 51 slagbeurten, wat resulteerde in een .314 slaggemiddelde. Van zijn zestien hits waren drie homeruns, één double en één triple. Verder liep hij vijf keer vrij naar het eerste honk en sloeg hij dertien RBI’s over de thuisplaat.

De hits van 24-jarige Dominicaan kwamen ook op de momenten dat ze het meest nodig waren. Met twee uit, twee slag en één man op het derde honk in de derde wedstrijd van de series tegen de Pittsburgh Pirates, sloeg hij het gelijkmakende punt over de plaat. Pitcher Chris Stratton gooide een curveball die de buitenvelder langs de tweedehonkman van de Pirates sloeg. Hiermee kon Magneuris Sierra over de plaat kon lopen. Het bleek een positieve impuls, want in extra innings wonnen de Marlins door een homerun van Lewin Diaz.


JOE RYAN (Minnesota Twins)

Stats: 12.0 IP, 9 K’s, BB, 4 H, 1 ER

Na Bryan De La Cruz is Joe Ryan de tweede en laatste nieuwe naam in de Rookie Watch. De pitcher van de Minnesota Twins maakte zijn debuut op 1 september tegen de Chicago Cubs. De twee wedstrijden die daarna volgden tegen de Cleveland Indians gaven hem zijn plaats in de Rookie Watch. Ryan gooide 12.0 innings als starter en kwam daarin tot negen strikeouts. Hij kreeg vier hits, één vrije loop en één earned run tegen. Hierdoor lag zijn ERA over deze twee wedstrijden op 0.75 en zakte zijn ERA van 5.40 na zijn eerste wedstrijd naar 2.12 na drie wedstrijden.

Na zijn eerste wedstrijd die hij gooide tegen de Indians, waarin hij 7.0 innings gooide zonder een run tegen te krijgen, stond hij voor de camera voor een interview. Hierin gaf hij aan dat zijn tactiek vooral het simpel houden was en dat hij die mentaliteit geleerd had van een naamgenoot van hem, Nolan Ryan. De Hall of Famer, die 27 jaar in MLB gooide, had altijd de mentaliteit om te gooien en dan zien of de slagmensen de bal kunnen raken. Daarvan leerde de 25-jarige Joe Ryan en na zijn eerste drie starts ziet het er kleurijk uit voor hem en de Minnesota Twins.


JARRED KELENIC (Seattle Mariners)

Stats: .277 (13-uit-47), 5 HR, 4 2B, 6 BB, 12 RBI, 1.039 OPS

Jarred Kelenic is de achtste en laatste speler in de Rookie Watch van week 22 en 23. De linksvelder geboren in Waukesha, WI sloeg in de afgelopen twee weken dertien honkslagen. Van zijn dertien honkslagen eindigden vijf ballen over de hekken en stopte hij vier keer op het tweede honk voor een double. Verder kwam hij tot zes vrije lopen, twaalf RBI en een OPS van 1.039. Hij was met zijn statline één van de belangrijkste spelers binnen de Mariners organisatie in de afgelopen twee weken. Zo was hij leider in het homerun klassement en had hij de meeste RBI’s.

Van zijn vijf homeruns sloeg hij er twee in dezelfde wedstrijd. In de eerste wedstrijd van series met de Kansas City Royals stond Jon Heasley op de heuvel. De twee hadden al eerder tegenover elkaar gestaan in de Minor League en toen stuurde de pitcher Kelenic met 0-uit-2, twee vrije lopen en een strikeout terug naar de dugout.

Dit keer verliep het echter anders. In de eerste slagbeurt met Abraham Toro op het eerste honk en drie wijd en één slag, gooide Heasley een changeup die goed op de knuppel van de linksvelder kwam. Met een snelheid van 110.9 mph vertrok de bal en 374 feet verderop daalde de bal neer in het publiek. Twee innings later herhaalde Kelenic zijn kunstje door weer met Toro op de honken een pitch van Heasley over de hekken te slaan. Hiermee tekende Kelenic voor zijn eerste multi-homerun wedstrijd uit zijn carrière en een slechte avond voor pitcher Jon Heasley. De Mariners wonnen uiteindelijk de wedstrijd met 6-2.

Coverfoto: Steph Chambers/Getty Images

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen