2022 CFB Playoffs Preview: wie bereiken de finale?

Terwijl alle bowl games aan de gang zijn en veel mensen zich aan het voorbereiden zijn op oud en nieuw, staan komende zaterdagavond en nacht de CFB Playoffs weer op het programma. Met een duel om 22:00 uur en om 02:00 uur kunnen college football-fans in Nederland tijdens oud en nieuw genieten van de vier beste teams in college football. Een preview van TCU – Michigan, Georgia – Ohio State en de vier overige NY6 bowl games.

CFB PLAYOFF SEMIFINALS

TCU – MICHIGAN

Iedereen die TCU voorafgaand aan het seizoen had ingevuld als playoff-kandidaat was voor gek verklaard. QB Max Duggan en de Horned Frogs verloren dan weliswaar de BIG 12 Championship Game, maar het was hun enige nederlaag dit seizoen. Het resultaat is de #2 van het land en een kans om BIG Ten Champion Michigan hun eerste nederlaag van het seizoen te geven. Michigan versloeg onder meer Ohio State gedurende het seizoen. De Fiesta Bowl wordt op oudjaarsavond (22:00 uur) gespeeld en zal net wat na de jaarwisseling voorbij zijn.

Aanvallend gezien lijken beide teams veel op elkaar. Beide teams scoren veel punten (40 per duel), verzamelen veel yds en hebben een uitstekende running game in huis. De run defense van TCU en Michigan gaat dan ook van doorslaggevend belang zijn, en op dat gebied is Michigan (#3 van het land qua run defense) ruim in het voordeel ten opzichte van TCU (#65 van het land). Michigan zou dus in staat moeten zijn om de run game offense van TCU te limiteren.

Het probleem is alleen dat, in tegenstelling tot Michigan, TCU ook veel yds verzameld door de lucht (273 per duel ten opzichte van de 210 yds per duel van Michigan). Het goede nieuws voor Michigan is dat ook hun pass defense tot de top 25 van het land behoort. Michigan lijkt een defense te hebben die de offense van TCU kan stoppen. De vraag is vooral of de TCU defense wat tegen de run game van Michigan kan doen en de Wolverines kan forceren om meer te passen.

OHIO STATE – GEORGIA

Om 02:00 in de nacht is het vervolgens tijd voor de Peach Bowl. #1 Georgia begon als favoriet aan het seizoen en heeft deze status volledig waargemaakt. Er zaten wat lastige duels tussen, maar onder meer Tennessee en LSU werden overtuigend aan de kant gezet richting een 13-0 record en een SEC Championship. De tegenstander wordt #4 Ohio State, dat dankzij fouten van andere universiteiten toch nog een kans krijgt tegen de Bulldogs. Na de dikke nederlaag tegen Michigan leek deze kans vervlogen.

Beide teams beschikken over allround offense die zowel over de grond als door de lucht elite zijn. QB’s Stetson Bennett en C.J. Stroud behoren tot de vijf beste QB’s van 2022 en beschikken ook nog eens over elite wapens en een sterke run game. De defense van zowel Georgia als Ohio State heeft wat dat betreft een uitdaging voor de boeg.

Ook verdedigend gezien zijn beide teams op bijna elk vlak elite. Beide teams zijn erg sterk qua run defense (Georgia #1 zelfs in college football), terwijl de secondary van Georgia ook erg sterk is gebleken. De enige mindere unit van beide teams is de secondary van Ohio State. Georgia’s pass offense zou wel eens een erg productieve dag kunnen hebben tegen de DB’s van Ohio State, die genoeg talent in huis hebben maar als unit 49ste zijn qua yds opgegeven in 2022.

OVERIGE NY6 BOWL GAMES

TENNESSEE – CLEMSON

In de nacht van vrijdag op zaterdag (02:00 uur) spelen Tennessee en Clemson als #6 en #7 van het land tegen elkaar. Beide teams deden lang mee om de playoffs, maar vielen er uiteindelijk net buiten. Voor Tennessee een prima seizoen, voor Clemson wat minder (ondanks ACC Championship). Clemson gaat als favoriet aan het duel beginnen, maar dit komt vooral vanwege hun defense. De offense van Tennessee is vooral qua passing game en explosive plays een stuk productiever, terwijl de Tigers op veel vlakken verder wel meekunnen met de Volunteers. Hendon Hooker (Tennessee QB) en DJ Uiagalelei (Clemson QB) doen niet mee in dit duel, net zoals veel andere draft-prospects die het risico op een blessure in de Orange Bowl niet gaan lopen.

Verdedigend gezien zijn beide teams vooral erg sterk tegen de run, wat een nadeel is voor de offense van Clemson. De secondary’s gaan getest worden tijdens dit duel, en zeker die van Tennessee geeft in 2022 behoorlijk wat yards weg.

ALABAMA – KANSAS STATE

Op oudjaarsdag is het om 18:00 uur vervolgens de beurt aan #5 Alabama en #9 Kansas State om het voorprogramma te zijn van de College Football Playoffs Semifinals. In de Sugar Bowl spelen zal voor Alabama als een straf voelen, terwijl het voor BIG 12-kampioen Kansas State meer een toetje na een fantastisch seizoen is. Beide teams zijn aanvallend erg sterk en vergelijkbaar, en het positieve nieuws is dat Bryce Young (Alabama QB) en Will Anderson Jr gewoon gaan spelen. Het enige vlak waar Alabama een voordeel heeft, is in de passin game.

Verdedigend gezien zijn beide teams ook prima, maar is Alabama net iets in het voordeel. Zowel de passing als de running game van Kansas State gaat zaterdagavond getest worden tegen Young en de explosieve run en pass offense van de Crimson Tide.

TULANE – USC

Dat Tulane op 2 januari (19:00 uur) een NY6 bowl game zou gaan spelen hadden ze waarschijnlijk zelf ook niet verwacht. Een bowl game waarschijnlijk wel, maar niet als #16 van het land tegen #10 USC. USC zal met frisse tegenzin de Cotton Bowl gaan spelen, omdat het team lang meedeed om de playoffs en uiteindelijk zelfs geen kampioen werd in de PAC-12. USC heeft, onder leiding van Heisman Trophy-winnaar Caleb Williams, de betere en explosievere offense in huis. Tulane moet het echt vooral van de running game hebben.

Verdedigend gezien is Tulane echter in het voordeel. De sterke secondary van Tulen gaat uitgedaagd worden door de wapens van de Trojans, terwijl USC’s run game defense het behoorlijk lastig gaat krijgen tegen de sterke run offense van Tulane.

PENN STATE – UTAH

Tot slot #11 Penn State en #6 Utah, twee teams die tevreden zullen zijn dat ze in de Rose Bowl het bowl-seizoen mogen afsluiten. De wedstrijd, die maandag 2 januari om 23:00 uur gespeeld wordt, is de laatste wedstrijd voordat een week later de Championship Game gespeeld wordt. Beide teams zijn aanvallend gezien vergelijkbaar productief, maar waar Utah in het voordeel is ten opzichte van de Nittany Lions is qua running game. Het team produceerde 40 rushing yds per duel meer dit seizoen.

Verdedigend gezien zijn beide teams dit seizoen ijzersterk gebleken. Zeker de run defense is een enorme kracht van beide teams, waardoor de kansen voor beide offenses lijken te liggen bij de secondary’s. Zeker met een paar afwezigen vanwege de draft die begin volgend jaar gehouden gaat worden.

FOTO: JOSEPH MAIORANA, USA TODAY SPORTS

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen