#16 Fairleigh Dickinson schakelt #1 Purdue uit

Op dag twee zagen we misschien wel de grootste upset uit de historie van March Madness, want #16 Fairleigh Dickinson schakelde #1 Purdue uit. Verder waren er game-winners, spannende duels en upsets die nooit tot stand kwamen. Een overzicht van de tweede dag van March Madness 2023.

SOUTH REGION

OVERIGE UITSLAGEN

#14 UC Santa Barbara – Baylor: 56-74

#11 NC State – #6 Creighton: 63-72

EAST REGION

#16 FAIRLEIGH DICKINSON – #1 PURDUE: 63-58

De grootste upset van de tweede dag is ook meteen de grootste upset van het toernooi en misschien wel in de historie van March Madness. Alleen in 2018 (#16 UMBC versloeg #1 Virginia) lukte het een #16 seed om een #1 seed uit te schakelen. Tot afgelopen nacht dan. Veel mensen vonden al dat Purdue een zwakke #1 seed was, maar de meest gekozen moment van uitschakeling was tegen Memphis (round of 32) of Duke (Sweet 16). Zeker niet de eerste ronde. Fairleigh Dickinson kreeg het dankzij een goede tweede helft voor elkaar.

Het was een wedstrijd waarin Purdue constant problemen had met Fairleigh Dickinson, een team dat zich via de First Four had geplaatst voor het toernooi. Sterspeler Zach Edey kwam al snel in problemen door veel overtredingen, maar zou wel tot 21 punten en 15 rebounds komen. Het was niet genoeg. Bij Fairleigh Dickinson was het Sean Moore die met 19 punten de topscorer was van het team dat in de volgende ronde mag gaan proberen #9 Florida Atlantic te verslaan.

#9 FLORIDA ATLANTIC – #8 MEMPHIS: 66-65

Florida Atlantic versloeg namelijk in een, zoals verwacht, nagelbijter Memphis. De Memphis Tigers gingen in uitstekende vorm het toernooi in en waren een populaire Cinderella pick voor 2023, maar aan dat sprookje is al vroegtijdig een einde gekomen. Memphis sloot de eerste helft met een 31-35 voorsprong af, maar zou het in de tweede helft weggeven. Een game-winner met nog een paar seconden te gaan zou uiteindelijk Florida Atlantic naar de volgende ronde brengen.

Bij Memphis was sterspeler Kendric Davis met 16 punten de topscorer, terwijl bij FAU Giancarlo Rossado met 15 punten zou eindigen. In de volgende ronde gaat Florida Atlantic het dus opnemen tegen verrassing Fairleigh Dickinson.

OVERIGE UITSLAGEN

#10 USC – #7 Michigan State: 62-72

#15 Vermont – #2 Marquette: 61-78

#11 Providence – #6 Kentucky: 53-61

#14 Montana State – #3 Kansas State: 65-77

MIDWEST REGION

#11 PITTSBURGH – #6 IOWA STATE: 59-41

De eerste verrassing van de tweede dag kwam tot stand dankzij een prima prestatie van Pittsburgh, maar vooral een dramatische prestatie van Iowa State. De Cyclones stonden binnen een paar minuten bijna twintig punten achter, vochten zich een weg terug tot vijf punten en viel vervolgens richting het einde weer helemaal stil. Iowa State schoot 23% van het veld en 10% van achter de driepuntlijn. Het was een dramatische wedstrijd voor de offense van Iowa State, dat vooral daardoor uitgeschakeld werd. Bij Pittsburgh was Nelly Cummings met 13 punten det topscorer.

#14 KENNESAW STATE – #3 XAVIER: 67-72

Xavier had het enorm lastig tijdens hun duel in de eerste ronde van March Madness. Kennesaw State, dat voor het eerst meedoet aan het toernooi, was lang bezig met het creëren van een upset. Het team stond op een gegeven moment zelfs meer dan tien punten voor. Tijdens de laatste vijf minuten besloot Xavier echter wakker te worden. Met alle moeite van dien won Xavier uiteindelijk alsnog het duel. Dit was vooral dankzij Jerome Hunter, die 24 punten en 5 rebounds noteerde. Souley Boum was met 18 punten ook belangrijk.

OVERIGE UITSLAGEN

#13 Kenn State – #4 Indiana: 60-71

#12 Drake – #5 Miami: 56-63

WEST REGION

#11 ARIZONA STATE – #6 TCU: 70-72

In deze regio waren er weinig echt spannende duels op verrassingen te noteren, maar het duel tussen Arizona State en TCU springt er met kop en schouders bovenuit. Arizona State had tijdens de first four gehakt gemaakt van Nevada en was een populaire pick om de Horned Frogs uit te schakelen. Lang leek dit ook realiteit te gaan worden, want met rust stond het 44-37 voor de Sun Devils. In de tweede helft werd TCU echter wakker en zou het dankzij een game-winner met 70-72 winnen.

Bij TCU, dat nu tegen Gonzaga moet in de volgende ronde, was sterspeler Mike Miles Jr met 26 punten de uitblinker. Bij Arizona State speelde DJ Horner met 17 punten en 6 rebounds een prima wedstrijd. Het was niet genoeg om voor een upset te zorgen.

OVERIGE UITSLAGEN

#12 VCU – #5 Saint Mary’s: 51-63

#13 Iona – #4 UCONN: 63-87

#14 Grand Canyon – #3 Gonzaga: 70-82

Foto: Michael Conroy/AP

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen